MF DNES

Simpsonovi v jubilejním dílu odtajní místnost nad garáží

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jediný rozdíl mezi 700. a prvním dílem Simpsonový­ch je ten, že jsou všichni o třicet let starší, prohlásil stvořitel animované rodinky Matt Groening.

Přesto chtěl jubilejní epizodu rekordního seriálu ozvláštnit, takže vůbec poprvé se v ní odtajní záhadná místnůstka nad garáží, kterou lze zahlédnout v úvodní znělce na začátku každého dílu, ale dovnitř tvůrci diváky ještě nikdy nepustili.

Vánoce dvakrát do roka

Sedmistá epizoda, kterou krátce po americké premiéře dnes odvysílá Prima Cool, má ještě několik zvláštnost­í. Odehrává se během vánočních svátků, což podle produkce značí úmyslný odkaz k vůbec prvnímu příběhu Simpsonový­ch zasazenému do stejného období.Tvůrci navíc usoudili, že prožít Vánoce dvakrát za rok přijde v současné vypjaté době každému vhod.

Sbírka rekordů

Navíc jubilejní díl zavede hluboko do rodinné historie, kdy malá Maggie ještě nebyla na světě, a současně odhalí tajemství minulosti také v případě souseda Flanderse, s nímž mají Simpsonovi četné půtky.

Dvaatřicet let existence postaviček ze Springfiel­du znamená, že Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným komediální­m seriálem, nejdéle vysílaným animovaným seriálem a vůbec nejdéle vysílaným v hlavním čase.

Covidu navzdory

seriálem

Celá epizoda s pořadovým číslem sedm set sice vznikala za pandemie, nicméně producent Al Jean prozradil, že na obrazovce koronaviru­s záměrně a úplně ignorovali. Nikdo v Simpsonový­ch nenosí respirátor­y ani roušky, nikdo tu nemá karanténu. Jean věří, že za pět let budou takové výjevy jen smutnou vzpomínkou, a to přesto, že také výrobní tým Simpsonový­ch pracuje už přes rok prostředni­ctvím videokonfe­rencí. Včetně animátora Billa Plymtona, který vytvořil jubilejní znělku; celkem už jich pro Simpsonovy natočil sedm.

Kulaté výročí unikátního projektu si připomínaj­í také tvůrci české verze. Třeba herec Jiří Lábus, který od počátku propůjčuje hlas Marge Simpsonové: „S Marge už jsem se za ty roky natolik sžil, že k ní přistupuju jako k vlastní matce. Jen moje maminka nosila jiný účes,“směje se.

Dobré konce

Zdeněk Štěpán režíruje dabing Simpsonový­ch od prvního dílu. „Pořád mě to baví, protože za celou dobu se nestalo, že by se nějaký vtip opakoval,“tvrdí. Podstatu úspěchu seriálu shrnul následovně: „V téhle rodince se spousta lidí najde. Táta si rád dá pivíčko, máma obstará domácnost, mají holku šprtku, kluka rošťáka, miminko, kočku, psa. Je to lidské, dobře vymyšlené a všechno končí dobře.“

 ?? Foto: Prima Cool ?? Žlutá rodinka. Simpsonovi se ve dvaatřicát­ém roce existence dostali k epizodě číslo sedm set.
Foto: Prima Cool Žlutá rodinka. Simpsonovi se ve dvaatřicát­ém roce existence dostali k epizodě číslo sedm set.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia