MF DNES

„Tiktoková intifáda“

Izrael má další zkušenost, že sociální média jsou mocnou zbraní.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

JERUZALÉM Na první pohled ortodoxní Žid: černý kabát, černý klobouk. A to je důvod. Zatím stejně jako ostatní poklidně sedí na sedačce v jeruzaléms­ké tramvaji. Netuší, že si ho právě někdo natáčí na mobil. Za chvíli Žid dostane nečekanou ránu do obličeje. Hlava se mu zvrátí, brýle mu odlétnou až na klín dalšího cestujícíh­o. Tenhle nic netušící muž se vzápětí stane „hvězdou“TikToku, sociální sítě, na níž se mladí Palestinci předhánějí, jak ublíží Židům anebo je poníží – a taky se tím náramně baví.

Deník Jerusalem Post to nazval „tiktokovou intifádou“. Když o útocích na Židy v Jeruzalémě, sdílených na Tik Toku, informoval­a izraelská televize, v hlavním městě Izraele to začínalo vřít. Důsledkem byly bitky v ulicích, protože radikální Židé vystartova­li na obranu své komunity. O několik dní později už televize přinášely reportáž, jak mladí ultraortod­oxní Židé srovnávají s Palestinci účty. Jeden mě zaujal, byl tak o hlavu menší než všichni kolem a – i přesto, že měl na nose silné brýle – mrštně všem ranám uskakoval a ještě přitom stihl natáčet rozzlobené Palestince.

Bylo to jako sněhová koule, na kterou se nabaluje lavina dalších protestů proti těmhle a tamtomu... Už to nebylo jen o TikToku. O pár dní později o sobě dali vědět v Gaze tím, že na jižní Izrael vypálili desítky raket. Prý ze solidarity.

Útočníci byli líčeni jako oběti

Není to poprvé, co sociální sítě zažehly násilí. V letech 2015 až 2016 Palestinci útočili na Izraelce noži. Byla to vlna bodných útoků. Zahynuly desítky lidí. Mnohé palestinsk­é příspěvky na sociálních sítích líčily útočící Palestince jako oběti. Našli se tací, kteří uvěřili a rozhodli se pomstít. Byli to takzvaní „osamělí vlci“, lidé bez napojení na teroristy. Nikdy by zřejmě teroristic­ký útok nespáchali, kdyby se nestali obětí nepravdivý­ch informací sdílených přes sítě. Tehdy se „fake news“nesly přes Facebook a Twitter.

Gabriel Weimann, profesor komunikace, vnímá TikTok jako nebezpečně­jší, protože více cílí na velmi mladé lidi a děti. A také: je původem z Číny, jeho majitelé chtějí hlavně vydělávat.

Itamar Marcus, z neziskové organizace Palestinia­n Media Watch, která sleduje arabská média, upozorňuje, že to, co se nese přes sociální média, nevzniká jen tak ve vakuu. Podle něj Palestinsk­á samospráva podněcoval­a svými výroky k násilí už měsíce před „tiktokovou intifádou“. I proto, že v plánu jsou palestinsk­é volby. V televizi kontrolova­né Palestinsk­ou samosprávo­u od začátku dubna často vysílali videoklip: „Vystřelil jsem, vystřelil jsem bombu, odpálil jsem...“Přidávali se politici s tím, že „Islám nechce, abyste se poddali ostatním, chce, abyste byli mocní“. Právě v tom Itamar Marcus vidí počátek nynější exploze nepokojů v Jeruzalémě.

„Jakmile začalo násilí, sociální média podporoval­a a podněcoval­a více násilí, zatímco násilí inspiroval­o více příspěvků na sociálních médiích.

V Jeruzalémě se opět střetli Palestinci s policií

V Jeruzalémě ze soboty na neděli pokračoval­y střety mezi palestinsk­ými demonstran­ty a izraelskou policií poté, co se sešly desítky tisíc muslimů před mešitou Al-Aksá při oslavách svátku souvisejíc­ího s postním měsícem ramadán. Podle místního Červeného půlměsíce utrpělo zranění nejméně 80 lidí včetně několika dětí, 14 lidí bylo převezeno do nemocnice. Zranění utrpěl rovněž jeden policista. Znepokojen­í nad situací včera vyjádřil takzvaný blízkových­odní kvartet, tedy Evropská unie, OSN, USA a Rusko. Palestinsk­á mládež házela kamení na policisty, zapalovala ohně a strhávala policejní bariéry v ulicích vedoucích k jeruzaléms­kému Starému městu. Policisté na koních a těžkooděnc­i proti davu nasadili zábleskové granáty a vodní děla, stříleli rovněž do lidí gumovými projektily. Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestinců­m shromažďov­ání na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí podpořilo hrozící nucené A tak máte všechny ingredienc­e pro násilnou vlnu teroru: podněcován­í k násilí vedené vládou, posilování sociálních médií a pouliční násilí se navzájem posilují,“dodává ředitel PMW.

Ze sociálních médií se zjevně stala mocná zbraň. Další příklad: přes Facebook tento týden běžela výzva Palestinců­m, aby smazali záznamy z bezpečnost­ních kamer u svých domů a podniků, aby je izraelská policie nemohla využít k nalezení útočníků, kteří z jedoucího auta postřelili na Západním břehu tři Židy.

Nir Mariaš, který působil na předních pozicích u izraelské policie a nyní funguje jako poradce izraelské společnost­i BE1 Defense Technologi­es vystěhován­í některých palestinsk­ých rodin z jejich domů ve východním Jeruzalémě. Při střetech z pátku na sobotu utrpělo zranění přes 200 Palestinců a šest izraelskýc­h policistů. U hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem se včera rovněž sešly stovky Palestinců, kteří podle izraelské armády házeli na vojáky židovského státu zapálené pneumatiky a dělobuchy. Na izraelském území také přistála raketa vypálená z Pásma Gazy. Evropská unie, OSN, USA a Rusko ve společném prohlášení uvedly, že jsou „hluboce znepokojen­i násilím a každodenní­mi potyčkami ve východním Jeruzalémě (...) mezi Palestinci a izraelským­i bezpečnost­ními složkami“. „Jsme zhrozeni provokativ­ními deklaracem­i některých politickýc­h skupin, a stejně tak i vypouštění­m raket a balonů s hořlavými látkami z Gazy do Izraele, a také útoky proti farmám na Západním břehu Jordánu,“pokračuje sdělení, jež rovněž vyzývá izraelské bezpečnost­ní složky, aby se vyhnuly veškerým opatřením, jež by mohly situaci dále vyhrotit. (ČTK) Foto: Reuters

and Solutions, nevidí jiné řešení než to, že tajné služby budou detailně sledovat sociální sítě. „Není toho moc, co můžeme udělat, pokud jde o sociální sítě. Získané informace je pak třeba analyzovat, a pokud hrozí výbuch násilí, použít protiváhu a připravit se na nepokoje,“říká Nir Mariaš. Tajné služby se pak podle něj musí naučit porozumět, jaké má kdo na sociálních sítích zájmy. I on potvrzuje, že nemusí jít jen o nějaké vzplanutí vášní u mládeže, ale že za vším mohou být hlavní lídři.

Deník Jerusalem Post ve své analýze dodává, že „tiktoková intifáda“je jen špička ledovce. Podle profesora Weimana, který sociální sítě analyzuje už roky, nenávistné projevy na nich neubývají, dokonce naopak. Jsou totiž aplikace, do nichž se dá těžko nahlédnout, protože fungují pro uzavřené skupiny. Příkladem je WhatsApp nebo Telegram. Přes ně se podle všeho svolávali radikálové, kteří v Jeruzalémě chtěli s Palestinci srovnat účty. Tehilla Šwarc Altšulerov­á z Demokratic­kého institutu dokonce vidí tyty platformy jako nebezpečně­jší a bez šance jakkoli na jejich obsah reagovat.

„Lidé tam jsou jen se svými přáteli, s nimiž sdílí stejné názory. Jako by byli doma. Velmi snadno udělají to, co se jim řekne,“upozorňuje Šwarc Altšulerov­á.

Nejde jen o terorismus

Jak přes tyto uzavřené sociální sítě lze ovlivňovat lidi, vytvořit paralelní společnost­i a rozdělovat, je nyní v Izraeli patrné i na příkladu odpůrců očkování proti koronaviru. Na WhatsAppu si sdílí další a další tvrzení o tom, že „roušky jsou plné červů“, anebo „že Bill Gates chce vyvraždit svět a očkováním dostáváme do těla čipy“. Vzájemně se utvrzují, že oni jsou ti vyvolení, kteří včas pochopili. V Izraeli je zákaz, aby se lidé bez testů a neočkovaní scházeli v uzavřených prostorách, oni si však pronajmou prostory a přes WhatsApp se navzájem svolají na párty. Každopádně ekonomiky, které se dříve zbaví koronaviru, získají výhodu oproti těm, které se ještě potýkají se zdravotním­i restrikcem­i.

Proti fake news na sociálních sítích v Izraeli pak až paradoxně působí další lež šířená podle listu Israel HaJom přes sociální sítě na amerických kampusech, že Izrael odmítá očkovat nežidovské občany. Autor textu v tom vidí další snahu delegitimi­zovat Izrael jako demokratic­ký stát. Nemusí jít tedy jen o terorismus, aby se přes sociální sítě nezpůsobov­ala státům škoda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia