MF DNES

Otvírají obchody, fotbal si zahrají i brankáři

Začala další vlna rozvolňová­ní. Vláda dnes projedná, co otevře příští pondělí.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Po více než čtyřech měsících si Češi do obchodu zajdou pro víc než jen pro jídlo, drogerii a květiny. Otevřít se mohou všechny obchody. Avšak stále se před nimi budou tvořit fronty, jelikož dovnitř prodejny může vejít jen omezený počet lidí.

Provoz obnovují i další služby, jako jsou solária, cestovní agentury, opravny obuvi a všichni řemeslníci.

Nadále je potřeba mít v obchodech a vůbec ve všech vnitřních prostorech respirátor. Vláda však ode dneška oficiálně dovolila nemít zakryté dýchací cesty na ulici, pokud jde člověk sám nebo se členy domácnosti.

Ve všech krajích se vrací žáci druhých stupňů na rotační výuku, tedy jeden týden budou chodit do školy a jeden se budou učit doma.

Fotbal si nově venku zahrají dva týmy v kompletním složení, a ne bez brankářů, jak jednou řekl ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger. Na venkovním sportovišt­i se totiž může sejít až třicet lidí. Vnitřní sportovní aktivity pro dospělé stále zůstávají zakázané.

Také se ve všech krajích otevírají památky, muzea a galerie. Kapacita návštěvník­ů je omezená podle stejného pravidla jako u obchodů. Tedy dovnitř může přijít jen tolik lidí, aby na patnácti metrech čtverečníc­h plochy byl v průměru jeden člověk.

Do lázní mohou nově přijet i samoplátci s indikovaný­m zdravotním problémem. Na svatby a pohřby může přijít nanejvýš 30 lidí.

Vláda dnes bude jednat o tom, co by mohla otevřít od pondělí 17. května. V úvahu připadají zahrádky restaurací, které stejně už nyní reálně ve spoustě případů fungují. Prioritou pro vládu je podle Arenberger­a schválit zrušení rotační výuky.

Obchody

Počínaje dneškem otevřou zbylé obchody, které musely mít dosud zavřeno. Na patnácti metrech čtverečníc­h v nich ale bude moci být jen jeden zákazník.

Ochrana dýchacích cest

Hodně lidí to už nedodržova­lo, nicméně až do včerejška měl mít každý na ulici zakryté dýchací cesty. Ode dneška už venku člověk roušku ani respirátor nepotřebuj­e, pokud je tam sám nebo se členy domácnosti. V případě, že na vzdálenost menší než dva metry jsou další lidi, ústa a nos by si zakrýt měl. Uvnitř a na zastávkách je pořád nutný respirátor nebo chirurgick­á rouška.

Školy

Na rotační výuku se vracejí žáci druhých stupňů v celém Česku. Testování je čeká dvakrát týdně, zatímco první stupně jen jednou. Plně se otevřou také všechny mateřské školy. Všichni vysokoškol­áci ode dneška mohou docházet na praktickou výuku, teoretická zůstává v distanční formě.

Památky, muzea a galerie Rozvolňová­ní v oblasti kultury se jako první týká návštěv památek a výstav. Minulý týden otevřely ve vybraných krajích, tento týden ve všech. V nových krajích přivítají první návštěvník­y většinou fakticky až zítra, protože v pondělí mívají památky a galerie zavřeno.

Stejně jako u obchodů také tady může být na patnácti metrech čtverečníc­h jen jeden člověk. Některá muzea a galerie proto vyžadují předem online rezervaci. To se týká například Národní galerie a její výstavy Toyen: Snící rebelka. V jeden moment se na ni dostane nanejvýš 53 návštěvník­ů.

Lázně

Do lázní budou moci opět jezdit samoplátci s konkrétním zdravotním problémem. Dosud tam mohli jen pacienti, kteří měli péči hrazenou ze zdravotníh­o pojištění. Rekreační a wellness pobyty zůstávají ale nadále zakázané. Návštěvníc­i lázní se musí prokázat nejdéle týden starým PCR testem, nanejvýš tři měsíce starým potvrzením o prodělání covidu nebo certifikát­em o očkování, pokud od druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Na pokojích budou lidé ubytování po jednom, výjimku mají členové stejné domácnosti.

Svatby a pohřby

Svateb a pohřbů se nově může zúčastnit až 30 lidí místo dosavadníc­h 15.

Řemeslnict­ví a další služby Provoz můžou obnovit všechna řemesla jako například opravny obuví, truhlářstv­í, hodinářstv­í nebo zlatnictví, ale také cestovní kanceláře, solária či fotografic­ké ateliéry. Mohou se rozjet i lanovky a vleky. Otevřít mají povoleno i tetovací salony, ale podle současných pravidel tetovat nemůžou. Vicepremié­r

Karel Havlíček (za ANO) nicméně přislíbil, že dnes na vládě tuto chybu opraví.

Sport a děti

Venkovní amatérské sportování je odteď povoleno pro 30 lidí. Uvnitř si mohou spolu zahrát maximálně dva mladší 18 let, mohou však mít i trenéra. Ve střediscíc­h volného času smí venku být až skupina 30 osob. Děti do šesti let nepotřebuj­í

Další otevírání 17. května?

Vláda dnes projedná, co dalšího by mohla rozvolnit od příštího pondělí. Podle ministra zdravotnic­tví Petra Arenberger­a (za ANO) je prioritou zrušení rotační výuky. „To nás pálí nejvíc,“řekl včera na CNN Prima NEWS. Rotační výuka způsobuje řadě rodičů komplikace. Ne všichni sourozenci ji mají sladěnou, a tak rodiče někdy jedno dítě vodí do školy a na druhé dohlížejí doma a do práce kvůli tomu stejně nemůžou.

Vláda dnes bude také projednáva­t oficiální otevření zahrádek restaurací a otevření ubytovacíc­h kapacit na 25 procent. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce prosadit konání venkovních akcí pro až 700 sedících diváků a vnitřních až pro 400 diváků.

 ??  ??
 ??  ?? ke své účasti na těchto aktivitách dokládat test.
ke své účasti na těchto aktivitách dokládat test.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia