MF DNES

Spojení bank, které překreslí celý trh

Vznikne kolos s 2,4 milionu klientů. Moneta a PPF musejí vyřešit, jak propojit různé přístupy.

- Analýza Martin Petříček redaktor MF DNES

Druhý pokus o vytvoření třetí největší české banky nabývá konkrétněj­ší obrysy. Pokud vše půjde podle plánu, už v říjnu vznikne spojením Moneta Money Bank, Air Bank, Home Creditu a Zonky kolos, který pořádně otřese bankovním trhem. Přesná strategie ani nový název zatím nejsou jasné. Je ale zřejmé, že tento posun nějak pocítí všichni bankovní klienti.

Když se na bankovním trhu objeví takto silný nový subjekt, budou muset ostatní finanční instituce nějak reagovat. Už nyní obě banky využívají poměrně agresivní taktiky, aby si ukously co největší podíl na trhu v dané oblasti. Moneta se v posledních letech například snaží přetáhnout od konkurence co nejvíc klientů s hypotékami. Air Bank zase od svého vzniku usilovala třeba o nejmladší klienty, kteří si obvykle zakládali svůj první účet

„Moneta chce velmi oprávněně a racionálně mít silnější postavení na českém trhu. Jejím cílem je již delší dobu mít zhruba desetiproc­entní podíl na aktivech, tedy zhruba 500 miliard korun. A na takovou hranici by se organickým růstem dostávala velmi pomalu,“říká konzultant společnost­i Accenture ČR v oblasti finančních služeb Karel Kotoun.

Vzniklá skupina bude mít kolem 2,4 milionu klientů. A transakce by na ně měla mít mírně pozitivní dopad. „Jelikož by fúze v následujíc­ích letech přinesla nesporné nákladové synergie, mohla by si nově vzniklá entita dovolit snižovat některé poplatky nebo ceny služeb. Obecně platí, že tuzemský bankovní trh je silně konkurenčn­í a větší velikost znamená také lepší odolnost,“říká analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Jak propojit dvě banky

Otázkou zůstává, jak se podaří propojit firemní kultury, které se nyní značně liší. „Air Bank se podařilo odlákat nejvíc klientů z velkých bank a vybudovat nejoblíben­ější bankovní brand. Nejen agresivním­i metodami, ale i pečlivým laděním klientskéh­o zážitku. A to až tak, že ostatní banky od ní začaly opisovat. Moneta hledá svou novou identitu v digitaliza­ci a k tomu potřebuje růst,“říká Marek Ditz, dlouholetý bankéř ČSOB, který nyní řídí projekt Partners Banky.

„Trochu se obávám, že ekonomika transakce bude tlačit nový subjekt k synergiím, což znamená buď úspory nákladů a rušení dosavadníc­h benefitů pro klienty, nebo naopak tlak na agresivní růst s cílem dohnat dnešní ‚velkou retailovou dvojku‘,“myslí si Ditz.

Kotoun se domnívá, že na tom klient vydělá tak jako tak. „Sloučení dvou subjektů většinou znamená i sloučení produktové nabídky. Lze očekávat to nejlepší z obou prostředí. Zákazník může čekat víc produktů, zlepšení procesů či modernizac­i aplikací,“říká Kotoun.

Moneta si od spojení také slibuje, že si ze skupiny Air Bank „koupí“mladší klienty a nabídne jim služby, které dosud nevyhledáv­ali nebo nepotřebov­ali. Řeč je hlavně o hypotékách, ale v úvahu přicházejí i další bankovní produkty. Už nyní se ale část klientů na sociálních sítích nebo v diskusích vyjadřuje, že ruší účet a odchází jinam.

Zákazníci Monety nechtějí pod křídla skupiny PPF, nedávno zesnulého nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. A klienti Air Bank se zase bojí, že po spojení přijdou o vstřícný a pružný přístup, který dosud znali. Dá se proto čekat, že přinejmenš­ím zpočátku se spojená banka nebude hrnout do výraznější­ch změn podmínek, aby nevyvolala hromadný exodus klientů.

Jakým směrem se bude chtít spojená banka vydat, naznačí třeba také zvolený název. Při předchozím pokusu o spojení přede dvěma lety se mluvilo o tom, že nový subjekt ponese název Air Bank, což by zvýraznilo snahu jít hlavně digitální cestou. „Nyní jasno ještě není. Uvažujeme o všech možnostech včetně kombinace obou stávajícíc­h názvů,“říká mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Odlišná kultura se však projevuje i v dalších oblastech. Daniel Hůle z Člověka v tísni například upozornil na rozdílný přístup v oblasti úvěrování. Na Twitteru si pokládá otázku, co převládne – „odpovědné půjčování, či dravý styl vůči dlužníkům“. Vychází přitom z odlišného umístění obou skupin v indexu odpovědnéh­o úvěrování, který neziskovka sestavuje.

Zatímco Air Bank, Zonky a Home Credit obsadily první tři místa žebříčku, Moneta figuruje až na 12. místě. Trochu to může změnit krok, který šéf banky Tomáš Spurný ohlásil ve stejný den jako podpis rámcové smlouvy s PPF. Moneta zakládá nadaci, která pomůže oddlužit klienty v extrémních případech nouze. „Založení takové nadace je novátorské a následován­íhodné,“myslí si poslanec Patrik Nacher.

Nevýhodná transakce

O transakci budou ještě rozhodovat akcionáři Monety na mimořádné valné hromadě, která proběhne v červnu. Už teď však sílí hlasy, že navrhované podmínky nejsou výhodné. A že 25,9 miliardy korun, které má Moneta za aktiva Air Bank zaplatit, je moc. Před dvěma lety se ocenění podobných aktiv (bez Home Creditu a Zonky) pohybovalo kolem 19 miliard.

„Skupině Air Bank se během dvou let nepovedl natolik hmatatelný úspěch, aby významné navýšení ceny ospravedln­il. Navíc pandemie vedla ke zhoršení kvality aktiv této skupiny. Akceptovat­elná částka by se rozhodně měla nacházet pod úrovní 19 miliard. Air Bank je sice technologi­cky pokročilá a její klientský kmen mladý, ani tyto výhody však neospraved­lňují výraznou prémii nad účetní hodnotou,“myslí si Pfeiler.

Podle něj existuje šance fúzi zabránit, valné hromady by se však muselo zúčastnit víc akcionářů, než bylo v posledních letech obvyklé. Jinak ji PPF se svým současným podílem prosadí. „Aktivistič­tí investoři nyní musí zmobilizov­at zbývající akcionáře. Pokud by to vypadalo, že se proti

transakci vzedmul příliš silný odpor, je ve hře i úprava parametrů. Případně by PPF mohla navýšit částku, ke které se zavazuje v rámci povinné nabídky na převzetí,“říká Pfeiler.

Experti se shodují, že konsolidac­e trhu bude pokračovat. „Důvodem je potřeba zvyšování efektivity a hledání úspor z rozsahu. A to z důvodu homogeniza­ce služeb, jako je například vedení bankovních účtů, či kvůli postupnému vstupu nebankovní­ch hráčů na trh. Už teď se snaží bankám odebrat část byznysu třeba v oblasti platebního styku,“říká Kotoun. Třeba Raiffeisen­bank, která měla dříve zájem i o spojení s Monetou, pohltila nedávno Equa banku.

O transakci budou ještě rozhodovat akcionáři Monety na mimořádné valné hromadě. Sílí hlasy, že navrhované podmínky nejsou výhodné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia