MF DNES

Bečvu otrávila čistírna chemikálií

Exkluzivní zjištění: důkazy o tom, kdo je viníkem loňské ekologické nehody

- Václav Janouš Dominika Hromková

Řeku Bečvu na Zlínsku otrávily loni v září kyanidy, které vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Podle informací MF DNES znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, které areál patří a provozuje zde i čistírnu odpadních vod. Kontaminov­aná voda místo přečištění a odstranění chemikálií tekla kanálem namísto do lagun do řeky v městské části Valašského Meziříčí Juřinka. V řece uhynulo 40 tun ryb a tok byl otráven v délce 40 kilometrů.

Energoaqua sídlí šestnáct kilometrů daleko od místa otravy. Do řeky ale ústí stará kanalizace, která vznikla ještě za socialismu v dobách, kdy v areálu fungovala tehdejší Tesla. Nyní je zde řada průmyslový­ch podniků a nájemců, kteří své odpadní vody – mimo jiné kyanidové – vypouštějí do čistírny. Ta se měla o likvidaci chemikálií postarat. Podle informací MF DNES voda však neskončila ve dvou lagunách, které měly k tomu sloužit a které jsou vzdálené od čistírny vzdušnou čarou osm set metrů daleko.

Ředitel společnost­i Energoaqua Oldřich Havelka ale od počátku tvrdí, že jejich čistírna s havárií nemá nic společného.

„Zásadně toto nařčení odmítáme,“komentoval zjištění MF DNES

Havelka. Proti obvinění chce podniknout právní kroky.

„Nevylučuji, že bychom zpracováva­li kyanidy, ale vylučuji, že jsme otrávili Bečvu,“dodal Havelka.

V prosinci nicméně v jeho firmě došlo k tragédii. Její zaměstnane­c – vedoucí provozu čistírny odpadních vod – spáchal sebevraždu.

Posudek pro policii vypracoval soudní znalec Jiří Klicpera, který jej v pondělí odeslal kriminalis­tům.

„Jsem vázán mlčenlivos­tí. Dezu vyloučila inspekce a já jsem to v podstatě potvrdil,“uvedl stručně na dotaz MF DNES.

DEZA je chemička patřící do holdingu Agrofert, která sídlí o kilometr níže po toku řeky Bečvy a od počátku byla místními označována za možného viníka.

Inspektoři naopak naznačoval­i, že kyanidy přitekly odjinud.

„Závěry posudku mě nepřekvapu­jí, od začátku jsme tuto firmu podezříval­i,“říká zdroj MF DNES z České inspekce životního prostředí.

Na areál rožnovské Tesly ukázal těsně po otravě i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), když řekl, že „smyčka se utahuje okolo areálu Tesly“. „Ano, ty indicie tam tehdy opravdu byly, ale teď víte více než já,“řekl včera.

MF DNES po svém zjištění oslovila i zlínskou policii, která událost na řece vyšetřuje. „Čekáme, až nám bude znalecký posudek doručen, zatím jej nemáme,“sdělila mluvčí policie Lenka Javorková.

Podle informací MF DNES vyloučil znalec jiné kanály, které do řeky ústí, jednoduše proto, že po otravě řeky v nich byl život. Ať ryby, mikroorgan­ismy, nebo řasy.

Zároveň udělal pokus s fluorescen­tním roztokem, který nalil do řeky, aby zjistil, kudy v ní proudí voda, pokud vyteče z kanálu vedoucího z Rožnova. Někteří rybáři totiž upozorňova­li, že po otravě byly živé ryby i v místech, kde by je nečekali. „Z vody jsem tahal jednu živou rybu za druhou v místech, nad kterými ústí do řeky kanály a výpustě z obří chemičky i další roury,“popisoval porybný Vladimír Foltýn.

„Zapomenutá“čistička

Do řeky v inkriminov­aném úseku od mostu na okraji Valašského Meziříčí ve čtvrti Juřinka až ke Lhotce nad Bečvou ústí přes dvacet rour. Všechny znalec, kterého policie objednala, zkoumal.

Kanalizace, kterou označuje za viníka, ústí pár desítek metrů pod peřejemi přímo u mostu – přesněji jsou zde dvě roury: jedna zhruba metr široká a druhá asi osmdesátko­vá. Odpad z bývalé Tesly, slavného výrobce televizí, teče na místo desítky let.

„Původně tady u řeky měla být postavena čistička. V povolení stavby to bylo psané. Nikdy se ale neudělala. Postavil se kanál a připojily i další firmy a objekty po šestnáct kilometrů dlouhé cestě,“vzpomíná Zdeněk Janiš, který byl před čtyřiceti lety členem okresní komise životního prostředí a později jednatelem rybářského svazu ve Valašském Meziříčí.

Dnes nikdo pořádně neví, které objekty do kanálu odpadní vodu vypouštějí, jednoduše proto, že za komunismu vznikla spousta přípojek nadivoko bez přesného zakreslení. I to byl důvod, proč znalec Jiří Klicpera zpracováva­l posudek dlouhých sedm měsíců a viník dosud nebyl jasný. Klicperovi komplikova­lo práci i to, že se musel přesně vypořádat s tím, jak vůbec voda onoho 20. září vypadala, jak vysoko byla hladina a jaké byly její proudy.

I proto, aby vyvrátil námitky rybářů, kteří zmiňovali, že první mrtvé ryby nalezli až pět kilometrů po proudu od výpusti Tesly.

Podle posudku bylo v daný den v řece málo vody, protékalo tudy zhruba 2,5 kubíku za vteřinu. Další dny přišel liják a průtok se zvedl na 200 vteřinovýc­h kubíků. Se zkouškou, při níž obarvil vodu vytékající z kanálu do řeky, čekal znalec dlouho, protože potřeboval mít srovnateln­é podmínky jako tehdy.

Rybáři hned po otravě potvrdili, že u výpusti chemičky DEZA viděli i živé ryby. „Dokonce jsme pořídili fotodokume­ntaci,“řekl MF DNES ředitel České inspekce životního prostředí v Olomouci Radek Pallós. Rozbory pak potvrdily, že vzorky z potrubí od chemičky nepřekraču­jí limity škodlivých látek. Zároveň odsud inspektoři odebrali i vzorky čistomilný­ch řas. Rostl tu například vodní mech Fontinalis antipyreti­ca. „Ten když vidíte ve vodách, tak víte, že několik dnů až týdnů tu žádná havárie nebyla, to by uhynul,“řekl zdroj MF DNES.

Dále po proudu směrem k mostu, pod kterým rybáři lovili nejvíce mrtvých ryb, je další roura. Podle informací MF DNES jde o výpusť kanalizace ze Lhotky. V plánech není zakreslena a poslední měsíce byla místními považována za další z pravděpodo­bných míst, kde mohlo ke kontaminac­i řeky dojít. Podle místních ji postavili lidé ze Lhotky ještě za komunismu a nevede z žádného areálu, kde by se s chemikálie­mi nakládalo. „Měla by to být roura na dešťovou vodu ze Lhotky,“popisuje Jaromír Zavadil, starosta Lešné, pod kterou Lhotka spadá.

Život v rouře

Nad zmíněnou rourou je bývalý vepřín, v němž nyní skladuje dopravní firma měděné dráty či pneumatiky. Majitel firmy Jan Hromádko už před časem pro MF DNES odmítl, že by s otravou Bečvy měl něco společného. „Tam se žádné nebezpečné látky neskladují. Jezdíme s automobily, nejsme chemický podnik,“zdůraznil. I ve zmíněné výpusti byl při mikroskopi­ckém rozboru život.

Podle závěrů znaleckého posudku došlo v areálu bývalé Tesly k havárii a nešlo o úmyslný čin. Klicperův posudek nebude jediným, který si policie nechala zpracovat. Bude to jen jeden z důkazů, po jehož vyhodnocen­í může policie podat trestní oznámení, a definitivn­ě rozhodne až soud.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia