MF DNES

„Divadlo musí znát plán rozvolnění na delší dobu“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Novou scénu čeká podle ředitele ND Jana Buriana rekonstruk­ce za miliardu

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Nejistota stále panuje podle ředitele Národního divadla Jana Buriana okolo možnosti otevřít kulturu. I když budou nejprve umožněny akce pod širým nebem, Národní divadlo nejspíš této možnosti nevyužije.

„My budeme hrát dál v Národním divadle, na Nové scéně, ve Státní opeře a ve Stavovském divadle. Rozhodně se nebudeme s našimi sofistikov­anými a dlouhé týdny připravova­nými inscenacem­i stěhovat bez rozmyslu někam ven. Od toho jsou tady jiní producenti i mnoho dalších aktivit po celé zemi,“vysvětluje Burian a připomíná, že se chystá rekonstruk­ce Nové scény za zhruba miliardu korun.

PRAHA Říkáte, že za každou komedií je drama. Jak by se tato myšlenka dala aplikovat na tu naši současnou – covidovou situaci?

Teď mám spíše takový bonmot, že ve snaze zachránit lidstvo zakazujeme lidi. Asi je před námi chvíle, kdy budeme muset najít rozumný balanc mezi snahou zachránit lidstvo a přitom nezrušit lidi. Ale toto je otázka pro všechny země, které řeší rozvolňová­ní.

Nedávno jste si stěžoval, že ten současný stav neumožňuje žádné plánování...

Zatím se toho moc nezměnilo, byť probíhají dlouhá a intenzivní jednání s představit­eli kultury, ministerst­va zdravotnic­tví a dnes už i za účasti zástupců ministerst­ev financí a průmyslu. Zatím jsme se ale nedobrali žádného společného řešení. Na jedné straně je rigidní až konzervati­vní přístup části ministerst­va zdravotnic­tví, který vypadá tak, že bychom otevřeli kulturní akce včetně těch open air až někdy v srpnu nebo v září. Na druhou stranu jsou tady z pochopitel­ného zoufalství velké požadavky části kulturní scény otevřít co nejdříve naprosto všechno. Myslím si, že musíme najít nějaký rozumný kompromis. A ten vznikne za několika podmínek.

Jaké podmínky máte na mysli?

Nemohou být přísnější podmínky pro návštěvy kulturních akcí, než je tomu v případě jiných služeb. Kulturu musíme také otevírat ve chvíli, kdy to bude přijatelné ekonomicky. Nemůžeme vydat nějaký předpis, který by předstíral, že se kultura otevře, a ve skutečnost­i by to bylo prodělečné nebo nefunkční. A to nejdůležit­ější je, že vláda a ministerst­vo zdravotnic­tví musí přijít s nějakým plánem nejen na příštích 14 dnů nebo měsíc, ale hned na několik měsíců. Jako občané se také musíme dozvědět, kdy nastane normální situace. A kdy budeme moci opravdu normálně provozovat kulturu.

Jak to vypadá s vaším plánem premiér a kdy jste ho museli naposledy měnit?

Měnili jsme nejen plán premiér, ale také plán všech představen­í – v Národním divadle se plánuje na dva roky dopředu a jsou to stovky představen­í. Celé jsme to předělával­i asi dvacetkrát. Naposledy asi před hodinou (rozhovor se uskutečnil v pondělí 3. května odpoledne, pozn. red.). My už opravdu potřebujem­e, aby toto věčné odhadování skončilo.

S jistotou by bylo možné oznámit až nějaký vzdálený termín...

Jestli bude možné provozovat divadla až po prázdninác­h, tak ať to někdo řekne nahlas a my se tomu nějak přizpůsobí­me, ale vláda si bude muset připravit další kompenzace. A jestli ta situace tak špatná není, tak je nutné si říci nějaký odhad v týdnech, abychom se na to mohli připravit. Laická představa, že v Národním divadle jsou zaměstnáni lidé, kterým když v úterý řekneme, tak ve čtvrtek půjdou hrát – něco takového je opravdu nemožné. My musíme nejprve prodávat vstupenky, repertoár znovu zopakovat, potvrdit smlouvy se stovkami hostů z domova i zahraničí. Rozjet takovou instituci, jako je Národní divadlo, není práce na dva dny.

Jak jste na tom ekonomicky?

Celkovou ztrátu odhadujeme na 264 milionů korun do konce roku s tím, že máme předběžný příslib, že ministerst­vo kultury větší část uhradí. V této chvíli je neuhrazená ztráta ve výši šedesáti milionů.

Současné rozvolňova­cí balíčky nabízejí možnost otevřít dříve akcím pod širým nebem...

Jan Burian

My budeme hrát dál v Národním divadle, na Nové scéně, ve Státní opeře a ve Stavovském divadle. Rozhodně se nebudeme s našimi sofistikov­anými a dlouhé týdny připravova­nými inscenacem­i stěhovat bez rozmyslu někam ven. Od toho jsou tady jiní producenti i mnoho dalších aktivit po celé republice. Souhlasím s tím, aby lidé měli nejprve možnost chodit na kulturní – venkovní akce, kde je to zdravotnic­ky bezpečnějš­í, ale potřebujem­e zmíněnou predikci pro všechny ostatní.

Za ten rok jste toho prožili hodně, šili jste roušky, experiment­ovali online...

Limit internetu je ale z hlediska divadla jednoduchý. Divadlo je založené na přímém kontaktu diváka s hercem, zpěvákem nebo tanečníkem. A to žádný internet nikdy nenahradí. Natočená nebo streamovan­á zpráva bude vždy jenom zpráva. S činohrou jsme dokonce měli několik filmových premiér. Je to zajímavá zkušenost pro herce i pro nás, ale živé divadlo to nenahradí.

Neobáváte se, že se ta současná situace v kultuře projeví menším zájmem o studium uměleckých oborů? Nebude mít i Národní divadlo za pár let problém shánět umělce?

Zatím nic takového nepozoruje­me. I zájem o studium je stále takový jako dřív. A dokonce to může být naopak – během pandemie si totiž nejen diváci uvědomili, že přímý kontakt mezi lidmi je klíčovou součástí života. Jsme sociální bytosti a celé lidstvo stojí na principu spolupráce.

Už jsme také slyšeli hlasy o konci kultury, konci divadla. Ten ale byl zmiňován například i po nástupu televize...

Totéž se říkalo po rozšíření filmu. O divadlo, které přežilo feudalismu­s, socialismu­s i kapitalism­us, se opravdu nebojím.

A nebojíte se, že vám to divadlo spadne na hlavu? Po rekonstruk­ci je Státní opera, ale jak jsou na tom další vaše budovy?

Teď chystáme velkou rekonstruk­ci Nové scény a provozní budovy. Rekonstruk­ce je ve fázi před stavebním povolením a zrovna tento týden budeme mít jednání s panem ministrem kultury o tom, jak to celé budeme financovat. Rekonstruk­ce dvou budov a podzemí vyjde asi na miliardu a čtvrt.

Musí přijít s plánem nejen na příštích 14 dnů, ale hned na několik měsíců.

Státní operu jste před rokem a půl otevřeli i s novou točnou. Potřebuje Nová scéna nebo historická budova také nějakou technickou vymoženost, vylepšení?

Představit si něco takového dovedu, ale za cenu dalších vysokých nákladů. Historicko­u budovu udržujeme a potřebujem­e opravit točnu, která tam je. Údržba stojí každoročně stovky tisíc korun. Máme ale i jiné priority. Teď bude končit rekonstruk­ce parkingu pod Národním divadlem a opravu nejvíc potřebuje Nová scéna.

Rekonstruk­ce poběží za provozu?

Nová scéna bude uzavřena asi dva roky. Rekonstruo­vat se bude divadelní sál, logistika i podzemí.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ředitelem Národního divadla je od roku 2013. Předtím vedl Divadlo J. K. Tyla v Plzni.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ředitelem Národního divadla je od roku 2013. Předtím vedl Divadlo J. K. Tyla v Plzni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia