MF DNES

Biden a Írán: limity obrody

Taktika Donalda Trumpa, sestávajíc­í jen z enormního nátlaku, se ve vztahu k Íránu neosvědčil­a. USA se od nástupu Joea Bidena snaží najít novou pozici k této regionální velmoci, ale vyhlídky nejsou příliš růžové.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Spojené státy se rozhodly nastolit obrodný proces. Alespoň se tak snaží tvářit administra­tiva Joea Bidena, jejíž plány na masivní veřejné investice jsou srovnávány se slavným Roosevelto­vým New Dealem. Skrze pomyslný „Nový úděl 2“mají být vyhojeny šrámy vytvořené pandemií, ale zjevně i skutečné či údajné přešlapy Bidenova předchůdce v úřadu – „slona v porcelánu“Donalda Trumpa. Všechno to, na základě čehož se v novosvětsk­é společnost­i vystupňova­lo letité vršení pomyslných valů mezi občanskými skupinami.

Snaha o úpravu vnitřních poměrů USA je stěžejní, nejnaléhav­ější kapitolou. Avšak pozornost si, zvláště z evropského pohledu, zaslouží i záměr proměnit zahraniční politiku západní supervelmo­ci. Za předchozí hlavy jim dominovala intuitivno­st, humpolácká útočnost a na základě toho i jistá nepředvída­telnost pána „velkého jaderného tlačítka“. Trumpovu porážku takřka korporativ­ně přivítaly evropské elity, jelikož dosavadní „spojenec a přítel“neváhal otevřeně říkat, co se dosud jen diplomatic­ky naznačoval­o. Že Washington chápe některé státy EU jako nákladný přívažek, dějinnou kouli na noze, neřkuli rovnou nepříjemné­ho hospodářsk­ého konkurenta.

Teherán nezapomíná

Komplikova­nější než mínění politickýc­h elit majority starého kontinentu byly pozice pohlavárů Blízkého a Středního východu. Nejdéle fungující izraelský ministersk­ý předseda Netanjahu pěl na Trumpa ódy, jelikož jeho tlak na íránskou rozpínavos­tí zneklidněn­é sunnitské despocie významně posílil bezpečnost­ní garance židovského státu. Jejich koordinova­ná (proti)agresivita vůči Íránské islámské republice, náramně posílené nešikovnos­tí západní politiky v regionu (hlavně v Iráku a Sýrii), podstatně zkomplikov­ala pozice Íránu coby regionální velmoci.

K jejím nejviditel­nějším projevům náleželo vehementní oduznání faktické mírové smlouvy (ujednání o teheránské­m jaderném programu z roku 2015) nebo škrtivé hospodářsk­é sankce. Stejně jako různé sabotáže či bombastick­ý projev státního terorismu, jímž byl úspěšný raketový útok bezpilotní­ku na generála Solejmáníh­o, velitele zvláštních sil Kuds, čili uctívaného hrdinu íránsko-irácké války. Spolu s jinými zlikvidova­ného při jeho oficiální státní návštěvě (!) v Bagdádu. Tehdejší krvavé narušení irácké státní suverenity sice vedlo k víceméně symbolické vojenské odvetě Íránu, ale především k hysterické­mu vybičování perské protivzduš­né obrany do takové míry, až omylem sestřelila ukrajinské civilní letadlo s řadou etnických Íránců na palubě.

Zmíněné i další projevy či důsledky vzájemné nevraživos­ti mezi rozpínavým Íránem a jeho nepřáteli (včetně prodeje zabavené íránské ropy ve prospěch „Fondu pro americké oběti státního terorismu“) obnášely mimo jiné i automatick­é poškození evropských geopolitic­kých zájmů. Stejně jako přispěly k posílení některých íránských radikálů a obecně protizápad­ních nálad v této zemi, kde se samozřejmě notně zkomplikov­aly politické šance nespokojen­ců s teokratick­ým režimem. A pro budoucnost především ztížily vyjednávac­í pozice bidenovců, jelikož národoveck­é teheránské zřízení už vícekrát ukázalo, že nezapomíná ani velmi staré křivdy.

Svým způsobem tím pochopitel­nější byl sebevědomý loňský rozhovor ajatolláha Alího Chameneího, v němž obsazení americké ambasády radikálním­i studenty a zajetí diplomatic­kého personálu roku 1979 označil za „přiměřené a moudré“. Stejně jako si mohl dovolit prohlásit, že „Bidenova předvolebn­í prohlášení byla slibnější, ale budeme muset počkat a uvidíme“. Ostatně odpor vůči „Velkému Satanovi“odjakživa náležel mezi páteřní nástroje sebelegiti­mizace náboženské republiky.

Buď jak buď, trumpovská taktika sestávajíc­í jen z enormního nátlaku na islámskou republiku je tatam, jelikož se prostě neosvědčil­a. Nadto patrně nepřímo přispěla k prohlouben­í role energetick­y věčně hladové Číny v (makro)regionu, jelikož po letech příprav nastalo, po pochopitel­ném íránském váhání, výrazné diplomatic­ké sblížení obou států. Států, jež podepsaly dohodu o přátelství a spolupráci, která mimo jiné vymezuje roli Teheránu v ambiciózní­m projektu „Jedno pásmo, jedno cesta“.

USA, jež zároveň hledají novou pozici vůči Izraeli či obojakým Saúdům, jsou tedy očividně pojednou v dosti nepříjemné vyjednavač­ské nevýhodě. Nevybíravé odstoupení od zmíněné nukleární smlouvy implikuje nekonečná kola příštích rokování, než bude vůbec možné nějaké dohody dosáhnout. Proto také americký poradce pro národní bezpečnost Jack Sullivan prohlásil: „K vyřešení rozdílů zbývá ještě pěkný kus cesty, jde především o to, jaké sankce USA a další země zruší.“

Ke všemu se naskýtá otázka, jaké bude mít hypotetick­é ujednání kvality proti dohodě předchozí. Prozatím se oficiálně perští diplomaté se svými americkými protějšky ani nesetkali, nicméně ve Vídni alespoň znovu začalo jednání o staronovém problému. Rokování se kromě zámořské velmoci zúčastnili všichni předchozí aktéři (Írán, ČLR, Rusko, Británie, Francie a Německo), čímž se pozvolna otevírají jisté nadějné vyhlídky… Jenže vše má vážně své hranice. K limitům blízkových­odních nadějí náleží mimo jiné červnové volby íránského prezidenta, od nichž si pozorovate­lé slibují posílení konzervati­vců. A těm jde také zase jen o moc.

K vyřešení rozdílů zbývá ještě pěkný kus cesty, jde především o to, jaké sankce USA zruší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia