MF DNES

Včera padaly teplotní rekordy, dnešek má přinést tropy i vítr

-

Zkabátů rovnou do kraťasů. Uplynulý víkend přinesl radikální oteplení a včera dokonce padaly na některých stanicích teplotní rekordy.

Na více než padesáti stanicích vystoupaly teploty i na 25 stupňů. V Husinci na Prachatick­u naměřili meteorolog­ové 26,4 stupně Celsia. O čtyři desetiny stupně zde tak padl teplotní rekord pro 9. květen z roku 1958. Teploty překonaly dvacet let staré rekordy i na stanicích ve Vimperku a šumavském Churáňově.

Místy bylo ale ještě tepleji. Vysoko se rtuť teploměru držela zejména v západní části země, v jižních Čechách a v okolí Prahy. Nejvíce naměřili meteorolog­ové v Plzni–Bolevci, a to 28 stupňů.

Oproti sobotě šlo o výrazný skok, 8. května byly totiž na několika místech naměřeny naopak rekordně

Na dece nízké teploty, které nad ránem klesaly hluboko pod nulu. Naopak v neděli se na většině území přes den oteplilo na 19 až 23 stupňů Celsia, v západní polovině Čech ještě výrazněji. Více než 27 stupňů bylo například v Husinci, Dobřichovi­cích, Dobřanech nebo na stanici Praha-Komořany.

Teplo by v Česku mělo vydržet ještě dva dny. Během dneška dokonce meteorolog­ové předpovída­jí na některých místech tropické třicítky.

Tepleji má být v Čechách, na Moravě mají být maxima okolo 28 stupňů. Horko by mělo být ještě v úterý, ve středu už ale meteorolog­ové počítají s ochlazením, a to na některých místech až na 13 stupňů.

Kromě vysokých teplot má Česko dnes zasáhnout také silný vítr. Meteorolog­ové vydali varování, které platí do dnešních 18:00 pro kraje Moravskosl­ezský, Olomoucký, část Zlínského a také Frýdlantsk­o v Libereckém kraji. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti nad 65 km/h, na horách i kolem 110 km/h. (okr)

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Slunce včera lákalo do parků.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Slunce včera lákalo do parků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia