MF DNES

Stud za nejvyššího státního zástupce

- — Zdeněk Koudelka,

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová chce kárně žalovat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli kauze Vrbětice. Benešová ukončila mocenské snahy Pavla Zemana a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové o více moci změnou zákona o státním zastupitel­ství. Ta měla posílit nejvyššího státního zástupce, a pro Bradáčovou se chystalo speciální státní zastupitel­ství, kam by se vytahovaly zájmové kauzy.

Ale ministryně musí mít „koule“, chce-li chránit právo. Vláda může na její návrh odvolat Pavla Zemana z funkce. Pokud k tomu nemá vláda odvahu, musí se s tím smířit. Přesunutí věci do kárného řízení je snaha přenést ji z vlády na soud.

V kauze Vrbětice možná překročil nejvyšší státní zástupce pravomoc, ale přenášením informací nikomu neublížil. Ovšem za Pavla Zemana se rozjelo zneužití práva, kdy si státní zástupci vybírali soudce. Příklady jsou děsivé. Severočesk­é krajské státní zastupitel­ství s náměstkyní Lenkou Bradáčovou nechalo do Prahy přivézt soudce z Ústí nad Labem na uvalení vazby na Davida Ratha, zatímco měl rozhodovat soudce středočesk­ý či pražský. Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci kauzu razie na Úřadu vlády přihrálo soudci v Ostravě, byť příslušný byl soudce v Praze. Toto porušování ústavního práva na zákonného soudce Pavel Zeman toleroval.

Kauza Rath je příkladem toho, jak lze užít trestní řízení ke kariérismu. Nejvyšší státní zastupitel­ství přihrálo stíhání Ratha do severních Čech k Bradáčové, přestože měl být stíhán ve středních Čechách. Věc hodnotím tak, že šlo o užití trestního řízení ve spojení s plánem učinit z ní vrchní státní zástupkyni v Praze. Za Pavla Zemana Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci stíhalo bývalého vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka, což vnímám jako vyřizování sporů mezi státními zástupci cestou trestního stíhání.

Stydím se za nejvyššího státního zástupce. Nebude-li odvolán, nepřekvapí mne, že bude trestní stíhání v některých kauzách probíhat za porušení práva.

právník, Masarykova univerzita

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia