MF DNES

Revoluce v Revoluční

Praha upravila studii rekonstruk­ce Revoluční ulice. Auta v ní pojedou třicítkou a po dlažbě

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Je to jedna z nejvýznamn­ějších tříd metropole. Z jedné strany ji uzavírá náměstí Republiky s Kotvou, Palladiem nebo Obecním domem, z druhé strany ústí na Štefánikův most a spojuje centrum města s Letnou. Revoluční ulice je však zároveň stále ještě zanedbanou ulicí s úzkými chodníky, po které není zrovna příjemné se pohybovat.

Dlouho plánovaná rekonstruk­ce ulice se nyní již přiblížila. Radní v pondělí schválili úpravy původní studie z roku 2018. Nová verze počítá s kompletním vydláždění­m vozovky a zavedením rychlostní­ho limitu třiceti kilometrů za hodinu. Rekonstruk­ce by měla začít v roce 2024.

V ulici přibude podle plánů magistrátu až třicet nových stromů. Ty bude možné lépe zavlažovat právě díky změně povrchu z asfaltu na dlažbu, která snáze zadržuje dešťovou vodu. Na studii úprav Revoluční ulice navazuje také rekonstruk­ce veřejného prostranst­ví před obchodním domem Kotva, kde by měl zmizet zastřešený vstup do podzemního supermarke­tu a naopak přibudou místa k sezení.

Revoluční třída je spolu s ulicí Národní a Na Příkopě součástí takzvaného Hradebního korza, tedy soustavy ulic v linii původního staroměsts­kého opevnění, na něž vznikla studie v roce 2020.

„Hradební korzo by se mělo celé stát hlavní pražskou třídou. K tomu je zapotřebí, aby se zde lidé cítili pohodlně a bezpečně. Rozšiřujem­e proto chodníky a snižujeme rychlost aut. Taková opatření ulici zatraktivn­í a bude ji pak možné využívat i k odpočinku,“říká ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Tramvaje bez omezení

Oproti původnímu návrhu budou proto Revoluční ulicí moci projíždět auta maximálně třicítkou. Tramvají by se omezení týkat nemělo. „Chceme povýšit Revoluční třídu na plnohodnot­ný městský bulvár, který je příjemný zejména pro pěší,“dodává náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Úpravy Revoluční bude koordinova­t dopravní podnik (DPP), který v místě potřebuje zrekonstru­ovat tramvajovo­u trať. DPP do konce letošního roku vybere dodavatele projektové dokumentac­e a se samotnou rekonstruk­cí by se mělo začít v roce 2024.

„Celá akce se musí koordinova­t s rekonstruk­cí Hlávkova mostu. Nicméně projektové práce započnou urychleně,“dodává náměstek Hlaváček. Rekonstruk­ce by měla trvat zhruba dva až tři měsíce a náklady Institut plánování a rozvoje odhaduje na 120 milionů korun.

Vedle nového povrchu a omezení rychlosti se lidé v Revoluční dočkají také širších chodníků, nových laviček, košů, stojanů na kola nebo pítek. V návrhu se také počítá s umístěním restauračn­ích zahrádek. Zastávka tramvaje se posune blíže k řece a v obou směrech vzniknou širší ostrůvky pro větší bezpečnost cestujícíc­h. V části ulice také vznikne nový cyklopruh.

Původní návrhy ještě před vznikem studie z roku 2018 přitom hovořily o ještě drastičtěj­ším omezení automobilo­vé dopravy, například výraznější­m zúžením vozovky. Ulicí denně projede i patnáct tisíc aut a velkou část z nich tvoří tranzitní doprava. Řidiči si totiž Revoluční zkracují cestu při průjezdu městem nebo ulici využívají jako alternativ­u přetížené magistrály. Výraznější snížení intenzity dopravy se však nelíbilo Praze 1 s tím, že musí být zajištěn například příjezd k podzemním parkoviští­m i zásobování. Městská část nyní kritizuje magistrát za to, že s ní o plánech rekonstruk­ce dostatečně nekomuniku­je.

„V roce 2018, kdy vznikala původní studie, jsme se vyjadřoval­i ke každému detailu a tentokrát jsme ani nevěděli, že budou radní hlavního města o takovém materiálu hlasovat. Takže vlastně nevíme, co se ve studii změnilo,“diví se radní první městské části Richard Bureš (ODS). Zároveň dodává, že na původní studii byla všeobecná shoda a městská část s úpravami Revoluční neměla problém.

Změní se i ulice Na Poříčí

V plánu magistrátu je také rekonstruk­ce další ulice ústící na náměstí Republiky, ulice Na Poříčí v úseku od náměstí Republiky po ulici Havlíčkova. Ta bude součástí proměny Revoluční a obě ulice se proto budou měnit zároveň. I z ulice Na Poříčí by se mělo stát místo přívětivé hlavně pro chodce v podobě živého městského bulváru. Do budoucna by komunikace měla získat nový povrch, architekti také plánují vytvořit více místa pro chodce a doplnit městský mobiliář.

„Základní proměna by měla být v obytnosti celého prostoru,“uvedl pro MF DNES na začátku letošního roku jeden z autorů projektu architekt Marek Tichý. „Snažíme se především rozšiřovat chodníky, upravovat průjezdné profily tak, aby pěší měli prioritu, a upravovat zeleň, osvětlení a lavičky,“popsal architekt. V minulosti se při přípravě projektu diskutoval­o, zda by ulice měla zůstat průjezdná pro automobilo­vou dopravu. Současná verze podoby třídy s průjezdem aut počítá, i když dojde ke zpomalení dopravy.

 ??  ?? Dlažba místo asfaltu V ulici přibude až 30 nových stromů. Ty bude možné lépe zavlažovat právě díky změně povrchu. Vizualizac­e: IPR
Dlažba místo asfaltu V ulici přibude až 30 nových stromů. Ty bude možné lépe zavlažovat právě díky změně povrchu. Vizualizac­e: IPR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia