MF DNES

Proč měl jet Hamáček do Moskvy?

Místopředs­eda vlády odmítá, že chtěl vyměnit ututlání kauzy Vrbětice za ruské vakcíny

-

Vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera odmítl informace, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit skandál souvisejíc­í s útokem na muniční sklady ve Vrběticích za dodávky milionu dávek vakcíny Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Informaci přinesl server Seznam Zprávy.

„Článek je postaven na spekulacíc­h a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,“uvedl Hamáček.

Podle zmíněného serveru se možnost, s níž chtěl Hamáček do Moskvy jet, projednáva­la ve čtvrtek 15. dubna večer v jeho kanceláři za účasti představit­elů tajných služeb. Na schůzce měli být český velvyslane­c v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel

Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajs­tví Jan Beroun a policejní prezident Jan Švejdar, později také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Většina účastníků se podle zdrojů Seznam Zpráv snažila Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravova­nou cestu do Moskvy odvolal.

Hamáček uvedl, že od 14. dubna se na vnitru uskutečnil­o několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnost­ních složek, nejvyššího státního zástupce a českého velvyslanc­e v Moskvě. Jediným tématem byl ale podle něj dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi ČR a Ruskem. „V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložen­é spekulace poškozují zájmy

České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,“dodal Hamáček.

Podle politiků opoziční koalice Spolu

(ODS, KDU-ČSL,

TOP 09) by měl ministr vnitra odstoupit. „V případě, že se to ukáže pravdivé, mělo by to vést k rezignaci Jana Hamáčka,“řekl i šéf hnutí STAN

Vít Rakušan.

Poslanci včera požadovali, aby Hamáček ve Sněmovně vysvětlil, proč vlastně do Ruska neodletěl. Původně se cíl cesty skutečně oficiálně odůvodňova­l snahou nakoupit od Rusů vakcínu Sputnik V, poté vysvětlení znělo, že šlo o zastírací manévr pro stažení českého velvyslanc­e z Moskvy do České republiky v souvislost­i s vrbětickou kauzou. O ní pak premiér a vicepremié­r informoval­i 17. dubna na mimořádné tiskové konferenci.

Členové dolní komory se požadované­ho jednání s Hamáčkem dočkali prakticky okamžitě. Na včerejší neveřejné zasedání, před kterým museli poslanci odevzdat mobily či notebooky, protože se měly projednáva­t utajované informace, byli pozváni i zmiňovaní ředitelé tajných služeb, policejní prezident či nejvyšší státní zástupce. Jenže ke slovu se podle několika oslovených účastníků vůbec nedostali.

Jeden a půl hodiny dlouhá diskuse podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška totiž přerostla ve vzájemné osočování.

Místopředs­eda STAN Petr Gazdík po uzavřeném jednání nedokázal odpovědět na jednoducho­u otázku, zda podle toho,

co slyšel, by měl ministr vnitra rezignovat. „Nedostali jsme se k tomu, abychom některé otázky položili, takže já vám teď na tu otázku neumím odpovědět,“řekl Gazdík.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman včera dokonce prohlásil, že se styděl za to, jakým způsobem jednání Sněmovny probíhalo. „Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Strávili na tom hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení. Místo toho, aby se jim dostalo poděkování, a teď nehovořím o sobě, ale o policii, BIS, příslušném dozorovém státním zástupci, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojné­mu divadlu,“řekl Zeman. Na dotaz, zda by byl ochoten znovu dorazit na jednání Sněmovny k této záležitost­i, uvedl, že o tom bude hodně přemýšlet. (iDNES.cz, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia