MF DNES

Novinářské tutovky a státnická batolata

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Půjdete podat žádost o rozvod hned poté, co vám někdo na ulici o vaší ženě řekne, že je to chlap? Možná ano, ale vaše chování hravě snese hodnocení jako naivní až bláhové.

Něčemu podobnému jsme byli svědky včera, kdy jistý server, jemuž jedni bezpodmíne­čně věří a jiní berou jeho informace s velkou rezervou, zveřejnil třaskavou informaci. Ministr vnitra Jan Hamáček prý plánoval zamést celou kauzu Vrbětice pod koberec a prodat dva mrtvé z této tragédie za dodávku vakcíny Sputnik a uspořádání summitu Putin–Biden v Praze. Důkazy server nepředloži­l žádné, ale má je prý v záloze.

Kdyby chtěl někdo vyzkoušet politiky z hysterie a zpovykanos­ti, nenašel by lepší způsob. Zatímco třeba i divocí Piráti volili celkem opatrný tón („pokud se potvrdí...“, „vše se musí vyšetřit...“), konkurenčn­í koalice Spolu současně se čtením článku na serveru už rovnou stavěla šibenici. „Pan Hamáček se zachoval vlastizrád­ně,“hřímala topkařka Markéta Pekarová Adamová. „Britská premiérka Mayová by kauzu Skripal s Putinem za nic nevyměnila,“sekundoval jí lidovec Jurečka. A ódeesák Petr Fiala psal přímo z nemocniční­ho lůžka: „Jan Hamáček by měl hned rezignovat.“

Nikdo netvrdí, že zmíněný mediální „zatykač“je vylhaný, jakkoliv na první pohled působí dost přitažený za vlasy. Možná se něco vyjasnilo už včera na uzavřeném zasedání Sněmovny, možná se to bude zkoumat ještě týdny či měsíce. Zarážející je ale ta nesnesitel­ná lehkost politickéh­o názoru a konání, založená na přečtení jednoho ničím nepodložen­ého článku. Nota bene od autora, který – mimo jiné – kdysi neoprávněn­ě dostal do vazby dnešní eurokomisa­řku Věru Jourovou (a ta se tam málem oběsila na vlastní podprsence). A nota bene na serveru, který před dvěma lety vystavil stejně zaručený zatykač na Andreje Babiše za to, že prý nechal unést vlastního syna na Krym (letos v únoru policie šetření skončila, protože na obvinění nenašla zbla pravdy).

Taková zpovykanos­t politiků by byla jen úsměvná, kdyby nebyla nebezpečná. Před osmi lety podobně zpovykaní policajti a státní návladní, s mocnou podporou médií, položili Nečasovu vládu a úplně přehodili politickou výhybku v této zemi. Podobně ve zmíněné „krymské kauze“dnešní šéf lidovců Marian Jurečka, který vůbec dost často rychleji mluví, než myslí, okamžitě vyvolal hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Nebýt toho, že ČSSD a KSČM tehdy na podobný špek neskočily, možná by to i tehdy vedlo k předčasným volbám.

Novinář někdy udělá chybu, špatně si poskládá informace, někomu naletí nebo se přímo stane součástí politickýc­h či zpravodajs­kých her. Možná to není tento případ – a pak to bude po právu Hamáčkův konec. Pokud to ale byla kachna, pak budou ti, kdo ministra hned křižovali, za šašky. V každém případě platí, že kdo má i po řadě let v politice státnický rozhled desetileté­ho dítěte a dělá politiku podle toho, jak si ráno přečte noviny, měl by se raději vrátit do profesorsk­ého kabinetu, k pořádání dětských táborů nebo do Rokytnice na traktor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia