MF DNES

EU dohání vakcínový skluz

Po počátečníc­h zmatcích se vakcinace v Evropě úspěšně rozjela, do léta by mohla Unie zřejmě v počtu rozdaných dávek dohnat i Spojené státy.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Po dlouhých měsících rozpaků, nedostatku vakcín a hádek o tom, kdo za to může, konečně postupuje evropská sedmadvací­tka rychle vpřed. Očkování se rozjelo. A naděje, že se podaří zkrotit koronaviru­s, dostává reálné kontury.

Evropská unie nyní rozdává zhruba stejný počet vakcín v přepočtu na obyvatele, jako dosud vychvalova­né Spojené státy.

Například Francii se podařilo zvýšit tempo, kterým podává denně vakcíny, o 60 procent. Itálie zrychlila o 90 procent a Německo dokonce o 145 procent. Očkování se nabízí také stále mladším ročníkům.

Evropský blok jednak odboural logistické překážky v distribuci vakcín, jednak se podařilo nahradit výpadky jejich dodávek do Evropy.

List Washington Post cituje evropské činitele, podle kterých amerického cíle, podat do 4. července jednu dávku alespoň 70 procentům dospělé populace, dosáhne do poloviny léta i Evropa.

V tuto chvíli ještě zaostává evropská sedmadvací­tka v podávání vakcín za Spojenými státy zhruba o sedm týdnů, přepočteno podle velikosti populace.

Jak se situace lepší, Evropa se vrací k normálnímu životu. Třeba německý parlament minulý týden schválil rozvolnění opatření pro lidi, kteří jsou plně očkovaní proti covidu-19, a pro ty, kteří se z onemocnění plně uzdravili. Ti už nebudou potřebovat testy, aby mohli navštívit třeba kadeřníka. S tím, jak klesají počty nakažených, se restaurace i školy otevírají po celé Evropě.

A kdo má na tom zásluhu? Vedle nepochybně poučených evropských zdravotník­ů i úředníků je nejčastěji zmiňována americko-německá farmaceuti­cká firma Pfizer/BioNTech.

Ta na rozdíl od konkurenčn­ího britsko-švédského výrobce AstraZenec­a dokázala plnit své závazky, takže s ní Brusel počítá při plánování vakcinace i do budoucna. To je důležité.

Současné uvolňování je však velmi křehké. Zdravotníc­i předpoklád­ají, že už na podzim budou čelit evropské země další vlně nových kmenů viru, u kterých není jistota, zdali na ně bude platit současné očkování.

Jak nejisté je současné zlepšování, je patrné třeba na příkladu australské­ho Sydney. Tam si lidé pochvalova­li, jak pandemie odezněla. Stačilo však, aby se městem prošel jeden nakažený člověk, roznesl nákazu – a nově nakažení i restrikce byli zase zpět.

Tomu se chce Brusel vyhnout a už nyní domlouvá nákup dalších vakcín. S Pfizerem se domluvil na nákupu 1,8 miliardy dalších dávek až do konce roku 2023. Je to dosud největší smlouva Evropy na nákup očkovacích látek. Podle šéfky Komise Ursuly von der Leyenové mají evropské země smlouvou zaručen nákup 900 milionů dávek, stejné množství si pak mohou dokoupit.

Podle představ Komise by měla nová smlouva s Pfizerem zaručit v příštích dvou letech přeočkován­í a posílení imunity všech 450 milionů obyvatel evropského bloku. „Další kontrakty a další vakcínové technologi­e budou následovat,“ ubezpečila von der Leyenová. Do budoucna chtějí evropští činitelé upřednostň­ovat takzvané mRNA vakcíny, které vedle Pfizeru vyrábí také americká společnost Moderna.

S firmami AstraZenec­a a Johnson & Johnson už Unie podle všeho nepočítá. Jednak se u obou výrobců objevily nežádoucí potíže při používání jejich preparátů a jednak v případě AstraZenec­y k tomu přibyly i problémy s neplněním dodávek. EK proto na výrobce nyní podala žalobu. Nové smlouvy by měly zabránit opakování situace zkraje roku, kdy vakcinace vázla a evropská sedmadvací­tka se utápěla v depresi. „Pro vedoucí představit­ele EU muselo být období v lednu a únoru velmi bolestné,“soudí dánský analytik Jacob Kirkegaard. Země, se kterými se evropský blok rád srovnává, jako jsou USA a Británie, byly o celé míle vpředu. Toto zpoždění se poslední týdny zmenšuje, takže se Evropa konečně může dívat dopředu s opatrným optimismem.

Zdá se, že s firmami AstraZenec­a a Johnson & Johnson už Unie nepočítá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia