MF DNES

Kdo zaplatí dluhy EU?

Evropská komise získá stamiliard­y eur na finančních trzích, ručit za dluhy bude společně celá EU svým sedmiletým rozpočtem.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Máloco na světě je zadarmo a platí to i pro mimořádný finanční balíček na oživení unijních ekonomik po koronaviro­vé krizi. Má hodnotu astronomic­kých 750 miliard eur. Vedoucí činitelé EU se na něm dohodli loni v červenci, do konce letošního dubna pak měly jednotlivé země představit své výdajové plány, aby už v létě mohly peníze proudit na potřebné projekty, které mají rozhýbat zatuhlé evropské ekonomiky. Komise si vypůjčí peníze na světových finančních trzích a ručit za ně budou všechny členské státy unijním rozpočtem.

Podle portugalsk­ého premiéra Antónia Costy, jehož země předsedá evropské sedmadvací­tce, bude fond potřebným „vitaminem“, který společně s masivním očkováním proti covidu-19 pomůže členským zemím v překonání krize. „Nemůžeme si dovolit marnit čas,“říká Costa.

Je tu ale problém, o kterém se zatím decentně skoro nemluvilo, až nyní. Jak bude Unie v příštích desetiletí­ch velkou sumu, kterou si vypůjčí, vlastně splácet?

Složitá debata už začala. Napříč Unií se vyjednává o nových daních, či jiných zdrojích příjmů, ze kterých se bude umořovat dluh. Najít shodu v celé evropské sedmadvací­tce přitom nebude jednoduché.

„Všechny členské země mají své vlastní odlišné názory, nejrůznějš­í přístupy,“citoval bruselský web Politico eurokomisa­ře pro rozpočet Johannese Hahna.

Komise uvedla, že upřednostň­uje splácení poloviny z vypůjčenýc­h peněz z „vlastních zdrojů“. K těm patří například cla a také výběr nových daní. Mluví se o „digitální“či „uhlíkové“dani. Jedná se také o zdanění velkých společnost­í, které mají velké výhody z velkého společného trhu sedmadvací­tky.

Podle eurokomisa­ře Hahna by se tímto způsobem mohlo shromáždit zhruba 15 miliard eur ročně, takže částka 400 miliard eur by mohla být splacena někdy v roce 2058.

Dalšími zhruba 386 miliardami eur by potom měly přispět přímo členské země.

Celkový unijní dluh se přitom rozroste jednak o úroky, jednak o dluhopisy dalších unijních institucí, jako je třeba Evropská investiční banka. Britský list Financial Times před časem odhadoval, že celkové unijní dluhy se vyšplhají na obtížně představit­elný bilion eur.

Mezi unijními zeměmi trvá vůči

Cla a daně zvyšování daní velká averze. Mimo jiné by to znamenalo další krok směrem k fiskální integraci. Pak už by nebyl fond obnovy jen jednorázov­ým nástrojem, ale docela by proměnil fungování EU.

Jisté je, že zadlužení se také promítne do vyjednáván­í příštího společného sedmiletéh­o rozpočtu od roku 2028. „Vypukne velký boj o to, jak se bude vyvíjet jeho výdajová stránka,“míní Lucas Guttenberg z think-tanku Jacques Delors Centre. Mnohem více zemí se podle něj stane čistými přispěvate­li.

Podle Bruselu se všechny tyto vypůjčené peníze Unii vrátí v obnoveném růstu ekonomik. Největšími příjemci jsou loni nejvíc postižené země jižního křídla EU, Itálie a Španělsko, které dohromady dostanou okolo 40 procent z celé částky. Česko má obdržet v přepočtu zhruba 180 miliard korun.

Dohodnutý rámec fondu počítá s tím, že finance budou mířit do šesti oblastí, jako jsou podpora přechodu ke klimaticky šetrné ekonomice, digitaliza­ce, stimuly pro firmy postižené krizí, sociální projekty, zdravotní péče a pobídky pro pracovní uplatnění mladé generace. Jednotlivé země tyto priority Bruselu ve svých plánech zohlednily.

Unijní exekutiva teď bude mít dva měsíce na vyhodnocen­í národních plánů, potom už by měla podle předsedkyn­ě Komise Ursuly von der Leyenové přidělovat zemím potřebné finance.

 ?? Foto: Reuters ?? Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. V Bruselu se mluví o nových clech a digitální či uhlíkové dani.
Foto: Reuters Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. V Bruselu se mluví o nových clech a digitální či uhlíkové dani.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia