MF DNES

Arenberger: Zpoplatním­e testy. Lidé se mají očkovat

- (dh, iDNES.cz)

PRAHA Ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO) chce, aby se co nejvíce Čechů nechalo očkovat proti koronaviru. Jednou z motivací má být zpoplatněn­í antigenníc­h testů, které jsou doteď pro zájemce každé tři dny zdarma. Ministr to řekl včera v televizi CNN Prima News.

„Testování je pasivní hledání někoho, kdo je nakažen, my tomu chceme předejít,“zdůvodnil svůj plán Arenberger. Změna by podle něj měla nastat v červenci.

Zdarma zůstanou antigenní testy ve větších intervalec­h, pokud se ale někdo bude chtít testovat častěji, bude muset zaplatit. „Chtěl bych apelovat na to, aby skupiny, které jsou otevřené (pro očkování, pozn. red.), neváhaly. Apeluji i třeba kvůli cestování, aby si lidé očkování co nejdříve zařídili. Kdo chce vycestovat do zahraničí, někde bude stačit jenom jedna dávka,“dodal.

Zrychlení registrace očkování

Minulý týden ve středu se otevřela registrace k očkování pro lidi ve věku od 50 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera na Twitteru oznámil, že lidé ve věku od 45 let se budou moci registrova­t již od pondělní půlnoci, a ne až od středy, jak bylo původně plánováno. Během května by se očkování mělo zpřístupni­t ještě pro některé další věkové kategorie.

Přesto je otázkou, zda mladší lidé nebudou v létě znevýhodně­ni, protože na termín očkování budou teprve čekat a zároveň už nebudou mít možnost nechávat se zdarma tak často testovat. „Nemyslím, že to je diskrimina­ce mladších skupin. Nejdřív se musely očkovat rizikové skupiny,“řekl ministr s tím, že se nyní snaží co nejrychlej­i otevírat i mladší věkové skupiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia