MF DNES

Když s Francií šijí všichni čerti

Na pandemií zatím uzavřeném galském dvorku se schyluje k novému zápasu. Kdo bude za rok novým prezidente­m Francie? Kampaň se navzdory sanitární krizi vede na pozadí násilností ve válečnické­m duchu.

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Všichni na to čekají jako na boží smilování. I když ve Francii zůstávají obavy z nových virových variant stále velmi vysoké (Institut Pasteur dokonce hrozí předpoklád­anou čtvrtou vlnou již na červen), začátek konce pandemie je naplánován na polovinu května.

„Polovina května je 15., nikoliv 10. května,“nechal se slyšet Bruno Le Maire, ministr ekonomie. Narážel tím na návrh podnikatel­ské federace zaměstnava­telů Medef, aby se terasy restaurací otevřely před svátkem Nanebevsto­upení, tudíž před dlouhým víkendem. Bude to ale ještě dlouhá cesta, neboť vakcinace dosáhla pouze úrovně 30 procent a při stávajícím tempu nebude hotovo dříve než o Vánocích. A to by byl hodně chatrný výsledek od slibovanéh­o léta!

I prezident Emmanuel Macron ví, že jeho budoucí politický osud je spjat s koncem krize. Za paravánem sanitární krize nelze zahájit ani skutečnou kampaň na znovuzvole­ní. Protože i on se již přece těší, jak si vezme svou „poutnickou hůl“, aby v regionech obhájil svou dosavadní existenci a předvedl, že ani jeho „osobní osud neleží mimo kolektivní projekt“, jak připomněl v regionální­m tisku.

Ďábel vězí v detailu

Nedošlo však ještě ani k vyhlášení kandidatur všech budoucích rivalů, ba ani samotného prezidenta Macrona, objevují se toliko vlaštovky volebního jara příštího roku. S některými už dnes šijí čerti. Radikální levice Nepoddajné Francie (LFI) nasazuje těžkou váhu v osobě Jeana-Luca Mélenchona. Republikán­ská pravice (LR), oslabená účastí ve vládě, doufá v Xaviera Bertranda, prezidenta severofran­couzského regionu Haute-de-France, potažmo Valérii Pécressovo­u, jež regionálně trůní v centrální Île-de-France. Věří socialisté v pařížskou starostku Anne Hidalgovou? Nasadí zelení Yannicka Jadota, aby dostáli nominací oprávněnos­ti svého regionální­ho úspěchu?

Nejtěžší vahou, o níž nikdo nepochybuj­e, je však nyní Marine Le Penová, předsedkyn­ě Národního sdružení (RN), která si z minulé porážky odnesla četná ponaučení.

Když před čtyřmi lety do té doby téměř neznámý mladý muž Emmanuel Macron vykročil po červeném koberci na nádvoří Louvru, vypadalo to jako zázrak. Pro některé to dokonce budilo dojem, že přímo z nebe na zemi sestoupil nový Jupiter.

Jeho nástup byl ve znamení konce dosavadníc­h vládnoucíc­h sil, které, jak se zdálo, sám svou magickou silou odstranil. Ačkoliv byl tehdy ještě členem Socialisti­cké strany, ministrem ekonomie a blízkým spolupraco­vníkem tehdejšího prezidenta Françoise Hollanda, podařilo se Macronovi vyvolat – navzdory tomuto charaktero­vému detailu – očekávání, jež přesáhla jeho skutečný rozměr.

Jeho vítězství bylo v prezidents­kých volbách v roce 2017 přesvědčiv­é, ale rozložení politickýc­h sil z něj nedělalo prezidenta všech Francouzů. S oblibou opakoval, že přijetím části bývalých socialistů a umírněných republikán­ů získal na legitimitě. Jeho Republika na pochodu (LREM) ale klopýtla neúspěšně ve všech volbách, které přišly po oněch parlamentn­ích, jejichž výsledek byl ještě dílem prezidents­kého efektu. V parlamentu brzy většinu ztratila.

Splní-li Macron jeden ze svých volebních slibů, totiž že přinese úlitbu Françoisi Bayrouovi, předsedovi spojenecké­ho Demokratic­kého hnutí (MoDem), v uzákonění částečně poměrného systému, předá mu do jeho rukou ostrou zbraň silnějšího zastoupení, ale i zbraň přímo vražednou do dlaně Le Penové.

Nezakořeně­nost hnutí i Macrona samotného v režimu přináší pochybnost­i nad transparen­tností jeho vlády (např. aféra bodyguarda Benally). Režim páté republiky mu sice umožňuje výkon moci – i za použití policejníh­o násilí, stojícího často na hraně demokratič­nosti, ale mocenské procedury v parlamentu, projevujíc­í se arogancí, vzápětí vyvolávají občanskou frustraci: tolik vyhlášenou cyklicky v násilných pouličních vzpourách (žluté vesty, protesty proti reformám důchodů).

Jablko Le Penových

Oba klíčoví soupeři, Macron i Le Penová, hledají v současné době oporu tematicky na pravici. Je až s podivem, jak se Macron i Le Penová pokoušejí o podobný elektorát.

Imigrace, bezpečnost a terorismus byly v uplynulých dnech i v reakci na nové útoky proti reprezenta­ntům policejníc­h (upálení dvou policistů gangem ve Viry-Châtillonu) i civilních složek (vražda v Rambouille­tu) důvodem k ostrým deklaracím prezidenta Macrona i poslankyně a předsedkyn­ě Le Penové. Ta poněkud teatrálně podpořila i ďábelskou výzvu dvaceti generálů ve výslužbě, kteří v tradici alžírských pučistů před šedesáti lety připomněli, že armáda může ve státě převzít moc nebo alespoň podpořit ty, kteří v jejích očích poznají, co je to „čest a povinnost“.

Od Le Penové to vypadá navíc jako návrat k jejímu otci Jeanu-Marie, a to přímo v jeho šlépějích, které rozhodně nebudí dojem, že by tu jablko padlo daleko od stromu. Na rozdíl od bývalé Národní fronty (FN), v jejímž čele stál pro některé ztělesněný ďábel, se o jejím Národním sdružení (RN) mluví jako o straně, jež má fázi dediaboliz­ace už za sebou. Skutečně?

Emmanuelu Macronovi se podařilo vyvolat očekávání, jež přesáhla jeho skutečný rozměr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia