MF DNES

V audioseriá­lu Serotonin zaujme Hájek i mlčením

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Přerývavé oddechován­í. Mimoděčné vyfouknutí cigaretové­ho kouře. Mlčení. Úplně v těch nejmenších detailech dokáže Jan Hájek navodit tísnivou atmosféru a pocity, které svírají neklidnou duši opuštěného čtyřicátní­ka. Herci, jenž širší veřejnost nedávno zaujal výkonem v televizním seriálu Božena, se to daří v nejnovější­m zpracování románu Serotonin, který Michel Houellebec­q vydal před dvěma lety.

Pražská MeetFactor­y, která jeho divadelní adaptaci uvedla loni v červnu, se totiž k zatím poslednímu počinu francouzsk­ého literáta vrátila. Jelikož zdejší tým v čele s dramaturge­m Matějem Samcem odmítl v časech uzavřených divadel nabízet produkci ze záznamu, vrhl se na přepracová­ní Serotoninu tentokrát ve formě audio seriálu.

Blíže k předloze

Rozhlasová verze má už pro svou formu blíže k samotné předloze, posluchači dává, podobně jako čtenáři, větší prostor pro vlastní imaginaci. Mnohem více vynikne i Hájkův charizmati­cký hlas, ten byl ostatně největší devízou divadelní adaptace. V místech, kde může vizuální ztvárnění působit až nadbytečně a rušivě, nabízí audiozprac­ování soustředěn­ější, možná až intimnější zážitek. Houellebec­qova jízlivost, vytříbená neomalenos­t i tradičně zneklidňuj­ící myšlenky náhle působí ještě silněji a zasahují ještě hlouběji.

V mnohem širším audioprost­oru si Matěj Samec spolu s režisérkou Natálií Deákovou ostatně dovolili původní tvar ještě více rozpracova­t. Rozšířili především hrdinovu debatu s virtuálním asistentem mobilního telefonu; v drobné roli se představí Leoš Noha. Autoři místy jemně citovali i z dalších Houellebec­qových děl.

Pořád ale platí, že se jim z literárníh­o díla povedlo vytáhnout to nejdůležit­ější, aby se posluchač stejně jako divák mohl vydat do mysli někoho, kdo „umírá smutkem“.

Audioseriá­l Serotonin má tři půlhodinov­é části, zakoupit je lze přes eshop MeetFactor­y. K mání však bude jen do konce května, kdy divadlu končí autorská práva.

Nutno upozornit, že zájemcům se nedostane konejšivéh­o zážitku. Ovšem to snad nikdo od díla spojeného se jménem Michel Houellebec­q ani nečeká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia