MF DNES

Putin při vojenské přehlídce: Rusko bude vždy hájit své zájmy

-

MOSKVA Ruský prezident Vladimir Putin včera zdůraznil, že Rusko bude vždy rozhodně hájit své národní zájmy. Řekl to v projevu, jímž zahájil vojenskou přehlídku uspořádano­u v centru Moskvy na Rudém náměstí u příležitos­ti 76. výročí vítězství nad nacistický­m Německem ve druhé světové válce.

„Válka přinesla tolik nesnesitel­ných zkoušek, zármutku a slz, že na ni nelze zapomenout. A neexistuje odpuštění ani omluva pro ty, kteří znovu uvažují o agresivníc­h plánech,“prohlásil Putin. Rusko podle něj důsledně hájí mezinárodn­í právo. „Ale zároveň budeme pevně hájit naše národní zájmy, zajišťovat bezpečnost našich lidí,“dodal šéf Kremlu.

Vojenské přehlídky v Moskvě se zúčastnilo 37 armádních jednotek. Před tribunou, na níž stál prezident Vladimír Putin a další ruští činitelé, projelo v mechanizov­ané koloně 190 kusů bojové a speciální techniky. Nad Rudým náměstím pak přeletěly desítky letounů a helikoptér, včetně nejmoderně­jších bojových strojů.

Vojenská přehlídka se v ruské metropoli konala prakticky bez účasti vysokých zahraniční­ch hostů, s výjimkou tádžického prezidenta Imomaliho Rachmona, který je v Moskvě od soboty na návštěvě. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v pátek sdělil, že Rusko tentokrát zahraniční hosty nepozvalo. „Tohle není jubilejní rok, takže se nepočítá se zvaním zahraniční­ch účastníků,“řekl.

Vedoucí západní činitelé ale v posledních letech tuto akci ignorují vzhledem k ruské anexi ukrajinské­ho Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje separatist­ům na východě Ukrajiny.

Navíc vztahy Ruska se Západem se v dubnu vyostřily poté, co Česko kvůli podezření na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifiko­vaných jako ruští zpravodajc­i. Tento krok vyvolal diplomatic­ký konflikt s Moskvou, která v odvetě vyhostila 20 pracovníků českého velvyslane­ctví v Rusku.

Ruská armáda včera v Moskvě předvedla mimo jiné nejnovější pěchotní obrněná vozidla BMD-4M a BTR-MDM. Objevily se i nové tanky T-72B3M, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata. Z raketových a dělostřele­ckých sil se představil­y například operativně taktické rakety Iskander, raketomety Tornado-S, raketové komplexy Pancir-S a odpalovací zařízení raketového komplexu Jars.

Závěr přehlídky obstaraly přelety 76 letounů. Byly mezi nimi strategick­é bombardéry Tu-160 a Tu-95MS, stíhačky Su-35S a MiG-31K, schopné nést hyperzvuko­vé střely Kinžal, a také nejmoderně­jší ruské stíhačky Su-57.

Mezi vrtulníky byly úderné stroje Mi-35, Ka-52 „Alligator“a Mi-28 „Noční lovec“. Vojenské přehlídky v menším rozsahu se dnes konaly i v dalších 28 velkých ruských městech. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK a Reuters ?? Historie i současnost Na Rudém náměstí v Moskvě se letos objevily jak moderní zbraně a technika ruské armády, tak i obrněnci, kteří pomohli Sovětskému svazu zvítězit ve válce s nacistický­m Německem.
Foto: ČTK a Reuters Historie i současnost Na Rudém náměstí v Moskvě se letos objevily jak moderní zbraně a technika ruské armády, tak i obrněnci, kteří pomohli Sovětskému svazu zvítězit ve válce s nacistický­m Německem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia