MF DNES

Coldplay zazněli ve vesmíru

Jestli něco kapela Coldplay dokáže opravdu mistrně, je to marketing. Moc dobře ví, jak netradičně upozornit na blížící se nahrávku. I premiérou v kosmu.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

LONDÝN V propagační­ch kampaních Coldplay je vždy ukrytý koncept, který se následně vztahuje k celému albu. Začíná to vždy nenápadně – jako v případě nové skladby Higher Power. Na různých místech světa se objevila outdoorová reklama na tajemně vyhlížejíc­í webové stránky alienradio.fm, na níž bylo několik zašifrovan­ých vzkazů a oznámení „přenos zahájen, zůstaňte v pohotovost­ním režimu“. Plus odkaz na twitterový profil. Okamžitě se vyrojily spekulace, oč jde, které objasnili sami Coldplay: o nový singl Higher Power.

Astronaut v každém z nás

Skladba měla premiéru v pátek, krátce po půlnoci se objevila v digitální distribuci. Ještě než se tak stalo, přehrál ji francouzsk­ý astronaut Thomas Pesquet ve vesmíru. Coldplay se s ním spojili v přímém přenosu, což je k vidění na YouTube.

Klasicky „coldplayov­sky“vyklenutou písničku produkoval Max Martin a podle slov kapely jde o alegorii.

Hra pokračuje

„Chceme v ní lidi přimět, aby se pokusili najít sami v sobě astronauta. Člověka, který dokáže velké věci,“prozradil zpěvák Chris Martin. Ústřední motiv mu prý vyskočil v hlavě začátkem roku 2020 v koupelně u umyvadla a dotvořil ho za pomoci cizích malých kláves. „Musel jsem si je půjčit od kamaráda, protože tam, kde jsme tehdy byli ubytováni, nebyl k dispozici klavír,“přiznal.

Hra ovšem pokračuje. Je píseň předzvěstí nového alba? Bude se, jak zní fanouškovs­ké dohady, jmenovat Alien Radio? Coldplay je ani nepotvrdil­i, ani nevyvrátil­i. Jisté je pouze jméno producenta a píseň, k níž kapela samozřejmě pořídila i videoklip.

Tajemně a bez turné

Podobně mysteriózn­í reklamní kampaň provázela i předešlé album Everyday Life v roku 2019. V té době se začaly v antikvariá­tech objevovat staře vyhlížejíc­í pohlednice s motivem alba, v obskurních novinách vycházely podobně laděné inzeráty a všechny operovaly s letopočtem 1919, což byl rok, v němž pradědeček bubeníka Willa Championa hrál v kapele, jejichž členy najdeme vyfotograf­ované na obalu alba. Těsně kolem vydání desky skupina navíc prohlásila, že k ní nepodnikne koncertní turné, neboť nechce zatěžovat životní prostředí.

Kapela v muzeu

Skutečný důvod byl však ten, že Everyday Life se svou celkovou koncepcí a náplní prostě nehodilo na stadiony. Byla to hudebně velmi pestrá deska, zahrnula kostelní chóry či gospely, ale zároveň prakticky bez hitů. Koncertní šňůru pak Coldplay nicméně odehráli, ovšem kratší a v menších prostorách, například v londýnském Národním historické­m muzeu.

Uvidíme, jaká překvapení kapela uchystá na letošek.

 ?? Foto: Dave Meyers ?? Skupina Coldplay. Britská kapela se proslavila mimo jiné vynalézavý­mi reklamními akcemi. Svou nejnovější skladbu nechala zaznít z vesmírného prostoru, následné album je zatím zahaleno tajemstvím.
Foto: Dave Meyers Skupina Coldplay. Britská kapela se proslavila mimo jiné vynalézavý­mi reklamními akcemi. Svou nejnovější skladbu nechala zaznít z vesmírného prostoru, následné album je zatím zahaleno tajemstvím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia