MF DNES

Program koncertů

Koncerty na zkoušku od České filharmoni­e

- — Klára Burešová

V květnu dostanou posluchači šanci se v rámci dvou pilotních projektů zúčastnit koncertů České filharmoni­e a festivalu Pražského jaro. Kromě toho také pořadatelé ve spolupráci s ministerst­vem kultury zkoušejí, jak by se koncerty s účastí publika mohly konat i v době koronaviru.

„Těší mě, že již v příštích dnech bude možné uspořádat pár pilotních projektů s živým publikem, jako jsou například právě koncerty Pražského jara. Budu však ještě raději, pokud se podobné kulturní akce budou po dlouhé covidové uzávěře konat již pravidelně. Samozřejmě za určitých hygienický­ch podmínek,“říká ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Prvním zkušebním publikem se stanou diváci benefičníh­o koncertu České filharmoni­e. Akce se bude konat 10. května a v Rudolfinu poprvé

PRAHA

od minulého října usedne 350 diváků. Aby pořadatelé minimalizo­vali hrozbu nákazy, návštěvníc­i budou muset dodržovat přísná hygienická opatření. „Lidé buď budou moci přijít s vlastním PCR testem, nebo budeme organizova­t PCR testování před koncertem,“říká mluvčí České filharmoni­e Luděk Březina.

„Vstupné je benefiční, což znamená, že ten, kdo si zakoupí vstupenku, bude zdarma otestován,“dodává mluvčí. Kapacita sálu bude zhruba třetinová a lidé do něj budou vstupovat ze dvou vchodů. Každá druhá řada v hledišti bude volná a mezi jednotlivý­mi posluchači zůstanou prázdné sedačky. Zároveň posluchači nebudou mít možnost využít služeb šatny a nesmějí na akci nic konzumovat.

„Uděláme všechno pro to, aby to dopadlo dobře. Jednoznačn­ě jsme nadšeni, že jako první český orchestr

10. května

– benefiční koncert České filharmoni­e. Orchestr provede publikum hudbou Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovskéh­o, Alessandra Marcella, Camilla Saint-Saënse a Georgese Bizeta.

– zahajovací koncert festivalu Pražské jaro, kde si diváci poslechnou cyklus Má Vlast od Bedřicha Smetany v podání pražského orchestru Collegium 1704. Repríza bude o den později.

– v rámci debutu Pražského jara zahraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem František Mackem a violoncell­istou Johannesem Moserem.

– festival zakončí Česká filharmoni­e vedená dirigentem Markem Wiggleswor­them.

12. května 26. května 3. června

můžeme udělat takový pražský pilotní projekt,“dodává Březina.

Štafetu přebírá Pražské jaro

Na pilotní projekt České filharmoni­e naváže 12. května festival Pražské jaro, který publiku zpřístupní čtyři koncerty. Jedním z nich bude i zahajovací koncert festivalu, který se loni kvůli pandemii poprvé po 75 letech neuskutečn­il.

„V rámci pilotního projektu by se měly koncerty stát příkladem toho, jak při respektu k epidemické situaci uskutečnit koncerty s účastí publika. I to je činí výjimečným­i,“uvedl ředitel festivalu Roman Bělor.

„Věříme, že zatím velmi přísný a omezující režim těchto koncertů bude možné při dobrém vývoji boje s epidemií rozvolňova­t a postupně se tak vrátit ke standardní podobě koncertníh­o i společensk­ého života,“dodává Bělor.

Koncerty mají z důvodu hygienický­ch opatření kapacitu omezenou na 350 lidí. Stejně jako při akci České filharmoni­e, můžou se i návštěvníc­i Pražského jara zúčastnit pouze s platným PCR testem.

„Ve dvou koncertu předcházej­ících dnech si diváci vyberou termín a přihlásí se do smluvní laboratoře,“říká mluvčí Pražského jara Pavel Trojan. „Když absolvují test, přijde jim potvrzení o výsledku a nám potom v den koncertu laboratoř zašle všechny testy, které udělali ke vstupenkám. Díky tomu budeme vědět, jestli člověka můžeme pustit do sálu,“vysvětluje Březina. Výsledky budou anonymní, organizáto­ři dostanou od laboratoře pouze čísla vstupenek s vyhodnocen­ím testu. U vchodu pak budou namátkově kontrolova­t, zda se vstupenkou opravdu přišel ten člověk, který byl na testu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia