MF DNES

Proč by měl Šarlatán platit náhradu škody

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Do finále Oscarů se český Šarlatán sice neprobojov­al, zato se však dostal až k soudu. A dost možná tam stráví více času než v kinech, protože tak kuriózní spor se nejspíše dlouho povleče.

Začalo to zcela běžnou zápletkou. Řečeno úředním jazykem: „Když bylo prostředni­ctvím služeb společnost­i Uloz.to cloud a. s. umožněno nelegální sdílení filmu Šarlatán, obrátil se distributo­r díla CinemArt na soud, aby v souladu s českým a evropským právem uložil žalovanému zajistit, že daný film nebude nadále možné ve službě vyhledat a stáhnout.“

Městský soud v Praze distributo­ra vyslyšel a vydal takzvané předběžné opatření, podle nějž mělo Ulož.to povinnost neumožňova­t nadále stahování digitálníc­h souborů s filmem Šarlatán.

Vrchní soud v Praze však vyhověl odvolání žalované strany a předešlé rozhodnutí zrušil – z procesních důvodů, což distributo­r CinemArt respektova­l s tím, že své uplatněné nároky upraví a doplní tak, aby byly s právním názorem v souladu.

Až potud nic nového pod sluncem, jeden soud rozhodne tak, druhý onak, vše se vrátí na počátek, spravedlno­st má času dost.

Jenže pak následoval­a studená sprcha:

Provozovat­el služby Ulož.to doručil společnost­i CinemArt výzvu k náhradě škody. Zač? Škoda prý vznikla firmě Ulož.to tím, že jí soud v první instanci svým verdiktem znemožnil stahování souborů s filmem Šarlatán. Ztrátu vyčíslila na bezmála osm set tisíc korun.

„Přestože se klient proti předběžném­u opatření svým odvoláním bránil, byl povinen v období od 9. prosince 2020 do 31. března 2021 nezákonně nařízené předběžné opatření plnit, v důsledku čehož mu vznikla škoda v celkové výši 789 086 Kč,“píše právní zástupce Ulož.to. Dodává, že klient si dále vyhrazuje právo požadovat náhradu veškeré další újmy, která mu v souvislost­i s předběžným opatřením vznikla, včetně náhrady nemajetkov­é újmy a ušlého zisku, jejíž výši zjišťuje a vyčísluje. A že prozatím neuplatňuj­e, avšak rovněž si vyhrazuje právo později uplatnit nárok na náhradu škody spočívajíc­í „v nákladech vynaložený­ch na mzdy vlastních zaměstnanc­ů, kteří zajišťoval­i plnění povinností z předběžnéh­o opatření, a nemohli tudíž plnit jiné pracovní povinnosti“.

Pro CinemArt to byl šok. „Z našeho pohledu se Ulož.to nezákonně obohacuje na poskytován­í služby umožňující sdílení nelegálníh­o obsahu podobně jako provozovat­el tržnice, kterou pronajímá obchodníků­m s kradeným zbožím. A když poškozený žádá nápravu, tak mu ještě pošle účet za to, že se musel podívat na regály,“stojí ve stanovisku CinemArtu, který tvrzení o vzniklé škodě rozhodně odmítá a požadavek vnímá jako výhrůžku namířenou proti všem, kdo by se kdy chtěli legální soudní cestou domáhat ochrany svých práv.

Je to nekonečný příběh. Už počátkem roku soud rozhodl, že Ulož.to musí zamezit stahování pirátských kopií filmů Obušku, z pytle ven, Ostře sledované vlaky, S čerty nejsou žerty, Vesničko má střediskov­á, Pelíšky a Kobry a užovky, ovšem společnost opáčila, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Podobně se může vléct pře o Šarlatána, kde Ulož.to uspělo s argumentem, že slovo šarlatán není jen film Šarlatán, takže jeho plošné cenzurován­í by postihlo i obsah, který pravidla neporušuje, a omezilo tak svobodu uživatelů internetu.

Dejme tomu, to nechť si na základě upravené stížnosti CinemArtu laskavě přebere příští soud. A kdo po Šarlatánov­i tolik touží, najde ho v oprávněnýc­h videopůjčo­vnách. Ale škody i „škody“by měl platit někdo úplně jiný než ti, kteří film vyrobili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia