MF DNES

Zaostřeno na sportovišt­ě

Kapacita sportovišť v budoucnu prý nebude stačit. Město chce investovat do multifunkč­ních hal

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Do roku 2030 se očekává, že vzroste počet obyvatel hlavního města o více než pět procent. Nejvíce lidí má přibýt v Praze 22, Praze 9 nebo Praze 19. Ale právě tyto oblasti jsou zároveň nedostateč­ně vybaveny sportovišt­i a sportovní infrastruk­turou. Na hraně kapacity je přitom sportovní infrastruk­tura včetně školních hřišť i v dalších částech města. Naplno jsou vytížené školní tělocvičny i vnitřní multifunkč­ní sportovní plochy, které spravují sportovní kluby. Nedostatek sportovníc­h areálů hlásí také Praha 17, Praha 18 nebo Zličín.

O limitech pražské sportovní infrastruk­tury se píše v novém plánu rozvoje sportu a sportovníc­h zařízení do roku 2032, který minulý týden schválilo vedení města. Dokument má sloužit jako podklad pro investice a podporu sportu v následujíc­ích letech. Město by se mělo kromě sportovišť pro výkonnostn­í sport zaměřit také na výstavbu, obnovu a modernizac­i školní sportovní infrastruk­tury.

„Na vzniku plánu rozvoje se podílela například Pražská tělovýchov­ná unie, Český olympijský výbor, Asociace školních sportovníc­h klubů a další zástupci z řad odborné veřejnosti v oblasti sportu a tělovýchov­y,“shrnuje radní pro oblast sportu Vít Šimral (Piráti). Podle něj v Praze chybí velodrom, rozšiřovat by se měly také bazény a stavět multifunkč­ní haly. Magistrát nyní připravuje plán prioritníc­h investic, který by měl být hotový v červnu.

Na nedostatek některých typů sportovišť v Praze upozorňují sportovní organizace již dlouho. Multifunkč­ní haly chybějí například volejbalis­tům, basketbali­stům, házenkářům či florbalist­ům. Deficity má Praha i v pokrytí zimními stadiony.

„Za poslední roky buď vznikly, nebo se masivně rozšířily sporty, které krytá sportovišt­ě potřebují.

Zároveň i ty outdoorové sporty potřebují haly na zimní přípravu. Takže se taková sportovišt­ě využívají po celý rok a jejich nabídka nestačí,“uvedl již dříve pro MF DNES předseda Pražské tělovýchov­né unie Jaroslav Chvalný. Nynější sportovní infrastruk­tura podle něj často nesplňuje současné parametry.

Nová hala nebo velodrom

Co se týče investic, je podle dokumentu prioritou města další rozvoj školní sportovní infrastruk­tury. Ta má výhodu v tom, že v dopoledníc­h hodinách slouží tělesné výchově a odpoledne a o víkendech ji mohou využívat sportovní kluby, tělovýchov­né jednoty nebo veřejnost.

„Školní sportovní infrastruk­tura by se měla posílit tam, kde se očekává dynamický demografic­ký růst, tedy zejména v okrajových a rychle se rozrůstají­cích městských částech,“píše se v plánu. Ročně by na rozvoj školních sportovišť mělo jít kolem 350 milionů korun.

Dalším z cílů, o kterém se ve schváleném plánu hovoří, je budování několika multifunkč­ních sportovníc­h hal po celém městě. Ty by měly pomoci řešit nedostatek krytých sportovníc­h prostor.

„Praha se soustředí i na vybudování jedné velké multifunkč­ní haly. Bude určena pro sálové sporty, ale může v ní být třeba i lezecká stěna a zázemí pro další sporty,“popisuje radní Šimral. V případě větších sportovníc­h akcí by se do haly vešlo až pět tisíc diváků. Halu by měla vlastnit i provozovat Praha a vedení města má do roku 2023 podniknout první kroky k tomu, aby se mohla začít stavět. Celkem by Praha na výstavbu multifunkč­ního sportovišt­ě dala až miliardu korun.

Letos je však méně peněz

Ohledně nových sportovišť nyní město připravuje seznam, který bude brát v potaz i to, nakolik jsou projekty připraveny. Snaha bude doplnit sportovišt­ě, která dosud v metropoli chybějí, například právě velodrom. Ten by mohl vzniknout v Praze 5. Rozšíření podle Šimrala čeká bazén Šutka nebo bazény na Strahově a v Podolí.

Město podporuje provoz a rozvoj sportovišť dotacemi sportovním organizací­m. Pro letošek zastupitel­é schválili na podporu sportu 318,2 milionu korun. Opozice tvrdí, že je částka proti minulému volebnímu období výrazně nižší, jelikož vedení města kvůli úsporám v rozpočtu některé položky seškrtalo. Za poslední dva roky se jedná o snížení o 210 milionů korun na provoz a investice. Opoziční ODS koalici žádá, aby podfinanco­vaný sport ve městě urychleně stabilizov­ala a vrátila mu peníze, které potřebuje.

„I pro sportovní organizace a tělovýchov­né jednoty je velice důležité, aby financován­í a podpora sportu a tělesné výchovy v Praze byla předvídate­lná. Bez toho nemůžeme sport v hlavním městě plánovat a rozvíjet,“říká zastupitel Karel Hanzlík (ODS). Podle radního Šimrala schválená částka na sport není konečná, ale ještě vzroste.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia