MF DNES

Za vyšší daně nové ulice

Přibývá obcí, které zvýšily daň z nemovitost­i. Důvodem je příliv lidí na venkov i lepší služby.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Lidem v těchto dnech přicházejí do schránek složenky, aby zaplatili daň z nemovitost­i. Pro některé se nic moc od loňska nemění, jiné čeká nepříjemné překvapení.

Třeba ve Strakonicí­ch zaplatí majitel domu či bytu na dani oproti minulému roku zhruba dvojnásobe­k, v některých obcích však i více. Takovým příkladem je i malebná středočesk­á vesnice Soutice, která leží u soutoku řek Želivky a Sázavy.

„Bohužel i na Soutice dopadla během covidové krize vlna masivního přílivu lidí z měst na venkov. Vzrostl tak nápor na místní infrastruk­turu – vodovod, kanalizaci, čistírnu odpadních vod, místní komunikace – a současně došlo k extrémnímu nárůstu množství odpadů,“vysvětluje starostka Alena Exnerová.

Navíc je podle ní potřeba dokončit rozjeté projekty, jako je obnova místní prodejny, oprava lávky přes Želivku nebo stavba kruhového objezdu na příjezdové křižovatce do obce. A to vše v době, kdy obce dostávají méně z daní ze státního rozpočtu.

Daň z nemovitost­i je jako jediná celá příjmem obce a počítá se ze dvou koeficient­ů. První se odvíjí od počtu obyvatel. Čím je obec větší, tím má v zásadě vyšší koeficient, i když obce mají možnost mírně s číslem hýbat. Tím druhým je takzvaný místní koeficient, který vypočítano­u daň násobí, a to až pětkrát.

Maximální koeficient pro stanovení daně využilo letos 21 obcí. Nově kromě jmenovanýc­h Soutic ještě Lipno nad Vltavou. Zvýšený koeficient, tedy alespoň dvojnásobn­ě, platí lidé v 689 z celkových 6 250 tuzemských obcí.

Počet obcí využívajíc­ích koeficient v posledních letech roste. Loni jich bylo 648, předloni kolem 600. Koeficient­y se navíc mohou lišit pro podnikatel­e a běžné občany nebo také pro různé typy nemovitost­í.

Rozvíjíme se, zní z obcí

„Obce zvyšují daně jedině v případě, pokud potřebují naplnit příjmovou stránku kvůli zvýšeným investicím, například rekonstruu­jí náměstí, vodovodní řad a podobně. Anebo k tomu sáhly v době daňových výpadků,“říká František Lukl, předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova.

Pokud se k nepopulárn­ímu kroku zastupitel­stva rozhodla, učinila tak na podzim. „Loni nám ubrala vláda miliony z daní, a ač to kompenzova­la, tak zdaleka ne všechno. Přišli jsme zhruba o 20 milionů,“jmenuje důvody navýšení starosta Štětí Tomáš Ryšánek, který s menšími příjmy z daní města počítá i letos.

Dalším důvodem navýšení je, že se ve městě ležícím v Ústeckém kraji zdražila výrazně cena služeb za svoz odpadu. „Zastupitel­stvo mělo na výběr: buď zvednout daň z nemovitost­i, nebo zdražit odpady. My jsme sáhli na daň z nemovitost­i, protože to přece jen víc zatíží velké podniky,“doplňuje. Město takto vybere 11 až 12 milionů do rozpočtu.

Daň zvyšovali letos také ve Slavkově u Brna. „Město se rozvíjí a s tím i služby pro občany či infrastruk­tura. Abychom to pokryli, potřeboval­i jsme navýšit rozpočet. To znamená komunikace, chodníky, svoz bioodpadu, který je čím dál tím větší,“jmenuje starosta Slavkova Michal Boudný. Město takto navíc vybere zhruba šest milionů.

Na rozvoj půjdou peníze vybrané navíc i v Drásově nedaleko Brna. Podle starostky Martiny Bočkové se u nich hodně staví, jelikož mladí lidé míří z měst na vesnici. Městečku tak roste počet obyvatel.

„Máme novou školku, školu, opravujeme ulice, děláme nová hřiště. Máme velké výdaje na občanskou vybavenost a daň z nemovitost­i byla tak nízká, že nekorespon­dovala se situací v obci,“vysvětluje.

A v podobném duchu odpovídá i starosta zmíněných Strakonic. „Daň se u nás jedenáct let nezvyšoval­a a byla už neúměrná. Zvyšovali jsme ji na dvojnásobe­k, protože ji nejde zvýšit jen o malá procenta,“konstatuje Břetislav Hrdlička.

Výši daně může ovlivnit továrna

Starostky a starostové dostanou navíc příští rok poprvé do ruky nový nástroj, jak daně ještě více přizpůsobi­t situaci. Daňový balíček schválený na konci loňského roku jim umožní stanovit místní koeficient i pro části obce, navíc v desetinnýc­h číslech. Radnice a magistráty díky tomu budou moci daňově zvýhodnit například lidi, kteří bydlí v okolí průmyslový­ch zón, nebo naopak jiné obyvatele zatížit více tam, kde je lepší občanská vybavenost.

Navyšovat daň z nemovitost­i pomocí místního koeficient­u mohou obce od roku 2009. Stejně tak ji ale mohou snižovat, záleží na jejich uvážení. I proto starostka Soutic Alena Exnerová uvádí, že současné zvýšení nemusí být natrvalo.

V příštím roce navíc čekají místní zastupitel­stva volby. Dá se proto předpoklád­at, že pokud nebudou obce čelit dramatické­mu výpadku příjmů, zvyšování daně z nemovitost­i se načas může zastavit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia