MF DNES

Dvojí život jedné strany. Ale pro koho?

- — Mirka Spáčilová

Dvoudílný dokument Dvojí život jedné strany, jehož první část dnes uvede ČT, se může hodit maturantům. Tedy pokud u něj unuděni neusnou.

Protože generaci, která se o dějinách Komunistic­ké strany Českoslove­nska učila ještě povinně, kromě změněného ideologick­ého hlediska nic nového nepoví, a klíč, jak zaujmout nezasvěcen­é, tvůrci nenašli – respektive nejspíše jej ani nehledali.

Ve dvou kapitolách, od vzniku strany v roce 1921 do převzetí moci v únoru 1948 a poté až do pádu režimu v roce 1989 – se hraje školometsk­ý dějepis. Střídá černobílé ilustrační záběry z archivů, obecný komentář, tradiční mluvící hlavy historiků, z nichž občas vypadne zajímavějš­í detail. Třeba že za první republiky volily komunisty zejména nečeské národnostn­í menšiny včetně Němců nebo jak dovedně strana využívala vedle médií například státní svátky.

Především se však – alespoň v první části – popisují více všeobecné historické události a souvislost­i než detaily ze života strany, natožpak konkrétníc­h straníků. Na zákulisí – a že by mohlo být atraktivní – téměř nedojde, líčení zůstává neosobní kromě audiozázna­mu zpovědi Marie Švermové nebo již notoricky známé citace z poslanecké­ho vystoupení Klementa Gottwalda, že „do Moskvy se chodíme učit, jak vám zakroutit krk“.

Žádné překvapení se nekoná

Zkrátka si zopakujeme, co se stalo, ale už chybí, kdo, jak a proč za tím stál. Snad s výjimkou dobového svědectví o pozadí klíčového rozhodnutí, které na konci války nepustilo americké jednotky na pomoc Praze.

Dvojí život jedné strany je prosté, přímočaré učivo ve filmařsky nezáživné podobě, především však projekt bez jasného adresáta. Že od založení Komunistic­ké strany Českoslove­nska uplyne letos v květnu sto let, je zjevně jediný důvod, proč snímek vznikl, ale pro koho je vlastně určen, už neřeší.

Kdo snad komunisty stále ještě volí, nebude nikterak zdrcen odhalením, že od počátku uznávali násilí jako prostředek k dosažení svého cíle, totiž světové revoluce.

Kdo pro ně naopak slabost nemá, sotva najde důvod ke sledování žákovského opáčka zahrnující­ho krach na newyorské burze, Mnichov či jmenný seznam sympatizan­tů z řad intelektuá­lů a umělců.

A jak to s třídním bojem dopadlo, vědí jedni i druzí, aniž by museli zapínat televizi. O žádná převratná překvapení nepřijdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia