MF DNES

Ušlapání v Izraeli – zasáhnout nikdo nechtěl kvůli politice

-

Izrael držel včera den smutku za 45 lidí, kteří zemřeli při tlačenici během shromážděn­í ortodoxní židovské komunity na hoře Meron, jež se konalo ze čtvrtka na pátek na severu země. Vlajky byly spuštěny na půl žerdi. Úřady vyšetřují, kdo je za vše zodpovědný. V souladu s židovskou tradicí se se smutečními obřady neotálelo a většina obětí byla po ukončení identifika­ce přes noc pohřbena.

Jak napsala z Izraele spolupraco­vnice MF DNES Dagmar Langová, jde o největší civilní neštěstí v dějinách země. A prsty v něm měla nepřímo politika.

Podle Izraelců je to tak trochu klasika, ultraortod­oxní si dělají, co chtějí, a když jim někdo říká, aby to nedělali, okamžitě ho obviní, že se chová antisemits­ky.

Podobně to bylo i v časech tvrdých koronaviro­vých opatření, kdy běžní Izraelci dodržovali uzávěry, byli doma, a pokud vyšli ven, nosili roušky, zatímco jejich ultraortod­oxní krajané si dělali, co chtěli, scházeli se ve velkém a nenosili roušky, takže měli hlavní podíl na šíření viru.

Ale premiér Benjamin Netanjahu s nimi potřebuje být zadobře, protože je potřebuje v koalici, a tak jsou chráněni. Ačkoli například na fotbalový stadion po rozvolnění smí jen několik tisíc lidí, na Meronu se jich sešlo sto tisíc bez roušek, hlava na hlavě. Navíc se už roky mluvilo o tom, že k tomu dojde, že to tam je rizikové, ale nikdo s tím nic nedělal.

Tlačenice nastala po půlnoci při oslavách svátku Lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají. Teď jich bylo na 100 000.

Svědci hovoří o hromadě těl, včetně několika dětí, v přeplněném průchodu s kovovým a kluzkým povrchem. Na jeho konci, kde se nacházely schody, pak lidé začali přes sebe padat. Řada lidí v průchodu zakopla. „Je tam hliníková podlaha, pak schody a nakonec zátaras,“popsal místo záchranář Eil Pollack. „Byla to smrtící past,“dodal.

(zah, lan)

 ?? Foto: ČTK ?? Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na místě neštěstí.
Foto: ČTK Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na místě neštěstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia