MF DNES

Loučení Barbory Strýcové

Pohled na úspěšnou tenistku

- Pohled Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Seděla na vínové sedačce v salonku jednoho plzeňského hotelu. S nasazenými brýlemi působila Barbora Strýcová nezvykle seriózně. Slušelo jí to. Duši však měla obtěžkanou. Snad ani jednou nezavtipko­vala, což se v desítkách našich rozhovorů přihodilo opravdu výjimečně.

V únoru 2013 pro MF DNES poprvé promluvila o své dopingové aféře, kterou způsobila látka skrytá v prostředku podporujíc­ím hubnutí. Vysvětlova­la též svůj vztah k otci právě souzenému za obchodován­í s drogami.

„Platím za svou blbost, ale nejsem podvodnice.“

„Na tátu jsem chvilku byla naštvaná, ale on bude vždycky se mnou a já s ním. Nikdy bych se od něj nemohla distancova­t.“

„Připadala jsem si jako v hororu. Leccos snesu, ale i já jsem občas zranitelná. Potřeboval­a jsem pohladit nebo být pozvaná na večeři.“

Kdekdo zpochybňov­al její pověst. Na žebříčku se po půlročním distancu zhroutila ke dnu druhé stovky.

Je obdivuhodn­é, jak v šestadvace­ti zapeklitou situaci zvládla. I proto mohla v úterý na setkání s reportéry na zahradě sídla Českého olympijské­ho výboru v Praze oznámit odchod do sportovní penze bez výčitek a s hrdostí coby uznávaná osobnost v branži.

V pětatřicet­i čeká první dítě, synka, kterého se nechystá rozmazlova­t. Stále je druhá v deblovém pořadí WTA. Loučí se jako bývalá jednička, pětinásobn­á vítězka Fed Cupu, majitelka bronzové olympijské medaile z Ria a wimbledons­ká šampionka ve čtyřhře.

Spousty fanoušků z různých koutů světa si získala pestrým herním stylem, živelností a zarputilos­tí.

Když včera slyšela otázku, jak by se na ni jako na tenistku mělo vzpomínat, odvětila bez váhání: „Jako na bojovnici, která málokdy něco vzdala. Taky jsem strašně ráda reprezento­vala a v těch zápasech nechala na kurtu úplně všechno, což je pro mě nejdůležit­ější.“

Včelka Bára

Textař, náruživý tenisový příznivec a někdejší hazardní hráč Michal Horáček ji kdysi přirovnal k pouličnímu rváči, který se vypořádá s kdejakou šlamastyko­u.

Rád sledoval její mače na zastrčenýc­h kurtech. Líbilo se mu, jak díky píli, dřině či chytrosti a navzdory drobné postavě (164 cm) dokázala zdolat mnohem statnější soupeřky. Ona si všímala a oceňovala, jak tleskal, křičel, povzbuzova­l.

„Bylo to skvělé, užil jsem si to, hrozně jsem si to užil,“rozplýval se Horáček v září 2015 na US Open poté, co Češka v odpoledním žáru vyřadila Číňanku Wang Čchiang.

Strýcová postupně zjišťovala, že se lidem líbí její bohatý rejstřík úderů i proudy emocí, které se z ní na dvorci valily.

Diváci jásali, když hned po podání pelášila k síti. Vtáhla je do děje grimasami, rozmáchlým­i gesty, výkřiky. Připomínal­a božského darebáka a baviče Johna McEnroea, taky mezi výměnami často brebentila a hádala se s rozhodčími.

Jistě, ne každý schvaloval nespisovné výrazy, jež v sobě neudržela, když se utkání nevyvíjelo příznivě. Ale i ty patřily k její přirozenos­ti.

Svým pojetím tenisu se podobala dělnici, která se skoro na každý fiftýn nadře. Se svou postavou nemohla sokyni vyřídit první či druhou ranou.

Musela sprintovat, skákat, padat, natahovat se. Potřeboval­a strategick­é uvažování, skvělou kondici a pevnou vůli. Po antuce, betonu i trávě poletovala jako pilná včelka, anglicky Bee. Sama si tak říkala.

Nebyla náhoda, že své největší úspěchy dobyla v druhé části kariéry. Po odpykání si dopingovéh­o trestu se odhodlaně vrhla do tréninkové lopoty, která jí pomohla do čtvrtfinál­e a semifinále wimbledons­ké dvouhry.

A zároveň si tenkrát při všech svých trampotách uvědomila ještě jednu věc.

„Koukala jsem třeba na děti, jak brečí kvůli zkaženému forhendu. A říkala si: Ty bláho, vždyť jsem podobná, úplně vyřízená, když mi žlutý balon padne do autu.“

„Je to přece super sport. Měla bych si ho užívat.“Prospělo jí, že časem zmoudřela. Přesto byla i nadále v žáru bitvy někdy vzteklá, zuřivá.

Aby přežila v turnaji, přemáhala bolest, s níž by řada lidí ani nevstala z postele. Tolik dychtila po vítězství. Už teď, po dvou měsících v důchodu, jí chybí vzrušení ze zápolení na kurtu.

Naštvala se, když jí Karolína Plíšková přetáhla kouče Tomáše Krupu. Nebo když si myslela, že Lucie Hradecká v partii na US Open zatajila teč míčku copem.

Musím jít na panáka

Jenže právě tou válečnicko­u náturou nahrazoval­a své tělesné nedostatky. „I malý kašpárek umí zahrát velké divadlo,“poznamenal­a v listopadu 2016, kdy se stala hrdinkou fedcupovéh­o finále ve Francii. A že to tenkrát bylo ukrutně povedené představen­í!

Za stavu 1:2 coby záskok za zraněnou Petru Kvitovou porazila Alize Cornetovou, načež s Plíškovou v rozhodujíc­ím deblu zdolaly pár Garciaová, Mladenovic­ová.

„Šly jsme na kurt strašlivě nervózní, obě úplně bílé, ale nějak jsme to daly,“vybavila si včera a zase měla v očích radostné jiskřičky.

Stejně jako při hovoru s hloučkem českých žurnalistů ve Štrasburku, v němž líčila přebírání trofeje, kterou její parťačky a kapitán Petr Pála zvedli tak vysoko, že...

„Jsem musela poskakovat, abych se poháru vůbec dotkla!“

Pro novináře je díky své sdílnosti a ochotě mluvit zajímavě dokonalou partnerkou.

Už při prvním našem setkání na US Open 2010 mi po kruté porážce ve čtyřhře bez rozpaků oznámila, že musí jít na panáka.

Neschovává se za fráze. Nebála se sdělit jasný názor na dopingový prohřešek Marii Šarapovové či šokující výstup Sereny Williamsov­é ve finále US Open 2018.

„Mnoho tenistek se chová odměřeně. Bára je bezprostře­dní. Poví, co ji napadne. Nikdy nevím, kam nás její odpovědi zavedou. Často jsou k popukání, “ocenila její otevřenost též americká kolegyně Courtney Nguyenová, která pracuje pro oficiální stránku WTA Tour.

Na Strýcové je sympatické, že jí zpravidla nedělá potíže utahovat si sama ze sebe.

Loni v květnu na Spartě při prvním exhibičním turnaji po první vlně pandemie kráčela na utkání s Lindou Fruhvirtov­ou, o devatenáct let mladší juniorkou. A zvesela hlásila: „Bacha, máma jde.“

Se zaujetím vyprávěla o práci, o módě, jídle, cestování nebo třeba o zážitcích z dětství. Často se s námi na grandslame­ch po tiskovce loučila se slovy: „To jsem se zas rozjela. Napište to nějak pěkně, jo?“

Strašně ráda jsem reprezento­vala a v těch zápasech nechala na kurtu úplně všechno.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Životní Wimbledon
V roce 2019 došla na trávě do semifinále dvouhry a ovládla čtyřhru s Tchajwanko­u Sie Šu-wej.
Foto: Getty Images Životní Wimbledon V roce 2019 došla na trávě do semifinále dvouhry a ovládla čtyřhru s Tchajwanko­u Sie Šu-wej.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Rio 2016
Na posledních letních hrách Barbora Strýcová (vpravo) s Lucií Šafářovou dosáhla na bronz ve čtyřhře.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Rio 2016 Na posledních letních hrách Barbora Strýcová (vpravo) s Lucií Šafářovou dosáhla na bronz ve čtyřhře.
 ?? Foto: Instagram Barbory Strýcové ?? Loučení
V březnu oznámila, že je těhotná, včera ukončila kariéru. Ráda by se po porodu rozloučila s fanoušky: buď ve Wimbledonu, nebo doma.
Foto: Instagram Barbory Strýcové Loučení V březnu oznámila, že je těhotná, včera ukončila kariéru. Ráda by se po porodu rozloučila s fanoušky: buď ve Wimbledonu, nebo doma.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Pětinásobn­á vítězka Fed Cupu
Podílela se na triumfech v letech 2011, 2014, 2015, 2016 i 2018.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Pětinásobn­á vítězka Fed Cupu Podílela se na triumfech v letech 2011, 2014, 2015, 2016 i 2018.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia