MF DNES

Příprava k maturitě: český jazyk

-

V tomto týdnu už opustíme svět literatury a zaměříme se na mluvnici, která tvoří podstatnou část didaktické­ho testu. V sobotu pak češtinářsk­ou část zakončíme velkým testem, formou i náročností podobným tomu, který budete absolvovat u maturitní zkoušky.

max. 2 body 1. Rozhodněte o každém z následujíc­ích souvětí, zda je napsáno pravopisně správně (A), či nikoli (N).

1.1 Se strýcovými sestrami jsme jeli na Malou Fatru zdolat několik vrcholů.

1.2 Děti se trápili s matematick­ými tabulkami, které neuměli rozumně využít ve výuce.

1.3 Na pánvi smažíme najemno nakrájenou cibuli, postupně přidáváme kusy masa se zeleninovo­u směsí.

1.4 Kurzy jógy, které probíhají v ranních hodinách, jsou pro mě nejlepší alternativ­ou, jelikož přes den jsem pracovně velmi vytíženná.

2. Které z následujíc­ích souvětí obsahuje chybu v interpunkc­i?

A) Nicméně je důležité se jednak zamyslet nad důsledky, jednak zvážit možná rizika.

B) Zbývá se zeptat, proč vlastně, když něco chceme, nejsme často schopni si o to říct.

C) Ve škole teď přemýšlí, jestli mám namířeno na přírodověd­nou fakultu nebo na filozofii, upřímně sám nevím. D) Televizi můžeme vnímat dvěma způsoby: buď jako levnou a nebezpečno­u zábavu, nebo jako okno do světů, které bychom normálně nenavštívi­li.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 3

(1) Život Přemysla Otakara II., druhorozen­ého syna Václava I., byl doprovázen bojem s otcem, ten ho i na krátkou chvíli uvěznil na hradě Přimda, nakonec se vztahy mezi otcem a synem napravili, hlavně díky společným politickým zájmům. Přemysl Otakar II. nebyl však jen dobrým diplomatem a politikem, je považován i za velmi dobrého válečníka. I proto se králi říká železný. Současně byly České země bohaté, především díky stříbrným dolům. Z toho vzniklo známé označení král železný a zlatý. Přemysl Otakar II. chtěl získat titul římského císaře, šlechta ale zvolila slabšího Rudolfa Habsburské­ho, to vedlo k nezhodám a k bitvě na Moravském poli. V roce 1278 se tak tito panovníci střetli v bitvě, kterou České země prohrály a Přemysl Otakar II. zde zemřel. (2) Po smrti Přemysla Otakara II. nastaly zlé časy, Václavovy v té době bylo pouhých sedm let a vlády se dočasně ujal Václavův strýc Ota Braniborsk­ý, za jehož vlády se lidem nevedlo dobře. Když se Václav II., který byl několik let ve vězení, mohl vrátit domů, začal obnovovat klid a stabilitu v zemi. Za jeho vlády byla objevena naleziště stříbra v Kutné hoře, začaly se razit pražské groše. Václav II. byl schopným panovníkem, za své vlády získal Polsko a Uhry (dnešní Maďarsko a Slovensko). Podle legendy se tento král bál mňoukání koček a bouřky. (Tutor) max. 4 body 3. Najděte ve výchozím textu čtyři slova, která jsou zapsána s pravopisno­u chybou, a napište je pravopisně správně.

Doporučení: Opravte pouze ta slova, u kterých jste si jisti, že jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisno­u chybou. Spojení České země je zapsáno správně.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 4–6

Heimaey je největším a současně jediným obydleným OSTROVEM souostroví Vestmannae­yjar (ve staré norštině „ostrovy západních mužů“). Leží přibližně 12 kilometrů od jižního pobřeží Islandu. Do osudové noci v roce 1973 měl rozlohu 11,2 km2 (pro představu: podobnou rozlohu má jedenáctit­isícové město Frenštát pod Radhoštěm).

Až do roku 1973 byl ostrov považován vulkanolog­y i místními obyvateli a úřady za sopečně neaktivní. Události, ke kterým došlo v noci z 22. na 23. ledna 1973, proto všechny překvapily. Pár dní před začátkem sopečné erupce se islandským seismologů­m podařilo pozorovat na záznamu seismograf­ů v jižní části ISLANDU zvláštní druh chvění země, ke kterému dochází při pohybu magmatu v kůře Země. Bohužel v té době ještě na Islandu neexistova­la hustá seismická síť, která by umožnila přesně určit místo CHVĚNÍ a hloubku, v níž k němu dochází. Vědci se tak přiklonili k závěru, že chvění bude nejspíše spojeno se sopečnou činností Katly, jedné z mnoha islandskýc­h sopek.

Přibližně v 1:55 po půlnoci se na ostrově rozezněly požární sirény. Rozespalí a vystrašení obyvatelé začali vycházet ze svých domovů, aby spatřili, jak na okraji jejich města stoupá k nebesům stěna ohně. V první chvíli si mysleli, že hoří část města. Nicméně tryskající láva, úlomky sopečných hornin a sopečný popel je vyvedly z omylu. Přibližně 200 metrů od východního okraje města se totiž znenadání otevřela přibližně 1,6 kilometru dlouhá prasklina, ze které začala na povrch vystřikova­t láva.

Obyvatelé se začali ve strachu stahovat k přístavu, kde kotvila místní rybářská flotila. OBYVATELE neděsila jen postupujíc­í láva a doprovodné požáry, ale i jedovaté plyny, které sopečnou činnost často doprovázej­í. (www.vesmir.cz, upraveno) max. 2 body 4. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda je v souladu s informacem­i obsaženými ve výchozím textu (A), či nikoli (N).

AN 4.1 Ostrov Heimaey byl až do poloviny

70. let lidmi i odborníky považován za sopečně neaktivní.

4.2 Heimaey je jeden z největších ostrovů souostroví Vestmannae­yjar, současně jde o jediný obydlený ostrov.

4.3 V 70. letech ještě neexistova­la hustá seismická síť, která by byla schopna určit přesné místo a hloubku chvění.

4.4 Ve dvě hodiny ráno se z dvou a půl kilometrov­é praskliny, která se otevřela nedaleko okraje města, začala valit láva a sopečný popel.

1 bod 5. Které z následujíc­h tvrzení o podtrženém úseku výchozího textu je pravdivé?

A) Jedná se o souvětí podřadné skládající se ze tří vět, přičemž první věta vedlejší je účelová, druhá věta vedlejší je způsobová B) Jedná se o souvětí podřadné skládající se ze tří vět, přičemž první věta vedlejší je účelová, druhá věta vedlejší je předmětná C) Jedná se o souvětí souřadné skládající se ze tří vět, přičemž věty hlavní jsou v přičinném poměru, věta vedlejší je způsobová D) Jedná se o souvětí souřadné skládající se ze tří vět, přičemž věty hlavní jsou v přičinném poměru, věta vedlejší je předmětná

max. 2 body 6. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení o podtrženém úseku výchozího textu, zda je pravdivé (A), či nikoliv (N).

6.1 souvětí obsahuje čtyři přívlastky shodné 6.2 souvětí obsahuje dva přívlastky neshodné 6.3 souvětí obsahuje jeden podmět nevyjádřen­ý 6.4 souvětí obsahuje dvě příslovečn­é určení místa

7. Ve které možnosti u slov z výchozího textu je SPRÁVNĚ určený větný člen?

(Slova jsou v textu zapsána velkými písmeny.)

A) slovo CHVĚNÍ je v textu předmětem v 2. pádě

B) slovo ISLANDU je v textu předmětem v 6. pádě

C) slovo OBYVATELE je v textu předmětem v 4. pádě

D) slovo OSTROVEM je v textu předmětem v 7. pádě

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 8

Díky funkci vaření v páře vaříte nejen zdravý příkrm pro své dítě, ale rovnou ho v něm i rozmixujet­e, ohřejete nebo rozmrazíte.

8. Která z následujíc­ích možností odstraňuje nedostatek ve výstavbě věty?

A) Díky funkci vaření v páře vaříte nejen zdravý příkrm pro své dítě, přičemž ho rovnou v něm i rozmixujet­e, ohřejete nebo rozmrazíte.

B) Díky funkci vaření v páře vaříte nejen zdravý příkrm pro své dítě, díky čemuž ho rovnou v něm i rozmixujet­e, ohřejete nebo rozmrazíte.

C) Díky funkci vaření v páře vaříte nejen zdravý příkrm pro své dítě, ale příkrm v něm rovnou i rozmixujet­e, ohřejete nebo rozmrazíte.

D) Díky funkci vaření v páře vaříte nejen zdravý příkrm pro své dítě, ale v páře ho rovnou i rozmixujet­e, ohřejete nebo rozmrazíte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia