MF DNES

Beru cokoli, co ještě přijde

Herečka Jiřina Bohdalová má dnes devadesáti­ny. Velkou oslavu však odkládá, nehodlá jenom kvůli datu svého narození porušit protiepide­mická nařízení, která dodržuje.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ani na prahu devadesátk­y si Jiřina Bohdalová nevybírala oddechový čas. Právě dotočila pro listopadov­á kina Vánoční příběh, ve kterém představuj­e slavnou herečku, filmovou matku Karla Rodena, a nebrání se ani možným příštím nabídkám.

PRAHA Nechci dlouhé umírání

Na otázku MF DNES, co by ještě chtěla na světě stihnout, jubilantka odpovídá: „Záleží na tom, jak se budu cítit. A protože zatím se cítím chválabohu dobře, chtěla bych ještě zažít cokoli, co se v budoucnu vynoří. Prostě co přijde, to od života beru, hlavně když to udělá radost, ideálně mně i jiným,“přeje si Bohdalová.

Jasno má herečka také o své představě, co by si naopak už zažít nepřála: „Rozhodně bych se nechtěla dočkat pomalého umírání, to prohlašuju zcela upřímně a naprosto sobecky.“

A když děkuje fanouškům za blahopřání, na oplátku vzkazuje: „Já přeju všem hlavně klid – a pomalu bych měla popřát zase už i mír. Když tak sleduju, jak se situace vyvíjí, mohli bychom to znovu potřebovat,“uvažuje Bohdalová.

Jistota je sichr

Velkou oslavu jubilantka neplánuje. „Nedej bůh! Po celou dobu pandemie dodržuju poctivě všechna opatření, tak je přece teď neporuším jenom kvůli nějakému datu narození. Oslava se dá uspořádat kdykoli, klidně třeba v říjnu,“prohlašuje herečka, která poprvé stála před kamerou v dětské roli už jako šestiletá.

Celou úctyhodnou dráhu Jiřiny Bohdalové by měl zachytit celovečern­í dokument, který chystá režisér Jiří Strach. Původně měl mít premiéru právě k hereččiným devadesáti­nám, kvůli pandemii se však loňské natáčení snímku, kde herečka o sobě slíbila prozradit „úplně všechno“, muselo odložit.

„Nevadí, řekli jsme si s režisérem, že můj portrétní dokument prostě dáme dohromady až k mým stým narozeniná­m,“prohlašuje s úsměvem jubilantka. „Ovšem budeme ho točit postupně, každý rok přidáme alespoň kousek. Jednak aby byl výsledek náležitě obsáhlý, jednak, jak se říká – jistota je sichr,“shrnuje Jiřina Bohdalová.

K jubileu dostala od přátel mimo jiné píseň Vystřelená, kterou provází i klip, v němž si s nimi zahrála na kosmonauty. „Musím říci, že mě dostali. A to je dobře, člověk má štěstím i brečet,“přiznala.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Oslavenkyn­ě I ve vysokém věku se Jiřina Bohdalová stále cítí dobře a pracuje. Snímek ji zachycuje na festivalu Febiofest roku 2019.
Foto: Dan Materna, MAFRA Oslavenkyn­ě I ve vysokém věku se Jiřina Bohdalová stále cítí dobře a pracuje. Snímek ji zachycuje na festivalu Febiofest roku 2019.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia