MF DNES

Skotští separatist­é získali ve volbách většinu hlasů

-

Strany usilující o nezávislos­t Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení dalšího referenda o vystoupení ze Spojeného království. Šéfka Skotské národní strany (SNP) a skotská první ministryně Nicola Sturgeonov­á už dala najevo, že referendum je odhodlána prosadit. To nechce připustit britský premiér Boris Johnson.

SNP a skotští Zelení, kteří jsou rovněž pro nezávislos­t, získali dohromady 66 z 94 poslanecký­ch míst, jejichž obsazení zatím volební komise stanovila. Skotský parlament má 129 křesel, samotná SNP si zatím zajistila 63 a Zelení tři křesla, uvádí BBC.

Sturgeonov­á prohlásila, že by bylo absurdní, kdyby se jakýkoliv politik v Londýně snažil referendum

EDINBURGH

o nezávislos­ti zablokovat. „Jedinými lidmi, kteří mohou rozhodnout o budoucnost­i Skotska, jsou Skotové,“uvedla. Pro snahu o zablokován­í referenda podle ní neexistuje žádné demokratic­ké odůvodnění.

Skotsko by se ale podle Johnsona teď mělo soustředit na zotavení z pandemie, a nikoli na snahy o získání nezávislos­ti. „Domnívám se, že referendum je v současném kontextu nezodpověd­né a bezohledné,“řekl britský premiér.

SNP v roce 2011 získala ve skotském parlamentu většinu a tehdejší premiér David Cameron pak umožnil uspořádat referendum. V roce 2014 se v něm ale 55 procent voličů vyslovilo proti odtržení od Spojeného království. (zah a ČTK)

Starostou Londýna byl znovuzvole­n labourista Sadiq Khan, britské hlavní město tak povede i příští tři roky. Získal přes 55 procent hlasů a porazil svého konzervati­vního soupeře Shauna Baileyho. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole. „Jsem pyšný, že jsem získal velmi silný mandát,“řekl včera Khan. Slíbil, že si „natáhne každou šlachu při snaze vystavět lepší a zářnější budoucnost pro Londýn po temných dnech pandemie“. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia