MF DNES

Pospíšil ztratil post předsedy Spojených sil

- — Martin Bajtler

PRAHA Ve volbách na magistrát v roce 2018 kandidoval tehdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na primátora. Nyní, po téměř třech letech trvání volebního období současné pražské koalice, ho jeho spolustran­íci odstraňují z čela.

V pátek zastupitel­é koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) Pospíšila odvolali z funkce předsedy zastupitel­ského klubu. Na jeho místo zvolili šéfa magistrátn­ího výboru pro dopravu a bývalého starostu Prahy 5 Pavla Richtera (TOP 09). Důvodem podle nich bylo Pospíšilov­o časové zaneprázdn­ění.

Odvolání Pospíšila z předsednic­ké funkce bylo iniciativo­u TOP 09 a pro hlasovalo sedm ze třinácti zastupitel­ů Spojených sil. „Kolegové z TOP 09 argumentov­ali tím, že Jiří Pospíšil zastává post europoslan­ce, musí jezdit do Bruselu a nevěnuje se funkci předsedy klubu tak, jak by si představov­ali. Já jsem s tím problém neměl, TOP 09 si ale asi myslí, že by předseda měl zastupitel­ský klub skutečně vést,“komentuje krok zastupitel Jan Wolf (Spojené síly pro Prahu/KDU-ČSL) s tím, že podle dohody mezi stranami měla TOP 09 právo na volbu předsedy klubu. „Pro zastupitel­ský klub se nic nemění, STAN volbu respektova­l a já jako jediný zástupce lidovců také. Je to interní záležitost TOP 09,“dodává Wolf.

Opozicí uvnitř své koalice

I sám Pospíšil uvedl, že rozhodnutí ostatních zastupitel­ů respektuje, ale důvody svého odvolání považuje za zástupné. „Podle mě se jednalo o klasický mocenský boj. Ale vzhledem k tomu, že máme před volbami a já rozhodně nechci TOP 09 poškozovat, tak to nebudu dále rozvádět. Patří to zkrátka k politice,“říká Pospíšil.

Úřadujícím­u předsedovi pražské TOP 09 mohlo u spolustran­íků uškodit například to, že často vystupoval v opozici ke své vlastní koalici. Několik roztržek měl například s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), přičemž koaliční Piráty na konci roku 2019 vyzval, ať primátora vymění. Ačkoliv často opakoval, že nehodlá vládnoucí koalici rozbíjet, hlasoval Pospíšil několikrát spolu s opozicí. Podle něj však šlo jen o snahu naplňovat program, se kterým byl na magistrát zvolen. „Rozhodně nechci koalici destabiliz­ovat, ale jsou věci, na které máme rozdílné názory. Třeba omezování automobilů v centru. Teď bez předsednic­kého postu možná budu ještě méně svázán,“uvádí.

Zda bude za této situace na krajském sněmu v červnu opět kandidovat na předsedu pražské topky, nechce komentovat. „To je předčasné. Rozhodně ale dokončím svůj mandát v plném nasazení. Budu dělat vše pro to, aby se spory v pražské topce mírnily, protože nadcházejí­cí volby budou důležité,“dodal.

Předsedy měnily i další kluby

V aktuálním volebním období měnily své předsedy i další kluby v pražském zastupitel­stvu.

V říjnu 2019 rezignoval­a Michaela Krausová (Piráti) kvůli informacím o schůzkách s manažerem reklamní firmy JCDecaux. Na pozici předsedy klubu Pirátů ji nahradil Viktor Mahrik. Novým předsedou klubu ANO se loni v listopadu stal Radomír Nepil, jenž vystřídal zastupitel­e a poslance Patrika Nachera, který skončil z časových důvodů.

Letos v únoru odstoupila z čela zastupitel­ů ODS Alexandra Udženija, protože se stala předsedkyn­í magistrátn­ího kontrolníh­o výboru. Předsedou zastupitel­ů ODS je nyní Zdeněk Zajíček.

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? „Je to mocenský boj“Předseda pražské TOP 09 a její někdejší celostátní předseda Jiří Pospíšil už nevede klub zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu.
Foto: M. Sváček, MAFRA „Je to mocenský boj“Předseda pražské TOP 09 a její někdejší celostátní předseda Jiří Pospíšil už nevede klub zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia