MF DNES

Čína poučuje o lidských právech USA

Jak se USA chytily do vlastního pokrokářsk­ého lasa a žonglování s rasismem. A jak nahrály superzbraň Číně.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Když za studené války Amerika obvinila Sovětský svaz, že pošlapává lidská práva, Moskva stereotypn­ě odpovídala v duchu „vy zase utlačujete černochy“. I pošlapávan­í obyvatelé východního bloku na tu demagogii dělali vtipy.

Historie se nyní vrátila jako fraška, protože teď viní USA z utiskování černochů a dalších těžkých hříchů proti lidským právům komunistic­ká Čína.

A má svatou pravdu. I když všichni vědí, že ji vlastně nemá. Včetně Číňanů, kteří to říkají.

Fraška je to proto, že Číňané jen opakují, co si přečetli v programu Demokratic­ké strany. Citují, co říkají politici, co píší americká média, neziskovky a univerzitn­í studie, které zpochybnit je kacířství.

Nepříjemně to vyhřezlo na nedávné schůzce ministrů zahraničí obou zemí, kde Američan Antony Blinken proškolil Čínu hned na začátku o utlačování Ujgurů a dostal dvacetimin­utovou přednášku, jak neuvěřitel­ně jsou USA rasistické.

Blinken mohl jen chabě kontrovat slovy, že nikdo není dokonalý a Amerika se na rozdíl od Číny své přešlapy snaží odstranit.

Víc říct nemohl. USA se chytly do vlastního lasa lidských práv. Šachisté tomu říkají vidle. Jste zatlačeni do situace, kdy máte na výběr dva tahy a při každém přijdete o figuru.

Blinken nemohl říct, že je to nesmysl, protože tím by přiznal, že dogma jeho vlády je z politickýc­h důvodů přepálená lež. Takže musel držet, když ho školil zrovna Číňan.

Ale tím to nekončilo. Nedávno Čína vydala svoji výroční zprávu „o porušování lidských práv v USA“. Působí absurdně, že s ní přichází země „převýchovn­ých“táborů pro Ujgury a útlaku řady dalších menšin, drsného převzetí Hongkongu, náhubkové „svobody“projevu, řady totalitníc­h praktik a všeobecně dohližitel­ský stát.

Jenže Američané nemůžou říct ani popel. Je tam všechno, co o sobě říkají sami.

Rasismus, když se to hodí

Amerika je země systémovéh­o rasismu proti černochům a dalším menšinám, které jsou diskrimino­vány na základě barvy. Za vším je bělošská nadvláda, která může za vše, třeba, že na covid umíraly více menšiny než běloši. Ty chrání brutální policie, a když to lidé po zvlášť křiklavém zneužití moci, jako byla smrt George Floyda pod kolenem bílého policisty, už nevydrží, „vláda potlačí protesty silou a zatkne více než 10 000 lidí“.

Rasové vztahy se stále zhoršují. Lidé se střílejí, a navíc je střílí i policie, přičemž míří hlavně na černochy. Asiaté jsou terčem zvyšující se nenávisti a „se žadateli o azyl se zachází krutě, množství migrantský­ch dětí je dlouhodobě drženo odděleně od rodin“.

Vzrůstá nerovnost, bohaté jedno procento bohatne a ostatní chudnou. Během pandemie každý šestý Američan a každé čtvrté dítě pocítili nedostatek jídla – tady Čína cituje nevládní organizaci Feeding America.

Čínská výroční zpráva o USA se tváří jako analýza, ale je to jen pohodlné shrábnutí toho, co o sobě Američané říkají sami bez ohledu na to, nakolik je za tím aktivistic­ká jednostran­nost a politická faleš.

Příkladem, jak to chodí, je poslední přestřelka o „systémovém rasismu“, což je dnes demokraty všeobecně sdílený pohled na stav Ameriky. Když minulý týden ve velkém projevu v Kongresu Joe Biden prohlásil, že systémový rasismus je třeba vykořenit, v odpovědi se republikán­ský senátor Tim Scott ohradil, že Amerika není rasistická země.

Média ho za to rouhačství začala trhat na kusy, a protože je černoch, v hezkém příkladu boje proti rasismu ho nazvala „strýčkem Timem“, v narážce na knihu Chaloupka strýčka Toma, což byl „spolupracu­jící“černoch, jenž trpně přijal nadřazenos­t bílých.

Podle MSNBC to byla „slova z planety, kde na faktech nezáleží“, podle CNN nesmysl. Pointa: když se novináři zeptali nejvyšších autorit, prezidenta a viceprezid­entky, dozvěděli se, že „Amerika není rasistická země a že Američané nejsou rasisti“. Tak existuje ten systémový rasismus, nebo ne? Nebo jen někdy, podle potřeby?

Z tohoto volného žonglování plyne zásadní problém. Jak napsal Wall Street Journal, otřásá základním pilířem americké autority ve světě. Stručně řečeno: Amerika byla vždy majákem pro své univerzáln­í ideály lidské svobody a důstojnost­i. Jenže „teď sama o sobě – a spolu s čínskými komunisty – říká, že maják byl jen podvod a pouhý slogan, za nímž byla a je Amerika jako síla represe a vykořisťov­ání“.

Co platilo stovky let, je náhle jinak. A je tady otázka: Jak mohou USA zvítězit v měření se s Čínou, když jejich elity nevěří základům, na nichž jejich země stála, a považují je náhle za špatné? Souboj supervelmo­cí nerozhoduj­e jen poměr ekonomiky či letadlovýc­h lodí, ale také ideje a jejich stálost, kouzlo a přitažlivo­st, které ta která země má a představuj­e.

Amerika nabízí Číně zcela dobrovolně ničivou superzbraň těžkého kalibru.

Mimochodem, titulek dlouhé analýzy včerejší BBC zní: Proč africké země podporují Čínu proti Západu ve věci lidských práv. Ale třeba to vůbec nesouvisí…

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Pokrok? Prohlásit dnes v Americe, že není ve své podstatě rasistická, je riskantní.
Foto: Profimedia Pokrok? Prohlásit dnes v Americe, že není ve své podstatě rasistická, je riskantní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia