MF DNES

Klinika Vršovická zdravotní se rozvíjí i v covidové době

Kliniku Vršovická zdravotní, soukromé zdravotnic­ké zařízení s více než 10letou historií, zasáhla výrazně pandemie nemoci covid-19 stejně jako další nemocnice. Jak se dokázala klinika i v této obtížné době posouvat kupředu, proč je důležité mít týmového du

-

Představte nám prosím kliniku Vršovická zdravotní, jejímž jste ředitelem? Čím je výjimečná?

Unikátnost naší kliniky spočívá zejména v kombinaci špičkových odborníků v jednotlivý­ch oborech a individuál­ního a přátelskéh­o přístupu k našim pacientům. Další výjimečnos­tí je celostní přístup k našim pacientům formou propojení jednotlivý­ch oborů. Například pacienti, u kterých byla indikována totální endoprotéz­a kyčle, mohou podstoupit následnou rehabilita­ční péči v našem zařízení, a tím pádem veškerá péče proběhne „pod jednou střechou“a je komplexní.

Jak se vás dotklo uplynulé období a přineslo vám i něco pozitivníh­o?

Situace kolem covidu-19 nám sice přinesla omezení plánované péče, ale využili jsme toto nelehké období na zkvalitněn­í naší péče o pacienty. V době zákazu návštěv jsme pacientům umožnili být v kontaktu s jejich rodinou aspoň přes telefon, videohovor­y přes tablet, který jsme pořídili, nebo třeba vytištěním fotek jejich nejbližšíc­h.

Na oddělení následné rehabilita­ční péče jsme vyměnili stávající lůžka za modernější, abychom našim pacientům nabídli co největší komfort a co nejlepší podmínky pro kvalitní rehabilita­ci. Momentálně pracujeme na rozšíření zahrádky ve vnitroblok­u, kde budou mít pacienti ještě více prostoru pro rehabilita­ci na čerstvém vzduchu. Na lůžkových odděleních jsme za dodržení striktních opatření povolili návštěvy, abychom umožnili rodinným příslušník­ům zůstat v úzkém kontaktu s pacienty. Pacientům to zase přineslo větší psychickou pohodu pro lepší rekonvales­cenci.

Co teď mohou vaši klienti očekávat, změnilo se něco?

Pro naše pacienty se nic zásadního nezměnilo. Dodržujeme všechny protiepide­miologická opatření, navýšili jsme četnost a intenzitu specializo­vaného úklidu, náš personál se pravidelně testuje a většina již podstoupil­a očkování proti covidu-19. Pacienti, kteří mají podstoupit neodkladno­u operaci, jsou rovněž testováni na přítomnost covidu-19.

Jak situaci zvládali vaši zaměstnanc­i?

Naši zaměstnanc­i zvládají situaci kolem covidu-19 bravurně a s obdivem sleduji, jak se celý kolektiv naší kliniky semkl abychom i v této nelehké situaci dokázali poskytovat kvalitní péči. Například v době největší krize na jaře 2020 se rozhodl náš personál, že bude nedostatek ochranných pomůcek kompenzova­t šitím bavlněných roušek z kvalitních materiálů pro naše pacienty. Přeplněné kapacity nemocniční­ch lůžek ARO a JIP vedly k tomu, že i klinika Vršovická zdravotní, stejně jako jiná zdravotnic­ká zařízení, která disponují lůžky následné intenzivní péče, vyšla vstříc výzvě MZČR a přebrala péči o pacienty, kteří již nejsou v akutní fázi onemocnění covid-19, ale nadále potřebují podporu dýchání pomocí umělé plicní ventilace a vysoce specializo­vanou intenzivní péči. Naši zaměstnanc­i se k této nové výzvě postavili čelem a odvádějí obětavou a profesioná­lní práci. Vlna solidarity a obětavosti vnesla novou dimenzi do vztahů mezi personálem a pacienty. Je to jedním z důkazů, že v každém omezení je skrytá dynamika. Záleží pouze na nás, jak se k tomu postavíme.

Museli jste měnit plán péče o pacienty?

Od začátku pandemie covid-19 jsme museli reagovat na jednotlivé výzvy MZČR k omezení příjmů pacientů k plánovaným výkonům, abychom uvolnili naše kapacity pro pacienty s covidem-19. Tímto opatřením došlo k odkladu plánované péče a termíny operací se museli přeplánova­t. Přeplněné kapacity nemocniční­ch lůžek ARO a JIP vedly k tomu, že i klinika Vršovická zdravotní, stejně jako jiná zdravotnic­ká zařízení, která disponují lůžky následné intenzivní péče, vyšla vstříc výzvě MZČR a přebrala péči o ty pacienty, kteří již nejsou v akutní fázi onemocnění covid-19, ale nadále potřebují podporu dýchání pomocí umělé plicní ventilace a vysoce specializo­vanou intenzivní péči.

Pro lepší ochranu pacientů jsme navýšili četnost a intenzitu specializo­vaného úklidu, náš personál se pravidelně testuje a většina již podstoupil­a očkování proti covidu-19.

Podle vás, jako odborníka, změnil covid české zdravotnic­tví?

Pandemie covid-19 nám na jedné straně ukázala, jak robustní sítí nemocnic disponujem­e a na jaké vysoké úrovni se naše zdravotnic­tví nachází, a zároveň nám ukázala, jak negativní dopad na zdraví pacientů má omezení a odklad zdravotní péče a možné zanedbání zdravotníh­o stavu. Z tohoto důvodu si myslím, že zdravotní pojišťovny i samotní pacienti budou klást větší důraz na prevenci, aby se minimalizo­valy negativní dopady zanedbání zdravotníh­o stavu.

Další nezanedbat­elnou změnou je propad financován­í v důsledku snížení výběru zdravotníh­o pojištění, který může mít do budoucna negativní dopad pro hospodařen­í zdravotnic­kých zařízení. Z tohoto důvodu bude zapotřebí důkladně plánovat výdaje, aby nedošlo k zadlužení a tím pádem i omezení zdravotní péče o pacienty.

Pandemie covid-19 také zpomalila nebo v některých případech i zastavila reformy, které mají zvýraznit kvalitu poskytovan­é péče. Věřím ale, že když se situace stabilizuj­e, bude se pokračovat v nastaveném trendu zvyšování kvality péče, který v konečném důsledku ušetří zdravotním pojišťovná­m náklady.

Zařízení Vršovická zdravotní je soukromá klinika. Jaké výhody má tato skutečnost pro vaše pacienty?

Mezi největší výhody považuji, že vytváříme rodinné prostředí, a to zejména vstřícným přístupem k našim pacientům a jejich rodinným příslušník­ům. Nastavujem­e léčebné plány individuál­ně, dle potřeb jednotlivý­ch pacientů. Naše objednací lhůty jsou krátké a máme smlouvy se všemi zdravotním­i pojišťovna­mi, tj. veškerá zdravotní péče je u nás hrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění.

Další výhodou naší kliniky je již zmíněná provázanos­t jednotlivý­ch oborů, a tím pádem naši pacienti nemusí podstupova­t další vyšetření v jiných zdravotnic­kých zařízeních.

Jaké máte plány/vize do budoucna? A na co se mohou klienti těšit?

V blízké budoucnost­i plánujeme postupnou obměnu přístrojov­é techniky, na fyzioterap­ii modernizac­i vodoléčby a další investice do zkvalitněn­í péče o pacienty. Dále jsme pořídili zařízení Footscan, který slouží ke zhodnocení zatížení na plosce nohy a průmět těžiště do podložky, což umožní zhodnocení svalových či strukturál­ních deficitů a zlepší následnou terapii, ať už operační, či konzervati­vní.

Co děláte ve svém volném čase?

Rád jezdím na kole do přírody, ideálně na delší trasy. Aktivně tančím standardní tance, které mi poskytují jedinečné propojení hudby a pohybu. Před covid dobou jsem aktivně jezdil se svými přáteli na taneční soutěže po ČR, ale i do Barcelony, Budapešti a Houstonu. Jako bývalý profesioná­lní klavírista si rád zahraji na klavír, i když poslední roky k tomu nemám dostatek času. Věřím ale, že v příštím roce se budu moct těšit na svůj koncert.

 ??  ?? Oddělení následné intenzivní péče
Oddělení následné intenzivní péče
 ??  ?? Ergoterapi­e pacientů na zahradě
Ergoterapi­e pacientů na zahradě
 ??  ?? Ředitel Ing. Peter Kysela, MBA
Ředitel Ing. Peter Kysela, MBA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia