MF DNES

Utah: muži teď platí ženám půl těhotenstv­í

Americký průlom, kde konzervati­vci dělali pokrok za pokrokáře a ti měli námitky

- Milan Vodička redaktor MF DNES

SALT LAKE CITY Paradoxně zrovna konzervati­vní Utah píše americkou historii: dnes tam začne platit zákon, že muži musí platit ženám polovinu nákladů za těhotenstv­í a porod.

Dosud to v Americe funguje úplně jinak. Pokud muž a žena počnou dítě a nejsou spolu, jdou všechny náklady za devět měsíců jiného stavu za budoucí matkou. Alimenty vysoudí až poté, co se dítě narodí.

Utah však provedl americkou revoluci. Je to po dlouhé době příklad „politické korektnost­i“, který má skutečně smysl. Paradoxně ho prosadili republikán­i, zatímco demokraté, kteří o nich rádi říkají, že jsou to zastaralí machové, byli spíše proti.

Zákon je vlastně jednoduchý: od 5. května musí muž platit budoucí matce polovinu peněz, jež ji stojí lékařská péče spojená s těhotenstv­ím. Tím se myslí i polovina nákladů na zdravotní pojištění. A taky polovina ceny porodu.

Ostatní věci platit nemusí, což je nelogické, protože pro ženu představuj­í taky velké vydání. V Česku je to jinak. Podle paragrafu 920 občanského zákoníku musí muž, pokud se ženou nežije, kromě jiného přispět „v přiměřeném rozsahu“na náklady spojené s těhotenstv­ím a porodem. To znamená třeba i nákup kočárku, postýlky, výbavičky, ale také těhotenský­ch šatů nebo řekněme speciální výživy pro ženu, pokud ji předepíše lékař. Zákon je v tomto ohledu více na straně ženy, protože povinnost platit má už i muž, jehož „otcovství je pravděpodo­bné“.

Každý hrál svou hru

Náznaky něčeho podobného mají v USA jen v hrstce států: ve Wisconsinu, New Yorku, Marylandu, Mississipp­i a New Hampshire. Právníci by to popsali slovy, že pro ženy existuje zákonná cesta, jak se dostat k proplacení části výdajů. To znamená, že se musí peněz domáhat žalobou u soudu. Ale Utah, kde to dosud bylo podobně a skoro nikdo to nedělal, protože výsledek byl nejistý, je nyní mnohem dál. Jestliže je mužovo otcovství potvrzeno a žena o peníze požádá, má muž povinnost platit stejně automatick­y, jako musí splatit třeba půjčku bance.

Těhotenstv­í a porod nejsou v Americe zrovna levná záležitost. Pokud má žena pojištění, vyjde porod asi na 4 500 dolarů, tedy skoro sto tisíc korun. Pokud pojištění nemá, je to klidně 10 000 dolarů, čili 215 000 korun. Takhle to aspoň stojí v časopisu Health Affairs, jenž bývá charakteri­zován jako „bible zdravotnic­ké sféry“. Ale konzultačn­í firma Truven Health Analytics před časem uvedla, že běžný porod může stát také třicet tisíc dolarů a císařský řez padesát tisíc.

Protože Utah je v Americe, vše se nakonec lomilo podle linie fronty kulturních válek. A tak nakonec demokraté a aktivisté průlom, který skutečně vylepšuje postavení svobodných těhotných, zkritizova­li.

Republikán­i zákon zdůvodnili trendem, že v USA se rodí stále více nemanželsk­ých dětí, nejvíce mezi chudými vrstvami. Budoucí matka je bez peněz na těhotenstv­í vystavena těžké zátěžové situaci, která se může projevit na zdraví plodu i matky. A může vést k radikálním­u řešení potratem, což je věc, proti níž republikán­i zásadně vystupují. A tak vlastně dělali pokrok za pokrokáře, i když za lubem měli i své konzervati­vní motivy.

Ale pokrokáři vše brali především jako mazaný tah, jak omezit potraty tím, že ženy získají v těhotenstv­í větší jistotu. Šéfka utažské pobočky organizace Planned Parenthood (Plánované rodičovstv­í) Karrie Gallowayov­á namítala, že ženám se tím zužuje možnost volby. Argumentov­ala, že lepší by bylo změnit systém zdravotníh­o pojištění. A dokonce tvrdila, že nový zákon může podle ní svázat ženy s partnery, kteří se k nim chovají násilně.

Možná nescházelo moc a svobodné budoucí matky o peníze přišly, aby na tom byly líp.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia