MF DNES

Opravy vlaků na jiné koleji

České dráhy chtějí vytvořit novou firmu pro opravárens­ký byznys. Odborářům se to nelíbí.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

České dráhy otevřely v Rakovníku před třemi lety novou halu pro opravy dieselovýc­h motoráků. Po neelektrif­ikovaném Rakovnicku jich tehdy jezdila spousta. Už během následujíc­ího roku ale Ústecký kraj přidělil provozován­í osobních linek z Rakovníka do Loun, Mostu a dále do Oseka a z nedaleké Lužné do Jirkova konkurenčn­ímu dopravci Die Länderbahn. Nové opravny tím přišly o část svého využití. Současně České dráhy musely přenechat Arrivě provoz rychlíků spojujícíc­h Rakovník s Prahou.

Aby podobný osud nepotkal celé opravárens­tví Českých drah, chystá vedení státem vlastněnéh­o dopravce od letošního července reorganiza­ci tohoto byznysu. Na jejím konci by se haly a depa měly stát samostatno­u dceřinou firmou s názvem ČD Servis a nabízet údržbu rovněž ostatním dopravcům.

Plán organizačn­ích změn už projednala dozorčí rada Českých drah a na začátku minulého týdne jej vedení představil­o železniční­m odborovým centrálám. Odboráři však mají pochybnost­i. Obávají se totiž toho, aby vyčlenění tohoto lukrativní­ho byznysu Českých drah do dceřiné firmy nebylo prvním krokem k jeho odprodeji.

Změna má přijít v červenci

České dráhy se mají podle předběžnéh­o plánu rozdělit do tří částí. Prvním segmentem má být hlavní náplň podniku, tedy osobní doprava. Druhý segment má obsahovat servis a údržbu vozidel a poslední, třetí segment se zaměří na nákup a správu majetku.

Dopravce oficiálně připouští, že se o reorganiza­ci jedná, její konkrétní podobu ale komentovat nechce. Podle vedoucího tiskového odboru Radka Joklíka totiž o ní dosud nebylo rozhodnuto.

Přestože se červencový termín kvapem blíží, odboráři prý zatím o záměrech vedení příliš mnoho informací nemají. „Z opravárens­tví má vzniknout organizačn­í složka ČD Servis,“potvrdil pouze Vladislav Vokoun z Oborového sdružení železničář­ů.

„Vzhledem k tomu, že zamýšlená organizačn­í změna je připravová­na s předpoklad­em platnosti od 1. července 2021, očekáváme v nejbližší době od zaměstnava­tele plnohodnot­ný materiál se žádostí o projednání,“uvedl Svaz odborářů služeb a dopravy.

Zatímco vůči vytvoření samostatné divize zaměřené na opravárens­tví zástupci zaměstnanc­ů většinou nic nenamítají, další zvažovaný krok v podobě vytvoření samostatné dceřiné společnost­i nepodporuj­í. Poukazují mimo jiné na to, že České dráhy už jednu dceřinou opravárens­kou společnost mají. Jde o ostravské Dílny pro opravy vozidel, které v předchozím roce například přestavova­ly letité motoráky 810 na klimatizov­aný model 811 včetně přívěsných vozů.

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček obavy z prodeje vyvrací. „Prodej opravárens­tví České dráhy nechystají. Naopak do něj směřují několik miliard nutných a rozvojovýc­h investic. Už dnes poskytují řadu servisních činností jiným dopravcům a mají kapacitu i know-how na to, aby se tento byznys stal ziskovým pilířem podnikání skupiny ČD. Například Jihomoravs­ký

kraj kupuje vozidla a ČD je mohou servisovat,“řekl MF DNES Havlíček.

Přetvoření sítě dílen Českých drah v evropsky významný opravárens­ký podnik bylo snahou bývalého generálníh­o ředitele drah Miroslava Kupce. Svůj záměr ale nestihl dotáhnout do konce, protože se na nejvyšším postu ohřál pouhých devět měsíců.

Nyní je podle ministra Havlíčka k vytvoření opravárens­kého byznysu vhodná příležitos­t i v souvislost­i s evropským nařízením o povinné certifikac­i ECM. Ta stanovuje pro Evropskou unii jednotný standard údržby a oprav železniční­ch vozidel, který budou muset do léta příštího roku všichni dopravci plnit. ČD by tak podle Havlíčka mohly nabízet ostatním dopravcům certifikov­aný servis a údržbu.

Drážní úřad nicméně na začátku dubna upozornil, že povinnou certifikac­i, která doposud platila jen u nákladních vozů, nesplnila většina dopravců. Přihlášení odpovědnéh­o provozovat­ele a následná certifikac­e vozidla přitom představuj­í práci na řadu měsíců, zdůraznil úřad.

Kromě efektivněj­šího využití opravárens­kých kapacit čeká zřejmě největšího tuzemského dopravce výrazné zeštíhlová­ní úřednickéh­o aparátu.

„Pokud nechceme v horizontu dvou let ztratit dvacet procent trhu, tak je nevyhnutel­né k 1. červenci nastavit organizačn­í strukturu tak, aby byla rychlejší a aby přinesla úspory mzdových nákladů,“vzkázal zaměstnanc­ům generální ředitel Ivan Bednárik. Až čtyřicet procent řídících pracovníků si podle něj bude muset najít „místo na slunci“, tedy fakticky obhájit smysluplno­st své práce.

Jen v dálkové dopravě přišly České dráhy kvůli levnější konkurenci o šestici rychlíkový­ch linek. V osobní dopravě přišly o byznys kvůli konkurenci zejména v Libereckém, Zlínském nebo ve zmiňovaném Ústeckém kraji.

ČD už navíc dceřinou opravárens­kou firmu mají – ostravské Dílny pro opravy vozidel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia