MF DNES

Česká literatura do konce 18. století

-

Jaká významná díla a autory znáte z české literatury do konce 18. století? Že si už nepamatuje­te, že jste se něco z tohoto období učili? Věříme, že si na mnohé pojmy uvedené v Katalogu požadavků vzpomenete.

Své opakování začněte u nejspíš nejznámějš­ích slovanskýc­h věrozvěstů. Každoročně si v červenci státním svátkem připomínám­e bratry Cyrila

a Metoděje. Osobnosti, které přinesly v 9. století na Velkou Moravu písmo hlaholici a jazyk staroslově­nštinu. Pak svůj zájem přeneste do středověký­ch Čech, konkrétně k legendě o sv. Václavovi a jeho babičce sv. Ludmile. Vraždu ve Staré Boleslavi zachycují nejen četné obrazy, ale i Kristiánov­a legenda. Od latinské prózy se posuňte ke slovům a tónům písně Hospodine, pomiluj ny. Tato duchovní skladba vypovídá o středověké společnost­i možná více, než se na první pohled zdá.

12. až 15. století v české literatuře je charakteri­zováno skrze pestrou škálu literárníc­h žánrů. V tomto období se setkáme s kronikami (Kosmova Kronika česká, Kronika tak řečeného Dalimila), s eposem (Alexandrei­da), s divadelní hrou (Mastičkář), s disputací (Podkoní a žák) a v neposlední řadě s latinskými i českými spisy Mistra Jana Husa.

V období 16.–18. století Katalog požadavků poukazuje pak na tři velké literáty. Václava Hájka z Libočan si připomeňte skrze jeho kroniku, Bedřicha Bridela díky jeho baroknímu spisu Co Bůh? Člověk? a konečně Jana Ámose Komenského např. jako autora Velké didaktiky, Světa

v obrazech či díky putování poutníka v díle Labyrint světa a ráj srdce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia