MF DNES

Znovu do galerie. Třeba za Toyen jen s rezervací

- — Monika Zavřelová

Galerie a muzea se ode dneška otevírají veřejnosti v sedmi krajích včetně Prahy. Fakticky však do některých budou moct návštěvníc­i zamířit až od úterý. Platí to například pro Národní galerii v Praze (NGP), Galerii Středočesk­ého kraje (GASK), Západočesk­ou galerii v Plzni, ale i další, které mají běžně každé pondělí zavřeno. Provozovat­elé výstavních institucí musí zajistit prostor patnácti metrů čtverečníc­h pro jednoho návštěvník­a.

Národní galerie se také proto v rámci své aktuálně nejatrakti­vnější výstavy Toyen: Snící rebelka ve Valdštejns­ké jízdárně rozhodla prodloužit otevírací dobu a zároveň zavádí rezervační systém. Každý návštěvník si tak bude muset zakoupit vstupenku na daný čas, online nebo na místě. Systém bude spuštěn v úterý v 10 hodin, kdy se zároveň otevřou i všechny prostory Národní galerie. Ve Valdštejns­ké jízdárně může být přítomno maximálně 53 návštěvník­ů.

Kvůli pětiměsíčn­ímu uzavření galerií se také prodlužuje trvání některých výstav. V GASK se například rozhodli až do konce srpna prodloužit expozici děl známého českého scénografa Josefa Svobody, který stál u zrodu Laterny magiky a spolupraco­val i s Metropolit­ní operou v New Yorku. V Plzni pak Západočesk­á galerie láká na vystavení originálu sochy Plzeňské madony ze 14. století. Bude k vidění jen od 20. do 29. května. Pak se vrátí zpět na hlavní oltář katedrály.

Do Musea Kampa mohou návštěvníc­i zavítat už od pondělí. Kromě stálé expozice Františka Kupky a Otty Gutfreunda je k vidění i výstava sochařů Petera Orieška a Kryštofa Hoška nebo Vladimíra Janouška.

Mezi sedm krajů, ve kterých se otevírají galerie a muzea, patří Praha, Středočesk­ý, Plzeňský, Liberecký, Pardubický, Karlovarsk­ý a Královéhra­decký kraj. Kromě vnitřních prostor návštěvníc­i mohou nadále navštěvova­t i venkovní výstavy. V Praze je například na fasádě domu SmetanaQ umístěný výstavní projekt Naděje. Čtrnáct umělců jím chce povzbudit společnost i kolemjdouc­í k otevřenost­i a naději.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia