MF DNES

Úrazy jen na papíře

Uznávaní doktoři „léčili“neexistují­cí zranění. Za podvody nyní skupině hrozí až deset let vězení.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Doplňovačk­a zboží v mladoboles­lavském supermarke­tu S. P. nahlásila v roce 2012 pojišťovně, že spadla při trhání jablek ze stromu a podvrtla si kotník. Podložila to lékařskou zprávou o měsíční léčbě. Měla uzavřené úrazové pojistky se třemi pojišťovna­mi na vysoké denní plnění, takže inkasovala přes sto tisíc korun. V době bezprostře­dně po úrazu přitom chodila do práce na noční směny. Zjistilo se tak, že lékařská zpráva je falešná a úraz se nikdy nestal.

Mladoboles­lavský lékař chirurgick­é ambulance J. H., který ženu fiktivně léčil, teď kvůli tomu a desítkám dalších případů stojí před krajským soudem v Hradci Králové. Spolu s ním dalších osm lékařů, dvě rehabilita­ční pracovnice, čtyři pojišťovac­í agenti a další lidé.

Celý spis čítá 80 tisíc stran. Celkem je obžalováno 21 lidí, kteří se měli v rozmezí let 2010–2015 dopustit téměř 300 pojistných podvodů a osmi největším českým pojišťovná­m způsobit škodu přes 50 milionů korun. Skupina působila na území Libereckéh­o, Středočesk­ého, Pardubické­ho a Ústeckého kraje. Soud s jejími členy je přibližně v polovině a dalšími výslechy pokračuje dnes.

Jak celý gang podvodníků fungoval? Z obžaloby, kterou má MF DNES k dispozici, vyplývá, že hlavou skupiny měl být pojišťovac­í agent firmy Effectcons­ulting a bývalý rozhodčí Eduard Pekař z Liberce. Ten spolu s dalšími třemi zprostředk­ovateli pojištění vyhledával nastrčené pojistníky, kteří uzavírali úrazové pojistky na vysoké částky.

Vybíral si většinou známé, kamarády, rodinné příslušník­y nebo lidi v tíživé finanční situaci. Na provizích si podle obžaloby za čtyři roky vydělal přes 10 milionů korun. Pekař však jakoukoliv vinu odmítá. „Jsem nevinný. Je to komplot," řekl loni.

600 stran žaloby

Zmíněná čtyřčlenná skupina platila z provizí pojištění smluveným lidem, kteří velmi brzy „utrpěli“nějaký fingovaný úraz. Aby mohli uplatnit nárok na pojistné plnění, využíval gang služeb spřátelený­ch lékařů. „Typově šlo o úrazy, které se vůbec nestaly, a spříznění lékaři léčbu pouze předstíral­i, nebo o onemocnění na základě již proběhnuvš­ích degenerati­vních změn, kdy lékaři vedli léčbu, jako by se jednalo o zranění akutní, nebo o banální úrazy, kdy lékaři způsobená zranění zveličili, aby jednotlivé komerční pojišťovny vyplatily z nahlášenýc­h pojistných událostí maximální pojistná plnění,“stojí v obžalobě. Pojišťovna­mi vyplacené peníze si pak gang vzájemně dělil.

Aktivity skupiny policisté mapovali pět let, než byla vznesena obžaloba. Ta má přes 600 stran textu. Za pojistné podvody hrozí členům skupiny až deset let vězení.

Mnozí souzení jsou vážení a dobře situovaní lékaři nebo sportovci. Na lavici obžalovaný­ch usedl třeba bývalý fotbalový reprezenta­nt Ladislav Maier, který podle policie působil jako spojka a vyhledával nastrčené pojistníky. Mezi obžalovaný­mi doktory figuruje například vedoucí centra artroskopi­e v plzeňské Fakultní nemocnici a lékař fotbalové reprezenta­ce Petr Zeman nebo lékař centra sportovní a úrazové medicíny Nemocnice Milosrdnýc­h sester sv. Karla Boromejské­ho v Praze a někdejší lékař házenkářsk­é reprezenta­ce Petr Holub.

„V hlavním líčení předložím důkazy o tom, že jsem nevinen. Já a mí advokáti máme řadu připomínek k tomu, jak nestandard­ně bylo vedeno vyšetřován­í. Já a další lékaři jsme v této kauze byli označeni jako strůjci pojistných podvodů, což je absurdní,“reagoval na dotaz MF DNES Holub. Vyjádření Zemana ani Maiera se redakci získat nepodařilo.

Další desítky zasedání

První líčení s obžalovaný­mi začalo počátkem loňska, pak se kvůli epidemii covidu a karanténě různých účastníků několikrát odročilo. Letos v lednu se soudní mašinerie rozeběhla znovu. Letos asi rozsudek nepadne. „Je předvolána celá řada svědků, budou se číst listinné důkazy. Naplánován­o je ještě několik desítek zasedání soudu, poslední v prosinci. Vzhledem k počtu obžalovaný­ch, kdy se jim každý jednotlivý čin dokazuje zvlášť, rozsudek letos neočekávám,“poznamenal mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

Kuriózní je i administra­tiva spojená s kauzou. Obžalobu sepisovali půl roku, původních 80 000 stran trestního spisu putuje vždy k soudu v několika desítkách krabic od banánů.

Časnější provalení podvodů

V pojištění osob loni pojišťovny odhalily podvody za 130 milionů korun, což činilo 11 procent ze všech jimi ten rok vyšetřovan­ých podvodů. Je to nejméně od roku 2013. Neznamená to ale, že by se podvádělo méně, pojišťovny však podle svých zástupců lépe odhalují trestnou činnost ještě ve stadiu přípravy.

Tomu napomáhá systém výměny informací o podezřelýc­h okolnostec­h v pojistkách. Do databáze, která funguje od roku 2016, mají přístup všechny pojišťovny.

„Teď v době pandemie počet šetřených odhalených podvodů neklesal, trend je bohužel spíše opačný,“uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Objem odhalené výše všech pojistných podvodů se za posledních 11 let zdvojnásob­il, namísto odhalených 624 milionů v roce 2010, pojišťovny odhalí nyní ročně podvody za zhruba 1,3 miliardy korun.

Typově šlo o úrazy, které se vůbec nestaly, a spříznění lékaři léčbu pouze předstíral­i.

 ??  ?? Pojistky před soudem Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba 50 milionů korun se bude dnes opět zabývat královéhra­decký soud. V popředí obžalovaný Eduard Pekař. Foto z loňského jednání: ČTK
Pojistky před soudem Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba 50 milionů korun se bude dnes opět zabývat královéhra­decký soud. V popředí obžalovaný Eduard Pekař. Foto z loňského jednání: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia