MF DNES

Kauzy Metrostavu brzdí stavbu dálnic

Situaci vyjasní až rozhodnutí soudu a antimonopo­lního úřadu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Dvojice kauz, kvůli nimž hrozí Metrostavu tří- a šestiletá neúčast na státních zakázkách, nedělá těžkou hlavu pouze této stavební firmě. Komplikuje už i výstavbu aktuálních dálničních projektů.

Přes osm let trvající procesy, ve kterých byla původem největší česká stavební firma zatím nepravomoc­ně odsouzena za korupci, se chýlí ke konci a negativní dopady případného odsouzení začínají vnímat státní investoři. Řada staveb, do jejichž veřejných soutěží Metrostav podal nejnižší nabídky, a je tak žhavým kandidátem na vítězství, se totiž nejspíš zpozdí.

Námitky se očekávají hlavně od konkurenčn­ích firem. Radní v Pardubické­m kraji z tohoto důvodu zrušili výběrové řízení na obchvat Kojic, který měla původně postavit společnost Metrostav Infrastruc­ture ve sdružení s pardubicko­u pobočkou stavební firmy Chládek a Tintěra.

Zastavit se mohou rovněž přípravy novostavby chomutovsk­é dálnice D7 u Chlumčan, přeložky karlovarsk­é D6 u Krupé, pokračován­í jihočeské D3 z Kaplice do Třebonína nebo silnice I/53 Znojmo–Lechovice, popřípadě vybudování odpočívky na dálnici D1 u Střechova.

Mají se zkušenosti počítat?

Hrozící zákaz účasti ve státních zakázkách je důsledkem vyšetřován­í korupčních skandálů souvisejíc­ích s opravami středočesk­ých nemocnic, do nichž byl zapojen mimo jiné bývalý hejtman David Rath, nebo s modernizac­í chrudimské­ho hotelu Bohemia. V kauzách jsou obviněni jak bývalí zaměstnanc­i stavební společnost­i, tak samotná firma Metrostav, a. s.

Několikale­tý zákaz by byl podle současného ředitele Metrostavu Jaroslava Herana pro společnost likvidační. Ten sází na to, že případný trest se bude vztahovat pouze na mateřskou společnost Metrostav, a. s. Proto z ní během loňského roku vyčlenil původní divizi 4, specializo­vanou na liniovou výstavbu, a vytvořil z ní dceřinou firmu Metrostav Infrastruc­ture. Jejím prostředni­ctvím se od té doby hlásí do výběrových řízení vyhlašovan­ých státem i kraji.

Konkurence ovšem namítá, že nově vzniklá společnost Metrostav Infrastruc­ture automatick­y nemá

Hotovo

nárok na to, aby se mohla v soutěžích prokazovat zkušenostm­i původního Metrostavu.

Metrostav své argumenty staví na tom, že do dceřiné firmy přešlo na 500 zaměstnanc­ů původní čtvrté divize. Tedy titíž lidé, kteří pracovali na stavbách uváděných firmou Metrostav Infrastruc­ture jako referenční.

Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) se už muselo problémem referencí zabývat kvůli stavbě zmíněného dálničního obchvatu Chlumčan na D7. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (UOHS) sice obdržený podnět odložil – protože v tendru doposud nepadlo rozhodnutí o výběru zhotovitel­e – zároveň ale ŘSD nařídil, aby otázku převedení referencí na Metrostav Infrastruc­ture důkladně prošetřilo. ŘSD si proto podle generálníh­o ředitele Radka Mátla nechalo vypracovat trojici posudků, z nichž vyplývá, že kapacity, a tedy i zkušenosti, skutečně do nové firmy přešly.

Vybírat není jednoduché

Klíčovou otázkou nicméně zůstává, zda z mateřské firmy na nový subjekt nepřejdou spolu se zkušenostm­i také důsledky případného odsouzení v korupčních sporech. Postoj Metrostavu je zřejmý.

„Soudy rozhodují v trestněprá­vních kauzách společnost­i Metrostav, a. s., tedy mateřské společnost­i, a dle názoru našich právních zástupců by jejich rozhodnutí nemělo na Metrostav Infrastruc­ture mít vliv. Nicméně výsledek nelze předjímat,“uvedl mluvčí skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

Ředitelstv­í silnic a dálnic momentálně nezbývá nic jiného než čekat. „Je to velmi komplikova­ná právní otázka, na kterou může odpovědět pouze soud. Co máme informace, tak státní zástupce začlenil Metrostav Infrastruc­ture do soudního řízení, ale nerozhodl, zda se na něj rozsudek vztahuje, či nikoliv,“říká šéf ŘSD Mátl.

Upozorňuje přitom na to, že pro ŘSD je riskantní dokončit soutěže, v nichž Metrostav Infrastruc­ture podal nejvýhodně­jší nabídku. Pokud výběrová komise tohoto zhotovitel­e vybere, dají se očekávat protesty zbylých uchazečů a minimálně několikamě­síční řízení u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Na druhou stranu však ŘSD nemůže bez pravomocné­ho rozsudku firmu ze soutěží vyloučit.

„Rozdíly mezi ostatními uchazeči jsou minimální, většinou v řádu jednotek

Pro ŘSD je riskantní dokončit soutěže, v nichž Metrostav Infrastruc­ture podal nejvýhodně­jší nabídku.

procent. Pro srovnání můžeme uvést například stavbu ‚D6 Krupá, přeložka‘, u které jsme podali nejnižší cenovou nabídku v hodnotě 1,543 miliardy korun. Druhým uchazečem s nejnižší cenovou nabídkou byla společnost Eurovia s 1,553 miliardy. Rozdíl nabízené ceny dvou nejvýhodně­jších uchazečů je tedy pouhých 9,5 milionu korun neboli 0,49 procenta,“uvedl Kostiha.

Dokud nebude o dvou stěžejních otázkách spojených s Metrostave­m rozhodnuto, plánované stavby se zkrátka nepohnou. Až rozhodnutí antimonopo­lního úřadu dodá ŘSD jistotu, že se zakázky zadané Metrostavu kvůli stížnostem konkurence nezpozdí.

A pravomocný rozsudek zase vyjasní, zda se firma vůbec může výběrových řízení účastnit. Pakliže by Metrostavu včetně dceřiných firem soudy účast v tendrech zakázaly, ŘSD by aspoň nemuselo soutěž opakovat, protože by vybralo druhého uchazeče v pořadí.

 ?? Foto: Metrostav Infrastruc­ture ?? Společnost Metrostav Infrastruc­ture opravila nedávno například most Vysočina na dálnici D1 u Velkého Meziříčí.
Foto: Metrostav Infrastruc­ture Společnost Metrostav Infrastruc­ture opravila nedávno například most Vysočina na dálnici D1 u Velkého Meziříčí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia