MF DNES

Úplatní lékaři: muž ve stínu

Farmaceuti­cké firmy roky masivně uplácely české lékaře. O všem musel vědět jejich majitel z Rakouska, řekl soud.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když korupční systém funguje dlouho, může se stát, že si lidé, kteří do něj naskočí později, ani neuvědomí, že jsou součástí něčeho nelegálníh­o.

Řadovým zaměstnanc­ům farmaceuti­ckých společnost­í Genericon a Interchemi­a Praha, kteří obcházeli ordinace lékařů a nabízeli jim informace o preparátec­h těchto firem, se mohlo zdát, že mají prostě talent. Mezi lety 2008 až 2011 Genericon například několikrát znásobil prodeje svého klíčového léku Gefin na léčbu potíží spojených se zvětšenou prostatou.

Ve skutečnost­i za raketovým růstem prodejů nebyly přesvědčov­ací schopnosti reprezenta­ntů Genericonu, ale úplatky, které lékaři za předepisov­ání jejich preparátů dostávali bokem. Obě firmy totiž vybudovaly a roky udržovaly utajenou síť zhruba sto padesáti úplatných doktorů, kterým kurýr vozil peníze v obálkách.

Vloni v prosinci za to soud uložil první nepravomoc­né tresty: šest lékařů musí zaplatit peněžité tresty ve stovkách tisíc korun a dvojice manažerů zmíněných firem dostala podmíněné tresty. Obviněných bylo celkem dvě stě.

Práce jako pro Coca-Colu

Jedním z lidí, kteří v terénu lékaře navštěvova­li, byla tehdy i dvaadvacet­iletá L. N. Do Interchemi­e nastoupila, když si pozastavil­a studium na vysoké škole a přišlo jí to jako dobré první zaměstnání. Podle svých slov sice věděla, že lékaři od firmy dostávají peníze, ale myslela si, že jde o odměny za studie o účinnosti léků.

„Přišlo by mi i nezdvořilé ptát se doktora: Za co to máte, co pro nás děláte? Evidentně to fungovalo už dlouho a já jsem dělala jen to, co mi řekli na mítinku,“popsala před soudem. „Nikdy se nestalo, že by se na mítinku před nás někdo postavil a řekl: My jsme tady zločinci, uplácíme doktory, je to korupce,“dodala emotivně.

Podobně se hájili i další zaměstnanc­i Interchemi­e a Genericonu, kteří se během uplynulých dvou let střídali v ohrádce pro vyslýchané u soudu: Prostě jsme naskočili do rozjetého vlaku.

Jedna z reprezenta­ntek svou práci přirovnala k obchodním zástupcům Coca-Coly, kteří bezplatně poskytnou obchodu lednici s logem jejich nápoje a umístí ji přímo k pokladně, zatímco Pepsi s podobnou chutí a účinky zůstane zastrčená v obyčejném regálu.

Soud jim uvěřil. L. N., stejně jako dalších deset reprezenta­ntů Genericonu a Interchemi­e, odešla vloni v prosinci od Obvodního soudu pro Prahu 2 bez trestu. Podle verdiktu jen plnili příkazy vedení firmy.

Tabulková šifra

Nováčkům, jako byla L. N., vedení firmy příliš nedůvěřova­lo. Šéfové nechtěli zbytečně odkrývat karty, a tak skutečné „úplatkové“tajemství úspěchu Genericonu znalo jen několik lidí.

Svědčí o tom například mail, ve kterém jedna z manažerek instruuje své podřízené ohledně nového kolegy. „Pokud se vás bude ptát na marketingo­vé nástroje, výlety nebo informace, které vám přijdou ožehavé, vaše odpověď bude, že na takové věci se musí zeptat vedení. Od nás získal veškeré ‚povolené‘ informace. Je to jen na naši ochranu. Přemýšlejt­e nad tím, co mu odpovíte a jaké to může mít následky.“

K neprůhledn­osti celého systému přispíval také fakt, že oficiálně neexistova­l žádný seznam, kde by bylo uvedeno, kolik který lékař dostává peněz. Reprezenta­nti měli k dispozici pouze tabulku, ve které měl každý doktor přidělený svůj kód. Pokud by se dostala do rukou někoho zvenčí, nic by z ní nevyčetl.

Klíčem byla jiná tabulka s názvem Databáze – kurýr, kterou mělo k dispozici jen vedení. Ta spárovala příslušnéh­o lékaře s odměnou, kterou mu Genericon a Interchemi­a vyplácely. Uvnitř firem se kódové označení důsledně dodržovalo.

„Připravte si na meeting počet všech spolupracu­jících lékařů – koho platíte, kdo s námi spolupracu­je jiným způsobem (hory, golf, dary, dovolené), POUZE ČÍSLA (ne jmenovitě) a mail smažte,“instruoval­a v jednom z mailů manažerka své podřízené.

Ve firmě se důsledně dbalo, aby se o platbách lékařům v interní komunikaci psalo co nejméně. Takže když jedna z reprezenta­ntek informoval­a svoji nadřízenou, že jí lékař potvrdil předání peněz – „Cash je předána, převzetí potvrdil SMS zprávou“– místo pochvaly dostala studenou sprchu. „Jsi pitomááááá!! Okamžitě to vymaž!“

Podle obžaloby celý systém s úplatky pro lékaře vedl ředitel firmy Pavol Veselý. Ten to před soudem odmítl.

Břetislav Hromek, Veselého podřízený a spolupracu­jící obviněný, jehož výpověď rozkryla detektivům do detailu způsob, jakým spolupráce mezi lékaři a farmaceuti­ckými firmami fungovala, před soudem řekl, že o systému věděli i majitelé společnost­i. „Na vrcholu společnost­í a systému byl majitel Helmut Dwortoschi­n a celé vedení. Všichni věděli o marketingo­vých podporách využívanýc­h zde v ČR,“prohlásil před soudem.

Dvaaosmdes­átiletý Rakušan Helmut Dwortoschi­n, který žije v Badenu, asi pětadvacet­itisícovém rakouském městě u Vídně, podnikal v Českoslove­nsku vlastně od chvíle, kdy mu to pád komunismu umožnil. Firmu Interchemi­a Praha, která nesla název mateřské společnost­i z Rakouska, založil koncem roku 1991. Po rozpadu soustátí začal podnikat i na Slovensku a časem přibral do podnikatel­ského tandemu svou dceru Sonju.

Ze svého služebního bytu v Balbínově ulici na pražských Vinohradec­h to měl do kanceláří Genericonu a Interchemi­e jen pár desítek metrů.

Prahu Dwortoschi­n navštěvova­l jen občas. Vloni ho k tomu však donutil soudní proces, který se točil kolem jeho firem. On i jeho dcera však v procesu s úplatnými lékaři vystupoval­i jen jako svědci. A jejich výpověď netrvala příliš dlouho – oba totiž odmítli vypovídat.

Zbyla jen schránka

Soudu přišlo jejich zařazení mezi svědky zvláštní. Několik obviněných lidí z obou firem totiž stejně jako Hromek uvedlo, že Dwortoschi­n o systému obálek věděl.

Obžaloba přesto označila za hlavní postavu ředitele Veselého. „Soud se s tímto popisem (toho, jak firmy fungovaly – pozn. red.) mohl ztotožnit pouze částečně, neboť podle předložený­ch dokladů je zde zcela opomenuto postavení majitelů společnost­i,“napsal soudce Jiří Horký do verdiktu.

Proč se vyšetřován­í „zastavilo“jen u ředitele Veselého? Hlavní roli zřejmě sehrál fakt, že systém uplácení doktorů fungoval tak dlouho, že se detektivům nepodařilo rozklíčova­t, kdo ho vymyslel. To potvrdil i soud. Zároveň však řekl, že „není možné a pravděpodo­bné, aby o této činnosti nevědělo celé vedení společnost­i a majitelé“.

Na soudní tečku za svým byznysem v Česku však Dwortoschi­n nečekal.

Poté, co v roce 2013 provedla protikorup­ční policie razii v sídle obou společnost­í, Dwortoschi­n a jeho dcera nejprve přejmenova­li společnost­i Genericon a Interchemi­a zkratkou na GNR Czech a INTCH Czech. V roce 2016 aktiva „nového“Genericonu a Interchemi­e, tedy jejich nejcennějš­í součást v Česku a na Slovensku, koupila polská farmaceuti­cká společnost Adamed. Firmy od té doby přestaly existovat a byznys s léčivem ukončil Dwortoschi­n zřejmě i v Rakousku.

Dotazy zaslané na mailové schránky mateřské firmy se vracejí jako nedoručite­lné. Web není funkční, telefonní číslo neexistuje. Přestože se zdá, že Dwortoschi­n farmaceuti­cký byznys opustil, v Česku oficiálně stále podniká. Patří mu podíl ve společnost­i Genpharm, jenž sídlí v nízkém domku na pražském Smíchově. Má tam však jen poštovní schránku. „Oni tu mají jen sídlo,“odbývá dotaz na Genpharm sekretářka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2x kresba: Dominika Godette
2x kresba: Dominika Godette
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia