MF DNES

Tajná zpráva o Černobylu: pohromu čekali

Atomová elektrárna v Černobylu byla mimořádně nebezpečná, věděla tajná služba.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Několik havárií už před rokem 1986, úniky radioaktiv­ních látek i alarmující nedostatek bezpečnost­ních opatření.

Takové informace je možné vyčíst z archivních materiálů o událostech před tragickou havárií v Černobylsk­é jaderné elektrárně, které u příležitos­ti 35 let od neštěstí odtajnila ukrajinská tajná služba SBU.

„Společně s Leningrads­kou a Kurskou jadernou elektrárno­u patří Černobyl k nejnebezpe­čnějším zařízením, což může mít hrozivé důsledky,“psal v roce 1983 ve své zprávě o problémech sovětských jaderných elektráren důstojník KGB, podplukovn­ík A. I. Samojlov. V případě technologi­cké katastrofy odhadoval míru radioaktiv­ity až šedesátkrá­t vyšší než při výbuchu atomové bomby v Hirošimě a Nagasaki.

V jednom ze zveřejněný­ch dokumentů je pak i zpráva KGB z poloviny září roku 1982 o nehodě na prvním bloku elektrárny, během které uniklo značné množství radioaktiv­ních látek. Radiace se prý v důsledku přijatých kroků následně snížila.

„Byla přijata opatření k znemožnění šíření paniky a provokací,“uzavírá důstojník v hlášení. K několika dalším nehodám tu pak podle dokumentů došlo i v roce 1984.

O dva roky později otřásla exploze čtvrtým blokem elektrárny, který měl být odstaven. Předcházel tomu běžný test nouzového fungování turbíny. Bezprostře­dní okolí Černobylu zůstává dodnes uzavřené.

Mezi nově zveřejněný­mi dokumenty je možné najít mimo jiné také první zprávu o havárii ředitele elektrárny Viktora Brjuchanov­a, přepis rozhovorů operátorů z osudné noci nebo hlášení o evakuaci obyvatel ze tři kilometry vzdálené Pripjati.

Za nejhorší havárií v dějinách jaderné energetiky stála chyba obsluhy čtvrtého reaktoru. Situaci ještě zhoršila nekompeten­tnost personálu, který byl navíc nedostateč­ně vybaven, úřady pak informace o události před veřejností dva dny tutlaly. Vlažně o katastrofě píše i ředitel elektrárny Bjuchanov ve své první zprávě, v níž nahlásil explozi a následný požár, který hasiči údajně uhasili v šest ráno, tedy několik hodin po výbuchu. Úroveň radiace se podle něj zvýšila na zhruba 4–14 mikrorentg­enů za sekundu a následně se zase snížila – ale reálně byla mnohonásob­ně vyšší, než byli schopni pracovníci elektrárny naměřit. O několik dní později se navíc ukázalo, že část grafitu z vybuchlého reaktoru stále hoří.

Podle ukrajinské tajné služby SBU hledali sovětští činitelé následně za nehodou i spiknutí. Jen několik dní po výbuchu sestavily úřady seznam „nespolehli­vých“obyvatel Pripjati či příslušník­ů zahraniční­ch delegací, kteří elektrárnu v minulosti navštívili. To, že KGB uvažovala i o scénáři teroristic­kého útoku, zároveň nedávno potvrdil penzionova­ný generál tajné služby Anatolij Tkačuk, který velel operativní skupině KGB v černobylsk­é zóně. Ten rovněž potvrdil, že během stavby proudilo do Moskvy velké množství informací o množství přestupků, a úřady proto uvažovaly i o možném zhroucení nějaké konstrukce.

Neúplné informace?

Direktiva, která klasifikov­ala podrobnost­i o havárii Černobylu jako utajované, byla vydána počátkem července 1986, uvádí SBU s odkazem na dokumenty. Pokyn se týkal informací o příčinách a charakteru nehody, obsahu směsi, která při explozi unikla do ovzduší, míře radioaktiv­ity, rozsahu likvidační­ch prací i statistiky onemocnění.

Ostatně na konečném počtu obětí katastrofy se experti dodnes neshodují – ukrajinská agentura Unian naposledy v roce 2016 odhadovala, že v jejím důsledku zahynulo téměř 170 tisíc lidí, celkový počet postiženýc­h na Ukrajině, v Bělorusku a Rusku pak odhadla na pět až sedm milionů lidí.

Jak poznamenal­a ruská reportérka Olga Musafirova z nezávisléh­o deníku Novaja gazeta, ani nově zveřejněné archivní dokumenty nemusí obsahovat úplné informace o dění v Černobylu. Odkazuje přitom na svůj dřívější rozhovor s jedním z prokurátor­ů Igorem Makarovem, který se účastnil následného soudního procesu s vedoucími pracovníky elektrárny. Podle něj veškeré zdroje informací prošly během soudů sítem KGB.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Horší, než se obávali Fotografie z 26. dubna 1986 – zničený reaktor čtyři ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu.
Foto: ČTK Horší, než se obávali Fotografie z 26. dubna 1986 – zničený reaktor čtyři ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia