MF DNES

Na očkování do Prahy jezdí lidé z jiných krajů

Většina obyvatel metropole spadajícíc­h do rizikových skupin už dostala alespoň první dávku vakcíny. Celková proočkovan­ost obyvatel je ale v Praze v porovnání s jinými regiony nejnižší.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Čím rychleji dostanou Pražané vakcínu, tím dříve budou moci žít běžným životem. Jenže proočkovan­ost obyvatel hlavního města je v tuzemsku nejmenší, přestože se v Praze očkuje nejrychlej­i.

„Co se týče obyvatel s trvalým bydlištěm na území hlavního města, jsme jediný region, který nepřekonal 200 očkovaných na 100 tisíc obyvatel. V této kategorii jsme poslední a jediní. Současně jsou v Praze nejdelší fronty na očkování,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

Rozdíl mezi množstvím podávaných vakcín a nízkým počtem Pražanů, kteří dávku obdrželi, je způsoben tím, že se v hlavním městě nechává očkovat vysoký počet obyvatel jiných krajů. Zhruba třicet procent osob, které v Praze dostanou vakcínu, zde nemá trvalé bydliště.

Protože se lidé mohou do očkovacích center a k lékařům hlásit bez ohledu na adresu zapsanou v občanském průkaze, město nemůže ovlivnit, kdo se v Praze zaregistru­je. „Tento trend je patrný i při běžném čerpání specializo­vané péče. Pražské nemocnice k sobě stahují až třicet procent pacientů z celé České republiky. Protože máte pocit, že i když můžete jít v Kolíně nebo v Putimi do nemocnice, tak raději pojedete do IKEM nebo do nemocnice v Motole. To stejné se děje i při očkování,“vysvětluje migraci Čechů za specializo­vanou zdravotnic­kou péčí Martin Ježek, pražský koordináto­r očkování. Dodává, že neřeší, odkud lidé do Prahy přijedou, ale snaží se, aby očkovací centra v Praze měla dostatek vakcíny a lidé co nejrychlej­i dostali dávky.

PRAHA

Praha očkuje na Vyšehradě

Podle Johnové vedení metropole na množství očkovaných lidí z jiných regionů vládu upozornilo. Žádalo také vakcíny podle počtu registrova­ných osob, které se městu nakonec podařilo získat. Podle Johnové dostala Praha příslib, že do konce uplynulého týden dostane deset plat vakcíny Pfizer navíc.

Rizikové skupiny jsou chráněny

Přestože se vakcíny k Pražanům dostávají pomaleji, proočkovan­ost nejstaršíc­h obyvatel je poměrně vysoká. Senioři starší osmdesáti let, kteří jsou jednou z nejrizikov­ějších skupin, dostali první dávku vakcíny ze 79 procent. Celorepubl­ikový průměr je 72 procent. Lidé v rozmezí od sedmdesáti do sedmdesáti devíti let jsou po prvním očkování ze 73 procent, přestože průměr v republice je pouze padesát jedna procent.

I když jsou starší obyvatelé proti viru z větší části chráněni, podle údajů z platformy Golemio je v Praze první dávkou naočkováno pouze přes dvacet procent z celkového obyvatelst­va. Druhou aplikaci vakcíny obdrželo skoro dvanáct procent lidí.

Tempo očkování v Praze však stále zrychluje. V průběhu minulého týdne zdravotníc­i očkovali až deset a půl tisíce lidí za den. V květnu město plánuje zvětšit kapacitu Metropolit­ního očkovacího centra na Vyšehradě, a to na 1 600 osob denně. Od června pak vedení Prahy chce centrum provozovat i o víkendu a dále rozšířit denní počet očkovaných na dva tisíce lidí.

Minulé pondělí stát otevřel velkokapac­itní očkovací centrum v libeňské hale O2 universum. Při maximálním vytížení tam lékaři budou schopni podat vakcínu až sedmi tisícům lidí denně, s čímž vláda počítá ve druhé polovině června. Do očkovacích centrech putuje převážně vakcína od společnost­i Pfizer, které je v republice nejvíce.

Praktikům chybí AstraZenec­a

Zatímco dodávky vakcín do očkovacích center se zvyšují, někteří praktičtí lékaři si stále stěžují na jejich nedostatek. „Vakcínu jsme neviděli dva měsíce,“říká lékař Karel Bláha o svém zdravotnic­kém středisku. Naposledy prý dodávku obdržel v březnu, a to jenom díky aktivitě městské části Praha 7.

Pacienti z ordinace místopředs­edy spolku Mladí praktici Václava Muchy měli větší štěstí. Lékař vakcínu dostal a naočkoval velkou část svých registrova­ných klientů. Podotýká však, že mezi jednotlivý­mi ordinacemi jsou velké rozdíly.

„Bohužel jsou v Praze stále kolegové, kterým nešlo nic nebo skoro vůbec nic,“komentuje situaci Mucha.

Nedostatek u praktiků je způsoben především malým počtem dodávek vakcíny AstraZenec­a, kterou mají lékaři podle rozhodnutí vlády očkovat. Rozdělení vakcín do ordinací měl do konce dubna na starosti magistrát. Ten dávky rozdával především podle toho, kolik pacientů měli lékaři v rizikových skupinách. Poslední dvě dodávky vakcín ale už mezi praktiky dělí Sdružení praktickýc­h lékařů. To plánuje v distribuci vakcín zohlednit i fakt, kolik dávek již lékaři dostali.

Nově by teď do ordinací lékařů kromě AstraZenec­y měly směřovat i vakcíny od firem Moderna a Johnson & Johnson, což by mohlo situaci pražských praktiků změnit k lepšímu.

„Pražské nemocnice k sobě stahují až třicet procent obyvatel z celé republiky. I když můžete jít v Kolíně do nemocnice, pojedete raději do IKEM.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Podle plánu vedení města má Metropolit­ní očkovací centrum v Kongresové­m centru během května zvýšit svou kapacitu na 1 600 osob denně. Od června bude v provozu i o víkendech. Kapacitu by mělo navýšit až na dva tisíce lidí za den.
Foto: Michal Šula, MAFRA Podle plánu vedení města má Metropolit­ní očkovací centrum v Kongresové­m centru během května zvýšit svou kapacitu na 1 600 osob denně. Od června bude v provozu i o víkendech. Kapacitu by mělo navýšit až na dva tisíce lidí za den.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia