MF DNES

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 1–8

-

(1) „Slyš, dobrý chlapče, jmenuje se tato ves Stadice? A jestliže ano, je v ní muž jménem Přemysl?" - „Ano," odpověděl, „je to ves, kterou hledáte, a hle, muž Přemysl nedaleko na poli popohání voly, aby dílo, jež koná, hodně brzo dokonal." Poslové přistoupiv­še k němu pravili: „Blažený muži a kníže, jenž od bohů nám jsi byl zrozen.“

A jako mají sedláci ve zvyku, že jim nestačí jednou to říci, plnou hubou opakují: „Zdráv buď kníže, buď zdráv, tys oslavy nad jiné hoden, vypřáhni od pluhu voly, změň roucho a na koně vsedni!“Přitom mu UKÁŽÍ roucho i na hřebce, který v tom zaržál.

(2) „Paní naše Libuše i všechen lid vzkazuje, abys brzy přišel a přijal panství, jež je tobě i tvým potomkům souzeno. Vše, co máme, i my sami jsme v tvých rukou; tebe za knížete, tebe za soudce, tebe za správce, tebe za obránce, tebe jediného sobě volíme za pána.“

(3) Při té řeči se ten muž moudrý, jako by PŘEDVÍDAL budoucnost, zastavil, otku, kterou držel v ruce, vetkl do země, a pustiv voly, zvolal: „Jděte, odkud jste přišli!“Ti, ještě než to dořekl, z očí zmizeli a nikdy více se NEOBJEVILI. Ale líska, kterou do země vetkl, vyrazila tři vysoké ratolesti, a to, což jest podivnější, i s listím a ořechy. A muži vidouce, co se tu děje, stáli zaraženi.

(4) On je vlídně jako hostitel pozval k snídani, vyňal z lýkové mošny plesnivý chléb a kus sýra, mošnu položil na trávník místo stolu, na to režný ubrus a tak dále. Zatímco snídali a vodu ze džbánu pili, dvě ratolesti neb odnože uschly a odpadly, ale třetí velmi rostla do výše i šíře. To naplnilo hosty ještě větším podivem a bázní .Aon dí: „Co se divíte? Vězte, že se z našeho rodu mnoho pánů ZRODÍ, ale vždy jen jeden bude panovati.“ (Kosmas, Kronika česká) max. 2 body 1. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu (A), či nikoliv (N). 1.1 Libuše sama přišla za Přemyslem a učinila mu nabídku, aby se stal vládcem.

1.2 Příchozím poslům se Přemysl sám představil a ujistil je, že jsou v obci Stadice.

1.3 Přemysl uměl předvídat budoucnost, proto zastavil práci a pozval posly na snídani. 1.4 Poslové se divili nad tím, jak rostla líska, ovšem Přemysl jim vysvětlil, že to je základ pro nový rod, ve kterém budou všichni muži vládnout. max. 2 body 2. Rozhodněte, zda tvrzení o promluvě psané kurzívou ve výchozím textu je správné (A), či chybné (N). 2.1 Postoj mluvčího v promluvě je zdvořilost­ní.

2.2 Promluva obsahuje jednoznačn­ý příkaz královny Libuše. 2.3 V promluvě je patrné, že jsou oslovovány dvě různé osoby. 2.4 Z promluvy je patrné, že ji celou pronáší pouze jeden člověk. max. 2 body 3. Rozhodněte, zda je tvrzení o tučně zvýrazněný­ch slovech z výchozího textu správné (A), či nikoliv (N). 3.1 Slovo bázní je v textu užito

ve významu respekt až strach. 3.2 Slovo roucho je v textu užito ve významu slavnostní háv, oděv.

3.3 Slovo vetkl je v textu užito ve významu ohraničit něco, vymezit hranice.

3.4 Slovo zaraženi je v textu užito ve významu překvapení, zmatení z něčeho. max. 2 body 4. Rozhodněte o každém z následujíc­ích sloves, zda je (A), či nikoliv (N) ve stejném slovesném vidu jako sloveso dokonal v úseku výchozího textu hodně brzo dokonal. (Posuzovaná slovesa jsou ve výchozím textu zapsána velkými písmeny.)

4.1 zrodí 4.2 ukáží 4.3 předvídal 4.4 neobjevili max. 2 body 5. Rozhodněte, zda je v jednotlivý­ch možnostech tučně zvýrazněný větný člen určen správně (A), či nikoliv (N). (Posuzované úseky jsou ve výchozím textu podtrženy.)

5.1 naplnilo hosty ještě větším podivem a bázní – podmět

5.2 dvě ratolesti neb odnože uschly – předmět ve 4. pádě

5.3 mošnu položil na trávník místo stolu – předmět ve 4. pádě

5.4 On je vlídně jako hostitel pozval k snídani – přívlastek neshodný max. 2 body 6. Rozhodněte, zda se v uvedených částech jazykový jev vyskytuje (A), či nikoliv (N). 6.1 V první části výchozího textu se

vyskytuje přechodník.

6.2 Ve druhé části výchozího textu

se vyskytuje oslovení.

6.3 Ve třetí části výchozího textu se

objevuje přirovnání.

6.4 Ve čtvrté části výchozího textu se objevuje alespoň jeden archaismus. max. 2 body 7. Rozhodněte, zda tvrzení o významných českých kronikách je pravdivé (A), či nikoliv (N). 7.1 Kosmova Kronika česká byla

napsána prózou a latinsky.

7.2 Kronika tak řečeného Dalimila

byla napsána poezií a česky.

7.3 Hájkova kronika byla velmi oblíbená a je historicky velmi přesná. 7.4 Kosmas se při tvorbě své Kroniky české mohl inspirovat Kronikou tak řečeného Dalimila. max. 2 body 8. Rozhodněte, zda uvedené tvrzení o literárním žánru KRONIKA je pravdivé (A), či nikoliv (N). 8.1 Kroniky vznikaly pouze ve středověku.

8.2 Kroniky se váží výhradně k historii nějakého národa.

8.3 Kroniky jsou psány beletristi­cky

a vyhýbají se uvádění letopočtů. 8.4 Kroniku lze charakteri­zovat jako literární dílo, kde jsou příběhy řazeny retrospekt­ivně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia