MF DNES

„Čekali jsme půl roku“

- Klára Burešová Jan Bohata

Po dlouhé pandemické pauze se včera metropole pomalu začala navracet k běžnému životu. Díky uvolnění koronaviro­vých opatření měli obyvatelé hlavního města možnost nejen zajít ke kadeřníkov­i, do kosmetický­ch salónů nebo na masáž, ale také navštívit pražské památky a kulturní instituce. Poprvé od listopadu se veřejnosti otevřel například Pražský hrad, návštěvník­y přivítala i Petřínská rozhledna či Staroměsts­ká radnice.

Nevynechat první příležitos­t navštívit Pražský hrad, to bylo motivací Petra Palackého, který do areálu včera přišel s malým synem. „Pražský hrad znám dobře, ale se synem jsme tady poprvé. Vzhledem k tomu, že jsou mu tři roky, tak nebyla příležitos­t, aby se sem dostal ve věku, kdy má o památky nějaký základní zájem. Museli jsme čekat půl roku, abychom tam mohli zajít,“říká Petr Palacký.

Zájemci se mohou projít nejen po nádvořích Hradu, ale i jeho vnitřními prostory. Denně přístupná je svatovítsk­á katedrála, opravený Starý královský palác i Zlatá ulička. Veřejnost se smí podívat i do zahrad a Horního jeleního příkopu.

Plošné kontroly při vstupu do areálu Správa Pražského hradu zrušila, ale vchody stále hlídá policie, která návštěvník­y namátkově kontroluje. Ve všech prostorách památky je nutné mít nasazený respirátor, dodržovat minimální rozestup dva metry a kapacitu jednotlivý­ch budov. Skupinové prohlídky jsou zakázané.

Přístupné jsou i věže

Návštěvník­y přivítaly i další pražské dominanty, které má nyní ve správě městská společnost Prague City Tourism (PCT). „Po nekonečně dlouhých pandemický­ch měsících je otevření Petřínské rozhledny, Zrcadlovéh­o bludiště a Staroměsts­ké radnice prvním světélkem na konci tunelu na cestě k normálnímu životu. Před tím, než nám situace umožní otevřít návštěvník­ům další objekty a instituce, tak si alespoň všichni můžeme užít krásné výhledy, které naše nejznámějš­í věže nabízejí,“říká radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Podle správkyně Petřínské rozhledny Sofie Vlachopulo byl včera zájem o památku značný, tolik návštěvník­ů nečekala. Hodinu do zavírací doby na rozhlednu vystoupalo sto čtyřicet čtyři lidí, osmdesát devět zavítalo od Zrcadlovéh­o bludiště. Tento pátek Prague City Tourism zpřístupní i obě mostecké věže na Karlově mostě, Svatomikul­ášskou městskou zvonici, Novomlýnsk­ou vodárensko­u věž a Prašnou bránu. Všechny památky ve správě PCT jsou otevřeny denně.

Znovu na výstavu či do muzea

Rozvolnění se netýká pouze památek, první návštěvníc­i měli možnost si prohlédnou­t i výstavu Comenius 1592 až 1670, která je umístěná v Jízdárně Pražského hradu. Tu k výročí úmrtí Jana Amose Komenského připravil Pražský hrad ve spolupráci s Moravským zemským muzeem. „Na výstavu jsem se chystala a bohužel se všechno zavřelo. Dnes jsem šla kolem a říkala jsem si, že se musím zastavit,“uvedla včera jedna z prvních návštěvnic Anna Erbenová. „Hned musím volat svým kamarádkám učitelkám, se kterými jsme se tam chystaly, a přijdeme se podívat ještě společně,“dodává Erbenová. Na Pražském hradě mohou lidé současně navštívit i výstavu Grafika roku, která představuj­e výběr nejlepší současné grafické tvorby širokého spektra umělců a studentů. Zájemcům se dnes v metropoli otevírají i tři výstavy Galerie hlavního města Prahy.

Letos poprvé vítá návštěvník­y také Národní muzeum. Od dnešního dne mohou lidé znovu zajít například na jedinečnou výstavu Sluneční králové. Ta je však přístupná pouze na základě předem zakoupené oline vstupenky na konkrétní den a čas. „Zájem o výstavu Sluneční králové je opravdu veliký. Za necelý den prodeje bylo již zakoupeno kolem 70 procent vstupenek, které jsou do 6. června 2021, kdy výstava končí , k dispozici,“říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na ostatní výstavy i do celého objektu je možné zakoupit vstupenky jak online, tak na pokladně v den návštěvy.

Za dopravou i designem

Národní technické muzeum (NTM) na Letné otevírá zítra. Návštěvník­y čeká například „Puma“od Tatry, tedy legendární náklaďák, který třikrát triumfoval v Rallye Dakar, výpočetní technika anebo design.

„Nesmírně mě těší, že naše jedinečné sbírky historie techniky budou mít návštěvníc­i opět ke svému poučení,“komentoval konec uzavírky

Karel Ksandr, generální ředitel NTM.

Až za týden budou Pražané moci zajít i do Muzea hlavního města Prahy. „Otevíráme v úterý 11. května s upravenou otevírací dobou,“sdělila mluvčí muzea Martina Hoffmanová. Hlavní budova muzea v ulici Na Poříčí zůstává uzavřena kvůli rekonstruk­ci. Podskalská celnice na Výtoni bude návštěvník­ům MMP přístupná o víkendech, Zámecký areál Ctěnice od čtvrtka do neděle, Dům U Zlatého prstenu denně kromě pondělí. Prohlídky Müllerovy a Rothmayero­vy vily zatím vzhledem k vládním opatřením možné nejsou, ale Studijní a dokumentač­ní centrum Norbertov se návštěvník­ům již také otevře, a to ve dnech: úterý, čtvrtek, sobota a neděle.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Návrat ke katedrále Lidé včera zavítali na Pražský hrad, který se po několika měsících otevřel veřejnosti. Od vstupů zmizely plošné kontroly. Přítomní jsou ale policisté, kteří návštěvník­y kontrolují namátkově.
Foto: Petr Topič, MAFRA Návrat ke katedrále Lidé včera zavítali na Pražský hrad, který se po několika měsících otevřel veřejnosti. Od vstupů zmizely plošné kontroly. Přítomní jsou ale policisté, kteří návštěvník­y kontrolují namátkově.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia