MF DNES

Fotbalisté Slavie mistry ligy

Fotbalová Slavia oslavila třetí titul v řadě ještě před zápasem s Plzní. Které hvězdy zářily nejvíc?

- Jan Palička David Čermák

Potřetí za sebou! A dost možná ne naposledy. Fotbalová Slavia, aniž by včera kopla do míče, mohla otevřít šampaňské a zapálit vítězné doutníky. Už na rozcvičení před výkopem slávisté vyběhli ve speciálníc­h rudých trikách, která zvěstovala: Hattrick!

Nemuseli propotit jediný dres, aby je hlasatel i povolené dvě tisícovky fanoušků na tribunách uvítali jako ligové mistry.

Aby nevznikla mýlka: oslavy slávisté pojali důstojně. S ambiciózní Plzní si pohráli, zasypali ji střelami, bavili akcemi na jeden dotek a vítězstvím 5:1 zpečetili další zápis do kronik.

21. titul v klubové historii.

Jen se potvrzuje, že se zrodila sešívaná dynastie.

Jak jinak hodnotit fakt, že bylo hotovo už čtyři kola před koncem? A to si ještě Slavia minulý víkend dala pauzu v nasazení, jinak už bylo všechno jasné.

Stále neporažená.

V defenzivě akurátní.

V útoku nedostižná.

Díky penězům od čínského majitele napumpovan­á, hýřivá až rozhazovač­ná.

Slávistick­á nadvláda je křiklavá. Třeba se jí v další sezoně narodí konkurence, ale zatím to nevypadá. Sešívané dresy se lesknou daleko přede všemi. Těsně před koncem ligy se na druhém místě drží Jablonec, senzace sezony. Třetí Sparta zůstává v přerodu. Včera jako poslední mohla slávistick­é fanfáry aspoň odsunout, což po hodině vypadalo nereálně. Ve výtečném utkání proti nažhaveném Liberci chybovala ve středu obrany a prohrávala 0:2. Jenže bum, bum a během minuty bylo vyrovnáno.

Ani Slavia není úplně dokonalá, ovšem herní lapsy se jí netýkají. Ani chvilkové. Pod štábem trenéra Trpišovské­ho se zrodil hegemon. Slavia vítězí a inspiruje.

O jaké hvězdy se mohl český mistr opřít tentokrát? Vybrali jsme jich pět. Jen pět? 1.

Ondřej Kolář. Zkušený brankář byl nezřídka pod palbou. Že dělá laciné chyby. Že zbytečně riskuje. Proti tomu ovšem postavte fakta: 15 vychytanýc­h nul, jen 16 inkasovaný­ch gólů, počet přihrávek i úspěšnost má srovnateln­ou s nejlepšími hráči v poli. Navrch jedna asistence a dokonce i vstřelený gól, z penalty proti Příbrami. Není divu, že Slavia se už teď poohlíží po náhradě (Mandous z Olomouce?), protože odchod její jedničky se blíží a ani hrozivé zranění, po kterém bude Kolář do konce kariéry nosit přilbu, na tom nic nemění. 2. Lukáš Provod. Když ho Slavia předloni přivedla, možná jste kroutili hlavou. Kluk, kterému je skoro třiadvacet a teprve začíná hrát ligu? To že má být posila? „Vidíte, já z něj byl vyvalený už tehdy,“usmívá se kouč Jindřich Trpišovský. To on viděl v Provodovi víc než jen

dříče se šikovnou levačkou. Proto si z něj postupně vyrobil víc než slušnou náhradu za zdánlivě nenahradit­elného vůdce Součka. V lize posbíral tři góly a osm asistencí, což zdaleka nevystihuj­e celý jeho přínos. Z muže v pozadí vyrostla hlavní star. 3.

Nicolae Stanciu. Sám před včerejším šlágrem vyprávěl: „Tohle je moje nejlepší sezona.“No aby ne! Dvanáct gólů a šest asistencí, včetně včerejší bilance 1+1, toť jeho příspěvek k titulu. Až ve druhé sešívané sezoně přesvědčil, že rekordních 100 milionů, které za něj Slavia obětovala, se vyplatilo. Přitom v zimě byl jednou nohou pryč, šéfové řešili, jestli ho po nevýrazném podzimu neprodají do tureckého Trabzonspo­ru. Nakonec se obě strany shodly: Ještě to spolu zkusíme. Výsledek znáte, Stanciu byl na jaře nejlepším slávistou a kouč ho chválil: „Všichni bychom si měli vážit, že ho tady máme.“4. Abdallah Sima. Ještě před rokem si v koronaviro­vé pauze

kopal jen na políčku za vesnickým stavením, ve kterém ho ubytovali šéfové druholigov­ého Táborska. Za pár měsíců táhl Slavii v lize i v pohárech, což je unikát. Senegalský zázrak vyletěl v devatenáct­i mezi nejžádaněj­ší perly v Evropě. „Neprodáme ho ani za dvacet milionů eur,“hlásá klubový prezident Jaroslav Tvrdík. 5.

Jan Kuchta. Vybrat jen pět slávistů, kteří pomohli k hattricku, to byl nevděčný úkol. Proč chybí kapitán Bořil? Nebo všeuměl Holeš, včera znovu jeden z nejlepších? A co suverénní stopeři Kúdela se Zimou? Protože Slavia ovládla ofenzivní statistiky a útočník Kuchta, který míří za střeleckou korunou, si místo ve výběru zaslouží. Svéráz, jenž se ve volnu věnuje chovu slepic, možná před sezonou přicházel jako útočník číslo tři, jenže si hned řekl o mnohem větší prostor. Že vyrůstal ve Spartě, tím fanoušky dávno nedráždí. Vykoupil se třinácti góly, sedmi asistencem­i.

Ano, taková je teď Slavia.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Mistři! Slávisté potvrdili zisk mistrovské­ho titulu ve velkém stylu, s Plzní si včera večer pohráli 5:1. A pak už slavili.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Mistři! Slávisté potvrdili zisk mistrovské­ho titulu ve velkém stylu, s Plzní si včera večer pohráli 5:1. A pak už slavili.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia