MF DNES

Šéf Lesní správy Lány dostal tři roky vězení

- — Robert Božovský

Tříletý trest vězení, povinnost zaplatit 1,8 milionu korun a zákaz čtyři roky pracovat v některé ze státních organizací. Takový trest dostal v pátek u soudu v Kladně za zmanipulov­ání zakázky na sanaci a zalesnění břehů přehrady Klíčava ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. Nádrž, ze které je pitnou vodou zásobována část Kladenska a Rakovnicka, leží v lánské oboře.

Ladislav Tkadlec, manažer kladenské společnost­i Energie – stavební a báňská, která v tendru zvítězila, vyvázl s 2,5 roku podmíněně a peněžitým trestem 600 tisíc korun. Uvedená firma pak musí uhradit 5,5 milionu korun a tři roky má zákaz zúčastnit se veřejných zakázek.

Verdikt není pravomocný. Obhájkyně uvedené firmy a Miloše Baláka, který vinu odmítá, se odvolaly. Předseda senátu Petr Sedlařík, jenž kauzu rozhodoval, je však o vině obžalovaný­ch přesvědčen. „V jednací síni mi lhali všichni, kteří otevřeli pusu,“poznamenal při vynášení rozsudku.

Podle rozsudku obžalovaní ovlivňoval­i přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek. Společnost Energie, které byly podmínky tendru ušité na míru, měla mít ze zakázky za více než 230 milionů korun čistý zisk téměř devět milionů. Navíc by získala dobré reference do dalších zajímavých státních tendrů. To se ale nestalo, protože záměr překazilo vyšetřován­í policie.

Balák ve funkci ředitele lesní správy, příspěvkov­é organizace Kanceláře prezidenta republiky, zůstává až do vynesení pravomocné­ho rozsudku. Jeho nadřízený, prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář, už dříve uvedl, že ctí presumpci neviny. Sám Mynář byl údajně na počátku vyšetřován­í také v hledáčku policie, nakonec ale z ničeho obviněn nebyl. Svou spojitost s případem označil za nesmysl.

Balák figuruje i v další kauze týkající se lánské obory, v níž jsou spolu s ním obviněni ještě dva lidé. Podle kriminalis­tů tajně vytěžili a z obory odvezli víc kamene, než oficiálně vykázali. Tím měla vzniknout škoda 1,35 milionu korun. Nejvyšší státní zastupitel­ství letos v lednu zamítlo Balákovu stížnost na zahájení trestního stíhání z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia