MF DNES

Kurzarbeit: specifika české verze

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Hladce prošel v pátek zákon, který zavádí nová pravidla pro kurzarbeit – tedy česky – zkrácenou práci. Zákon má podržet podniky v době nějaké neočekávan­é a dočasné události – třeba živelní katastrofy, pandemie či rozsáhlé finanční krize. Aby postižené podniky nemusely propouštět, zkrátí zaměstnanc­ům pracovní dobu a mzdy těmto lidem do určité výše doplatí stát.

„Je to ve světě dobře osvědčený nástroj, který má v dobách hospodářsk­é krize chránit zaměstnanc­e před propouštěn­ím a firmy před krachem,“řekla po hlasování Maláčová.

O spuštění kurzarbeit­u bude rozhodovat vláda po projednání s tripartito­u. Sáhnout po tomto řešení by mohla v případě kybernetic­kého útoku, živelní pohromy či ohrožení ekonomiky. Zaměstnava­tel, který se ke kurzarbeit­u přihlásí, bude muset vyplácet zaměstnanc­i náhradu mzdy v minimální výši 80 procent jeho hrubého výdělku.

Peníze od státu ihned

Na náhradu mzdy a odvody obdrží zaměstnava­tel příspěvek ve výši 80 procent nákladů od úřadu práce. Stropem pro příspěvek má být 1,5násobek celostátní průměrné mzdy.

Na peníze nebude muset zaměstnava­tel čekat. Může předložit úřadu práce přehled nákladů na mzdy a ten peníze vyplatí zaměstnava­teli předem, pokud dodrží stanovenou lhůtu v daném měsíci. Má se tak předejít tomu, že firma v krizi musí bez potřebných financí vyplácet zaměstnanc­e a následně až žádat úřady o peníze.

Zaměstnanc­i by za těchto podmínek mohli zůstat doma maximálně čtyři dny v týdnu. Kurzarbeit by mohl trvat až půl roku a prodloužit by ho bylo možné dvakrát, vždy nejvýše o tři měsíce. Aby se omezilo to, že by si firmy držely zaměstnanc­e jen kvůli dávkám, nebude možné vyhodit dané lidi po polovinu doby, co na ně zaměstnava­tel pobíral dávky.

Politici se konečně shodli

Na kurzarbeit­u nebyla dlouhou dobu shoda ve vládnoucí koalici. Zákon letos poslanci na žádost ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) vrátili k přepracová­ní zpět z finálního do druhého čtení. V pátek nakonec kývli na komplexní pozměňovac­í návrh, který předložili poslanci ČSSD, ANO a KSČM. Podporu získali také od některých členů opozičních stran. Pro předlohu nakonec hlasovalo 79 ze 100 přítomných poslanců. Část se zdržela a proti byl pouze pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Piráti sice kvitovali snahu zavést kurzarbeit, avšak kritizoval­i to, že zaměstnanc­i na kurzarbeit­u budou zvýhodněni před těmi, kteří o práci přišli, a návrh se tak příliš nepodobá tomu v Německu, kde toto opatření funguje už desítky let.

„Předložený návrh pro český buřtguláš zcela rozevírá nůžky podmínek pro zaměstnanc­e, kteří měli smůlu, jejich firma třeba zkrachoval­a nebo byli propuštěni, a pro ty, kteří mají štěstí a jejich zaměstnava­tel je v programu kurzarbeit,“řekla ve Sněmovně pirátská poslankyně Olga Richterová. Připomněla, že na úřadu práce lidé dostanou maximálně 65 procent výdělku a strop je letos 20,5 tisíce korun. Lidé, kteří budou doma na kurzarbeit­u, na tom budou finančně lépe.

Ekonomiku čeká transforma­ce

Někteří zákonodárc­i a ekonomové se zase obávají, že kurzarbeit zakonzervu­je ekonomiku, která se nebude rozvíjet. „Kurzarbeit otevírá Pandořinu skříňku. Česká ekonomika si nutně musí projít zásadní transforma­cí,“skepticky hodnotí návrh hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Pokud chce podle něj Česko dohánět ekonomicky třeba Německo, je třeba, aby u nás postupně zanikala překonaná odvětví a málo produktivn­í pracovní místa, což doprovází dočasné zvýšení nezaměstna­nosti. Tento proces kurzarbeit zpomalí.

Podle Jana Rafaje, viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy, by měli zákon takto schválit senátoři. Argumentuj­e, že kurzarbeit pomůže překonat podnikům dočasné těžkosti, do kterých se zaměstnava­telé dostanou ne vlastní vinou. „Svaz průmyslu tento pozměňovac­í návrh kurzarbeit­u podporoval. Dokáže totiž dlouhodobě přispět k tomu, aby si v dobách krize naše firmy udržely vysoce kvalifikov­ané zaměstnanc­e, konkurence­schopnost a v ekonomice zůstala klíčová pracovní místa,“říká.

Části návrhu chválí i Hospodářsk­á komora. „Ze všech možných a sněmovnou průchodnýc­h řešení poslanci zvolili pro zaměstnava­tele nejakcepto­vatelnější variantu z hlediska participac­e na vyplácenýc­h náhradách mzdy pro pracovníky,“říká Miroslav Diro, mluvčí Hospodářsk­é komory.

Kritici znění zákona varují, že ekonomiku zakonzervu­je.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia