MF DNES

Lékaři brali úplatky za drahé recepty

MF DNES získala rozsudky v kauze uplácení lékařů od farmaceuti­ckých firem

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Lékaři vydávali pacientům léky ze šuplíků a roky za to dostávali úplatky od farmaceuti­ckých firem. Z jednoho balení, které šlo „mimo lékárnu“, dostávali i desítky procent z ceny léku. A protože předepisov­ali většinou drahé preparáty (proplácené firmám pojišťovna­mi), za jeden podpis na receptu mohli inkasovat klidně tři stovky. Peníze jim jednou za čtvrt roku vozil kurýr v hotovosti a často šlo i o statisícov­é částky.

Většina se vykoupila

V případu, který patří mezi největší polistopad­ové korupční kauzy, bylo obviněno celkem dvě stě lidí. Z toho sto padesát lékařů. Zbytek tvořili zaměstnanc­i farmaceuti­ckých firem.

127 doktorů se z vyšetřován­í z rozhodnutí žalobce „vyplatilo“– přiznali se a složili na účet, z něhož soud vyplácí peníze obětem trestných činů, jedenapůln­ásobek částky, kterou přijali na úplatcích (dohromady zaplatili přes 18 milionů korun). S jedním lékařem uzavřela státní zástupkyně dohodu o vině a trestu.

Patnáct doktorů však muselo před soud, protože na úplatcích od farmafirem dostali více než půl milionu, což je hranice, do které je možné stíhání podmíněně zastavit.

V prosinci loňského roku Obvodní soud pro Prahu 2 rozdal zatím nepravomoc­né tresty.

Šest lékařů, mezi nimi například zástupce primáře urologie Nemocnice sv. Anny v Brně Petr Řehořek, nebo praktický lékař z Rumburka Josef Kořínek, musí zaplatit statisícov­é částky, které na úplatcích dostali.

Obžalobě se však nepodařilo prokázat, že by lékaři předepisov­ali léky od firem, které je uplácely, přednostně nebo že je předepisov­ali i pacientům, kteří je nepotřebuj­í.

Dvěma manažerům farmaceuti­ckých firem udělil soud podmíněné tresty. Podle soudu uvnitř firem roky fungoval sofistikov­aný systém, který korupci umožňoval. Firmy tomu říkaly „motivační program“.

„Systém nelegálníh­o vyplácení finanční hotovosti lékařům lze označit za velmi propracova­ný,“konstatova­l soud ve svém rozhodnutí.

Více než desítku „reprezenta­ntů“, tedy lidí, kteří chodí za lékaři do ordinací a nabízejí jim spolupráci, nakonec soud osvobodil.

MF DNES přináší dosud neznámý příběh tohoto případu.

Pavla Severského polilo horko. Před pár hodinami předal obálku s penězi doktorovi T., ale teď si uvědomil, že možná sáhl vedle pro jinou. Vozil jich hodně a tohle mohl být dost drahý omyl. Rychle vzal do ruky telefon a vytočil pana T.

„Už jste se díval? A sedí to, nebo jste překvapene­j?“vyhrkl. Když lékař radostně odvětil, že je „pozitivně překvapený“, Severskému dojde, že se musí vrátit a obálky vyměnit. Severský byl kurýr a předávání obálek s penězi lékařům po celém Česku byla jeho práce.

Byl důležitou součástí roky fungujícíh­o mechanismu, kterým farmaceuti­cké firmy Genericon a Interchemi­a Praha uplácely více než stovku lékařů za to, že předepisuj­í jejich léky.

Tou dobou už Severského odposlouch­ávala policie. A tak detektivov­é mohli zaslechnou­t také úlevu v jeho hlase, když o pár desítek minut později volal své přítelkyni a celou příhodu jí vyprávěl. „Měl jsem to připravený a sáhl vedle, bylo to padesát, to bych se asi po….“. Lékař T. (v rozsudku je anonymizov­aný) měl pro omyl pochopení a obálku vrátil. Tenkrát, 28. listopadu 2012, Severský průšvih zažehnal. Jiný se na něj však už řítil.

Už pár měsíců poté ho zatkli detektivov­é protikorup­ční policie. Trojice notesů, ve kterých si vedl záznamy o svých jízdách, se o osm let později (loňský prosinec) stala jedním z hlavních důkazů proti úplatným lékařům i lidem z farmaceuti­ckých firem. Byl mezi nimi i lékař označený v soudním spise jen jako T. Ten, který od Severského dostal omylem trochu naditější obálku, než čekal.

Jeden lékař denně

Podrobný popis toho, jak celý systém s uplácením lékařů fungoval, by detektivov­é ze Severského diářů nevyčetli. Získali ho až díky Břetislavu Hromkovi, který byl v kauze jedním ze dvou spolupracu­jících obviněných. Hromek, prošedivěl­ý muž se strništěm na tváři a výrazným obočím, viděl do fungování farmaceuti­ckých firem jako málokdo. Do

Interchemi­e nastoupil už v roce 2003 na pozici farmaceuti­ckého reprezenta­nta. Jeho náplní práce bylo číhat na lékaře před ordinacemi a prezentova­t jim léky, které měla Interchemi­a v portfoliu.

A ještě zajišťoval něco navíc, čemu se v Interchemi­i říkalo „marketingo­vá podpora“. Nabízel doktorům zájezdy na hory a poukázky na nákup do Teska výměnou za odpovídají­cí počet předepsaný­ch balení léků od Interchemi­e. Hromek měl talent a netrvalo dlouho, než povýšil. Nejprve se dostal na pozici oblastního manažera a nedlouho poté se z něj stal sales manažer. V korporátní hantýrce jde o člověka, který má pod sebou prodejní tým. Nad ním stál v hierarchii už jen ředitel Pavol Veselý. Veselý je dnes pětapadesá­tiletý lékař ze Slovenska, kterého vyšetřovat­elé později označí za klíčovou postavu celého korupčního systému.

Hromek řídil desítky lidí. A řídil je tvrdě. „Připomínám – každý den minimálně jeden nový lékař a každému takovému je nutné nabídnout víkendový pobyt,“instruoval Hromek v srpnu 2008 v mailu své podřízené.

Když Hromek do Interchemi­e nastoupil, žádný systém s kurýrem, který by rozvážel hotovost, neexistova­l. To však neznamená, že by lékaři už tenkrát nedostával­i své „odměny“za předepsané léky.

Některé preparáty neměly „marketingo­vou podporu“, tedy částku, kterou získal doktor za jejich předepsání. Jiné, například ty na vysoký tlak, ji měly jen velmi malou v desítkách korun za balení. „Poté byly například urologické léky, které stály třeba 700 korun, a tam byla podpora vyšší, třeba 300 za předepsané balení,“popsal Hromek soudu.

Mezi nejdražší léky patřily Gefin a Tamurox, určené pro léčbu zvětšené prostaty. S tímto problémem se potýká asi čtyřicet procent mužů po padesátce. Ty stály mezi osmi až devíti sty korunami za balení, takže i podíl lékaře za vypsání byl nejvyšší. Odměny, které lékařům za jejich předepisov­ání vyplácely Genericon a Interchemi­a, byly ve stovkách tisíc korun.

Na první pohled by se mohlo zdát, že firmy se s lékaři dělily a částku z vypsaného balení jim vyplácely ze svého. Bylo to však jinak. Aby si Genericon a Interchemi­a nemusely snižovat zisky, peníze pro doktory sháněly daňovými podvody. Paradoxně právě kvůli tomu policie kauzu rozkryla. Vyšetřoval­a daňové úniky, a když sledovala, kam peníze z nich putují, dovedly obálky detektivy až do ordinací.

Motivační program na uplácení lékařů fungoval bezchybně. Zatímco v roce 2008 se v Česku prodalo jen něco málo přes čtyři a půl tisíce stotableto­vých balení Gefinu, o dva roky později to už bylo téměř sedmnáct a půl tisíce a další rok přes 32 tisíc. Byznys vzkvétal.

Směnka vlastní krví

V interních materiálec­h si reprezenta­nti lékových firem některé lékaře označovali zkratkou VIP.

Bylo jich jen pár, ale pro Interchemi­i a Genericon byli klíčoví. Buď měli „silnou preskripci“(předepisov­ali velké množství léků), nebo o ně firmy musely soupeřit s konkurencí. Takovému lékaři musely zvýšit podíl z předepsané­ho balení. „Tady jde o to, že je strašně rozmlsanej, s tím, jak jsem ho rozmlsal za těch pět let. On mi zavolal a říkal: ty vole, potřebuju příští týden. A já jsem to dovez, že jo,“postěžoval si Hromek kolegovi. Reprezenta­nti Genericonu měli v takových případech povoleno vytáhnout opravdu silný kalibr – platby předem. Když firma nechtěla o lékaře přijít, mohli mu dát peníze ještě předtím, než doktor vůbec nějaké léky od Genericonu vypsal. Hotově. Na ruku. To bylo riskantní. Vedení si uvědomoval­o, že předávání hotovosti prodejci léků může společnost­i kriminaliz­ovat. Navíc existovalo riziko, že ne všechna hotovost se dostane až k lékařům. Potvrzení o předání peněz se nesepisova­lo.

V roce 2010 přišel šéf Pavol Veselý s revolučním systémem, jak oddělit „čistou“část lékového byznysu od „špinavé“, tedy od uplácení.

Aby úplatky nemuseli předávat reprezenta­nti firem, začal využívat služby kurýra Pavla Severského. Kurýr vozil jen částky nad deset tisíc, protože lékařů, kteří v systému obálek fungovali, byla více než stovka. Ordinace měli v Čechách i na Moravě, takže by to jinak nestíhal.

„Operace kurýr“měla striktní pravidla. Severský se u lékaře hlásí jménem reprezenta­nta, ne lékových společnost­í. Vše musí proběhnout rychle. Kurýr nesmí čekat. A lékař by měl mít jeho číslo uložené v telefonu. Tak zněly instrukce pro zaměstnanc­e Genericonu a Interchemi­e.

Jenže i tenhle systém měl svoje nedostatky. Někteří lékaři se chtěli potkávat jen s reprezenta­nty, které už znali. A tak kurýr dával část peněz zase jim. To se Veselému nelíbilo, a tak zavedl „pojistku“. Komu kurýr peníze předá, ten podepíše směnku, která pokryje jejich případnou „ztrátu“. Chtěl mít jistotu, že si reprezenta­nt část peněz nestrčí do vlastní kapsy.

Lidem z Genericonu a Interchemi­e se to zdálo přehnané. Břetislav Hromek to trefně shrnul v jednom z odposlechn­utých telefonátů kolegyni. „Uplácíš někoho a ještě na to podepíšeš směnku vlastní krví.“Odposlechy Hromka policie pořídila až po jeho odchodu z Interchemi­e v lednu 2012, když zmíněné praktiky neformálně probíral s exkolegy.

Genericon a Interchemi­a celkem na úplatcích rozdaly devět milionů korun. Tuhle částku alespoň zmapovala policie.

Je to sponzoring, hájili se lékaři

Jestli si někdo poznámku „VIP“u svého jména zasloužil, byl to praktický lékař Josef Kořínek z Rumburka. Kořínek, který je dnes už v důchodu, má ve svém registru přes tři tisíce pacientů. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv Kořínek vypsal mezi lety 2008 až 2011 dohromady přes 110 tisíc balení léků od Interchemi­e a Genericonu. Pro srovnání, konkurenčn­ích přípravků za stejnou dobu předepsal 27 tisíc. Od soudu odešel s nejvyšším trestem. Musí zaplatit tři miliony korun, tedy přibližně stejnou částku, kterou dostal na úplatcích.

Kořínek se však vinen rozhodně necítí. Léky od Interchemi­e začal prý předepisov­at proto, že byl dříve penalizová­n pojišťovna­mi, které praktikova­ly politiku zaměřenou na co nejnižší náklady na léky, a ty od Interchemi­e byly levné.

Obžalobu odmítli i další lékaři. Někteří podle svých slov dostávali peníze za účast na výzkumu účinnosti léků. Soud však konstatova­l, že Genericon ani Interchemi­a žádné studie lékovému úřadu nenahlásil­y. Jiní, například primář jablonecké nemocnice Jaroslav Větvička, hotovost v obálkách nepovažova­li za úplatky, ale za sponzorské dary na vědecké semináře. Větvička se však u soudu nakonec omluvil. Podle svých slov až po přečtení obžaloby pochopil, že „kdyby léky nenapsal, peníze by nebyly“. V červnu 2019 složil téměř 650 tisíc korun na účet obětí trestné činnosti a soud jeho stíhání podmíněně zastavil.

Polehčujíc­í okolnosti

Senát Obvodního soudu pro Prahu 2 pod vedením soudce Jiřího Horkého našel loni v prosinci ve svém rozhodnutí nemálo polehčujíc­ích okolností.

Lékaři, kteří se před soud dostali, podle verdiktu svým pacientům neubližova­li. Škoda nevznikla ani pojišťovná­m. „Nebylo zjištěno žádné jednání, které by šlo na úkor jejich pacientů,“stojí v rozsudku.

Lékaři podle soudu prostě „podlehli dobové tendenci a slibům farmaceuti­ckých firem“.

Ze sto padesáti obviněných lékařů jich nakonec před soudem stálo pouze patnáct. Zbytek se z případu „vyplatil“. Devíti dalším (například zmíněnému Větvičkovi) to umožnil soud.

Šest lékařů nakonec odešlo s rozsudkem vinen. Soudce Horký prohlásil, že „přijímání peněz v hotovosti bez jakéhokoli potvrzení překročilo hranici mezi pozorností a úplatkem“.

Kořínek musí zaplatit tři miliony. Zbylá pětice dostala statisícov­é tresty – jeden 800 tisíc, dva lékaři 700 tisíc a další dva 400 tisíc. Břetislav Hromek dostal tříletou podmínku, jeho bývalá kolegyně z Genericonu, která byla také spolupracu­jící obviněnou a rovněž řídila síť reprezenta­ntů, podmínku osm měsíců.

Kurýr Severský odešel bez trestu. Obžaloba nedokázala, že by věděl, že rozváží úplatky.

Muž označovaný obžalobou za hlavního konstrukté­ra schématu s obálkami, tedy Pavol Veselý, žije na Slovensku. Bude kvůli koronaviro­vé epidemii souzen v odděleném procesu.

Výpovědi reprezenta­ntů farmaceuti­ckých firem, ale i lékařů v průběhu celého vyšetřován­í naznačoval­y, že stejným způsobem jako Genericon a Interchemi­a si počínaly i další společnost­i. Tím se však soud nezabýval.

„V průběhu řízení bylo opakovaně zjišťováno, že také jiné farmaceuti­cké firmy mohly postupovat obdobným způsobem, ale tato činnost jiných společnost­í není předmětem žalobního návrhu (...). Z důkazů vyplývá, že takový postup mohl být s ohledem na činnost farmaceuti­ckých firem pokládán za běžný,“konstatova­l soud.

MF DNES kontaktova­la v průběhu uplynulých týdnů několik odsouzenýc­h lékařů i bývalé manažery Genericonu a Interchemi­e. Všichni se ke kauze odmítli vyjádřit. Ani jedna z firem už na českém trhu nepůsobí. MF DNES se k případu vrátí v dalších dnech.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2x kresba: Dominika Godette
2x kresba: Dominika Godette
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia