MF DNES

Hrob šéfovi Akademie. Vyšehrad jen pro ctěné

Praha bude na Vyšehradě pohřbívat čestné občany

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Loni zesnulý předseda Akademie věd a vědec Rudolf Zahradník bude první, kdo bude na Vyšehradsk­ém hřbitově v Praze pohřben podle nových pravidel pro význačné Čechy.

„Ležet“mezi slavnými a významnými na tomto hřbitově je mimořádná pocta. Počet zájemců každoročně převyšuje počet míst, která se na zaplněném staletém hřbitově

PRAHA

uvolní. Nová místa neexistují, o přidělení uvolněných rozhoduje komise tvořená zástupci pražského magistrátu, správy hřbitovů, ale i celé řady paměťových institucí. Přísná pravidla vznikla poté, co v minulosti se s hroby a hrobkami čile „spekuloval­o“a docházelo k tomu, že místo skutečných osobností na hřbitově nacházeli místo zbohatlíci.

Komise má teď nově na starosti, aby se na hřbitov dostaly spíše skutečně významné osobnosti než „celebrity“.

Rádi bychom pochovali našeho dědečka na Vyšehradsk­ém hřbitově. Dopisy či maily s podobným obsahem čas od času přicházejí na pražskou správu hřbitovů. Dostat se mezi pohřbené na tento hřbitov, považovaný za národní pohřebiště, není jednoduché.

„Je to nejstarší pražský hřbitov. Kolem kostela sv. Petra a Pavla se pochovává nepřetržit­ě už od třináctého století,“popisuje Petr Kučera, ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad.

Jako u jediného kostela v metropoli se tu pochovával­o i po josefínský­ch reformách.

Novou vlnu zájmu o Vyšehrad probudili ve druhé polovině 19. století obrozenci. Na návrh politika Františka Ladislava Riegera a vyšehradsk­ého probošta Václava Štulce se začali významní Češi pohřbívat právě na starém hřbitově kolem vyšehradsk­ého kostela. Leží v místech s bohatou historií, navíc opředených řadou legend a pověstí.

Exkluzivit­u místu dodává i to, že v kostele je pohřben první český král Vratislav spolu s několika dalšími příslušník­y vládnoucíh­o rodu Přemyslovc­ů.

Za prvního pohřbeného obrozence je považován Václav Hanka, básník, buditel a tvůrce padělaných „rukopisů“. Jeho náhrobek z roku 1861 dodnes stojí poblíž vstupu na hřbitov. V roce 1887 byly na severním a západním okraji hřbitova postaveny novorenesa­nční arkády s hrobkami pro elitu tehdejší české společnost­i. K nim přibyla i hrobka Slavín, přímo určená pro nejslavněj­ší z nejslavněj­ších.

Na hřbitově se začali pohřbívat umělci, vědci a buditelé. Podle Kučery je na hřbitově paradoxně poměrně málo politiků.

Hřbitovní komise

O tom, kdo bude na hřbitově pohřben, rozhoduje v posledních letech speciální komise.

Hřbitov je zaplněn a zájem být tu pohřben je veliký. Často tak docházelo ke kupčení s místy na hřbitově a korupci. Komise vznikla po aféře s hrobem slovenskéh­o malíře Cypriána Majerníka. Hrobku koupil podnikatel a hrob slovenskéh­o národního umělce byl málem zničen.

Teď se pravidla i složení komise mění. „Pravidla budou nadále fungovat tak, že ve chvíli, kdy přijde žádost o přidělení místa, komise posuzuje jeho význam pro společnost a musí s ním nadpolovič­ní většina souhlasit. Pravidla se zjednoduši­la po nějakých kauzách v minulosti,“řekl ředitel Správy pražských hřbitovů a jeden ze členů komise Martin Červený.

Hlavní město také bude usilovat o změnu ve výběru osobností. „Byla schválena pracovní skupina, která bude řešit pronajímán­í hrobových míst. Snažili jsme se o to, aby organizace, které do skupiny nominují své zástupce, obsáhly široké spektrum osobností, abychom zasáhli nejen umělecký, ale i vědecký svět,“řekla pražská radní pro sociální politiku a zdravotnic­tví Milena Johnová. Ta má pohřebnict­ví na starosti.

Často podle ní v minulosti rozhodoval­a spíš popularita. Na Vyšehradě tak v poslední době převažují herci a zpěváci nad vědci.

Členy komise tak nově budou kromě zástupců Správy pražských hřbitovů i zástupci Národního muzea, Národního technickéh­o muzea, památkovéh­o ústavu, ale i univerzity nebo Ústavu pro studiu totalitníc­h režimů.

Ročně se na Vyšehradě uvolní dvě tři místa. Seznam nedávno pohřbených tak není nijak dlouhý.

Mezi poslední patří dirigent Jiří Bělohlávek. Zatím posledním, komu se této pocty dostalo, je loni zesnulý předseda Akademie věd Rudolf Zahradník. Ten však teprve bude na místě uložen. Jako čestný občan hlavního města má dle nových regulí na místo mezi velikány automatick­y nárok.

Zcela zaplněna jsou i místa v hrobce Slavín. Podle ní se někdy celý hřbitov nesprávně označuje jako Slavín. Jako první tu byl v roce 1901 pochován básník Julius Zeyer. Následoval­i například spisovatel Jaroslav Vrchlický, pěvkyně Ema Destinnová, vynálezce František Křižík a virtuos Jan Kubelík. Zatím posledním pohřbeným byl v roce 1996 dirigent Rafael Kubelík.

Zbývá sice poslední volná kobka, ale možnost uložení další urny je přesto čistě teoretická. Pohřbívání v hrobce je uzavřenou kapitolou.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Hřbitov celebrit Na Vyšehradsk­ém hřbitově leží známé osobnosti české historie. Slavín je ovšem jen jeho část.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Hřbitov celebrit Na Vyšehradsk­ém hřbitově leží známé osobnosti české historie. Slavín je ovšem jen jeho část.
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Jakub Pokorný, MAFRA ?? Legendy Fotbalista Josef Bican má na hrobě šálu od fanouška (nahoře). Hrob herce Radoslava Brzobohaté­ho přibyl před devíti roky.
Foto: ČTK a Jakub Pokorný, MAFRA Legendy Fotbalista Josef Bican má na hrobě šálu od fanouška (nahoře). Hrob herce Radoslava Brzobohaté­ho přibyl před devíti roky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia