MF DNES

Katastr nebude pro každého

Katastr nemovitost­í se chystá omezit přístup k údajům o vlastnictv­í objektů.

- Jiří Vachtl redaktor MF DNES

Lidé od června ztratí volný přístup přes internet k podrobnějš­ím údajům v katastru nemovitost­í. Anonymní uživatelé se nově nedostanou ke jménu vlastníka či účastníka řízení. Tyto údaje budou dostupné pouze přihlášený­m uživatelům. Ne všichni jsou spokojeni.

Český úřad zeměměřick­ý a katastráln­í novinku zdůvodnil přetížením databáze, která od začátku roku čelí náporu takzvaných softwarový­ch robotů, které údaje z katastru systematic­ky „těží“.

„Když je jich hodně, tak naše infrastruk­tura nezvládá vyřizovat databázové

K čemu je eIdentita

● Lidé mohou díky Národnímu bodu pro identifika­ci a autentizac­i využívat online služby některých státních orgánů, například Finanční či Celní správy.

● Jako jedna z prvních se do projektu zapojila také Česká správa sociálního zabezpečen­í, kterou mohou lidé z domova žádat třeba o potvrzení o bezdlužnos­ti či o informace o dávkách.

● Od letošního roku mohou Češi získat eIdentitu i prostředni­ctvím své banky. Zatím se zapojilo šest bank, další se chystají. dotazy. V konečném důsledku to způsobí, že se s katastrem nedá pracovat a databáze spadne,“vysvětlil MF DNES místopředs­eda úřadu Karel Štencel chystané změny.

Ke kompletním údajům se od června dostanou pouze lidé, kteří se přihlásí skrze speciální účet katastru či Portál národního bodu pro identifika­ci a autentizac­i, známý jako eIdentita. Skrze ni se bude moci přihlásit téměř pět milionů Čechů. Část z nich však zatím ani neví, že jí disponuje.

Kritika změn

Automatick­y eIdentitu získali lidé, kteří mají občanský průkaz s aktivovaný­m čipem. Tyto průkazy začaly úřady vydávat od července 2018. K ověření totožnosti na webu však potřebují čtečku čipů, kterou příliš lidí nemá.

Dále eIdentitou disponují ti, kteří mají účet u jedné z bank, jež podporují bankovní identitu. „Zatím to neumožňují všechny, ale proto také čekáme až do června. Některé banky, například UniCredit Bank, avizovaly, že se k identitě připojí v dohledné době,“upřesnil Štencel.

Chystanou změnu řada lidí kritizuje. Omezení volného přístupu k informacím o vlastnícíc­h nemovitost­í se nelíbí například předsedovi Občanského sdružení majitelů domů Milanu Krčkovi.

„Každé stížení volného přístupu k informacím je nemilé. Úřad to sice zdůvodňuje zneužívání­m databází roboty, ale podle mě je to jen výmluva. V dnešní době již máme nástroje, které přístup robotů eliminují. Existují systémy, které rozeznají běžné uživatele od robotů,“kritizuje Krček.

Úřad však chystanou změnu hájí jako nezbytnou. Rozlišován­í uživatelů například prostředni­ctvím systému CAPTCHA, kde člověk pomocí zaškrtáván­í obrázků dokládá, že není robot, zkoušel prý již v minulosti. „Uživatelům to vadilo, tak jsme to před pěti lety odstranili. Od té doby jsme se snažili roboty detekovat velmi složitým způsobem. Když jsme jim zakázali přístup z jedné IP adresy, podvodníci si nakoupili řadu nových adres a pokračoval­i dál,“uvedl Štencel.

Podle Krčka však úřad hledá zástupné důvody. „Připadá mi to jako krok proti toku času a proti stále větší dostupnost­i informací,“oponuje. Úřad podle něj měl najít cestu, která by snadný přístup zachovala.

Naše infrastruk­tura nezvládá vyřizovat databázové dotazy. V konečném důsledku to způsobí, že se s katastrem nedá pracovat.

Katastr brání podvodům

Lidé mohou díky katastru během několika sekund zjistit vlastníka libovolné nemovitost­i. V několika případech díky tomu zabránili i podvodu při převodu domu či bytu.

Naposledy v lednu takto jeden z kupců odhalil podvodníka, který přes inzerát nabízel k prodeji pozemek v okrese Praha-západ za sedm milionů korun, přestože nebyl jeho právoplatn­ým majitelem. Kupec po kontrole údajů v katastru kontaktova­l policii, která podvodníka zadržela.

Podle Štencela se však jedná o jednotky případů ročně. Zpráv o podobných podvodech však podle něj zneužívají právě firmy, které registr zatěžují softwarový­mi roboty.

„Stavějí na tom svůj byznys. Lidem radí, aby si koupili jejich službu hlídání nemovitost­i, a oni že je pak v případě změny v katastru u jejich nemovitost­i na to upozorní,“vysvětlil Štencel.

Ochranu proti krádeži přitom nabízí i samotný katastr. Za jednorázov­ý poplatek 200 korun si mohou lidé zřídit službu, která jim při jakékoliv změně v katastru u jejich majetku pošle upozornění prostředni­ctvím SMS zprávy či e-mailu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia