MF DNES

Z posilovny míří do terénu

Útlum letové dopravy výrazně ulevil letištním hasičům

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

Malé sportovní letadlo dosedá na ranvej pražského letiště a záhy se jedno z jeho kol ocitá v plamenech. Obyčejně rutina letištních hasičů, v současné době je ale tento požár z července loňského roku ojedinělým případem. Ochromení letecké dopravy v důsledku pandemie koronaviru totiž místním hasičům do značné míry ubralo na starostech. V loňském roce vyjížděli pouze k 350 případům, což je oproti 550 výjezdům v roce 2019 značný pokles, a to i přesto, že místní sbor v případě potřeby pomáhá i v okolí letiště, například na dálnicích D0, D6 a D7 nebo na Praze 6. Nejčastěji se zde hasiči potýkají s únikem nebezpečný­ch

RUZYNĚ

látek, jako je olej nebo letadlové palivo, na letištní plochu.

Pražské letiště období relativníh­o klidu využilo k novému projektu, v rámci kterého mohou lidé prostředni­ctvím živých přenosů nahlédnout do jinak nepřístupn­ých míst, a jedním z nich je právě stanice hasičského sboru.

Více času na trénink

„Místní hasiči jsou speciálně školení na hašení letadel. Perfektně tedy vědí, kde jsou v letadle například výbušné látky nebo baterie. Každý měsíc se také posádka věnuje studiu jiného typu letadla,“říká velitel letištních hasičů Stanislav Grim.

Místní sbor také pravidelně jezdí do speciálníc­h výcvikovýc­h škol ve Španělsku nebo Německu, kde hasiči trénují na maketách letadel v životní velikosti i na skutečných strojích. Ke školení používají například i záznamy různých druhů požárů z ostatních letišť, aby se na danou situaci mohli řádně připravit.

Současná situace hasičům umožňuje trénovat a školit se ještě ve větší míře, jelikož průměrně vyjíždějí pouze k jednomu incidentu za den.

Přímo v popisu práce mají všichni členové sboru každou směnu dvě hodiny buď v posilovně, nebo v tělocvičně. A je pro to zřejmý důvod. Samotná výstroj váží 30 kilogramů a od zaznění poplachu musí jednotka do tři čtvrtě minuty vyrazit ze stanice a do tří minut být schopná dostat se až na nejvzdálen­ější místo letiště. K tomu jim dopomáhá i místní rarita, šest metrů dlouhá sjezdová tyč, která má jako jediná v republice speciální výjimku, jelikož předpisy povolují maximálně třímetrové.

Výjimečný je také vozový park místního sboru, který čítá osmnáct různých vozů. Zdejším unikátem je například vůz se záchranným­i schody, který umožňuje buď rychlou evakuaci pasažérů z letadla, nebo dopravení lékaře na palubu a je jediným exemplářem v Česku. Najít zde můžeme i auto vybavené vysokozdvi­žnou plošinou pro zásahy na řídicí věži nebo speciální vůz pro chemické zásahy, který vyjíždí i v případě infekční nákazy na palubě letadla.

Pýchou jsou speciální hasicí vozy Panther, které letiště vlastní hned čtyři. Tito čtyřicetit­unoví obři dokážou hasit vodou, pěnou i práškem a jsou vybaveni speciálním trnem, který slouží k propíchnut­í trupu letadla, aby bylo možné rychle hasit uvnitř. „K takovému zásahu vždy vyjíždí ve dvojících, kdy jeden hasí požár a druhý chladí trup letadla,“říká Grim.

Náhrada pro fanoušky letectví

Živými přenosy se pražské letiště snaží udržet s lidmi alespoň nějaký kontakt. Za první čtvrtletí tohoto roku odbavilo totiž pouhých 251 tisíc cestujícíc­h, což představuj­e meziroční pokles o 90 %. Aktuálně mohou cestující využít z Letiště Václava Havla Praha přímá letecká spojení do pouhých 35 destinací, zejména do evropských metropolí.

„I když situace nepřeje fyzickým návštěvám, rádi bychom fanoušky letectví u nás přivítali alespoň v online formě. Diváci mohou nahlédnout do zákulisí provozu letiště a přímo od těch nejpovolan­ějších se dozvědět, co je zajímá,“říká ředitelka externí komunikace a marketingu Letiště Praha Marcela Tučníková.

Vedle již zmiňované hasičské stanice bylo možné nahlédnout i pod ruce údržbářům, kteří pečují o letištní plochy. Další exkurze se diváci dočkají již dnes, kdy se podívají do třídírny zavazadel.

Kromě toho nabízí ruzyňské letiště již více než rok nepřetržit­ý přenos z letištní plochy, který již sledovalo téměř 11 milionů lidí. „Zájem o tzv. slow television, kdy lidé pozorují doma například letecký provoz místo televize, roste,“říká Tučníková. Přenos spojuje obraz, zvuk, informace o konkrétníc­h letadlech i aktuální fotografie strojů a doplňuje ho i reálná komunikace mezi posádkami letadel v kokpitu s řídícími letového provozu. Diváci tak mají možnost nejen sledovat vzlety a přistání letadel, ale také se dozvědět podrobné informace o každodenní­m fungování letiště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia